Podłączanie laptopa do auta

23 Lis 2009, 20:13

Witam.

Mam, wydaje mi się, dosyć głupią sprawę. Postaram się to jakoś opisać swoimi słowami, ale nie wiem co z tego wyjdzie. ;] Ostatnio mam trochę problemów z samochodem i mój ojciec chce "podłączyć laptopa do auta, żeby pozbierał jak najwięcej danych i umożliwiło mu to zdiagnozowanie problemu". Nie wiem czy takie coś jest w ogóle możliwe bez jakiegoś specjalistycznego sprzętu, ale ojciec skąpi kasy na wizytę u mechanika i mam się dowiedzieć co i jak... Także jeśli jest taka możliwość to miło by było jakby ktoś mi opisał gdzie mam tego notebooka podłączyć, jakie oprogramowanie załatwić itp. Samochód to Volkswagen Golf 1.9 TDI z 2000 roku.

Z góry dzięki za pomoc.
Rumcajs
Nowicjusz

Miejscowość: Alabastia

23 Lis 2009, 21:45

No nie wiem,czy to dobre rozwiązanie.Takie coś jest dość drogie.Potrzebny ci będzie interfejs diagnostyczny,kabelki oraz oprogramowanie.No i oczywiście laptop.
Ale najważniejsze jest to,jaki to jest Golf - II czy IV,bo w 2000 roku było produkowane i te i te.No i jakie jest zasilanie - czy VP czy PD.
Tu masz przykład takiego zestawu - [link do eBay wygasł]

No i mało tego wszystkiego - jeszcze trzeba się na tym zanć,bo samo podłączenie to nic.Jak się ktoś na tym nie zna.a zacznie grzebać w ustawieniech,to może nieźle namieszać.Nawet do tego stopnia,że najlepszy mechanik będzie miał się cięzko połapać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2009, 13:13

Powiedz ojcowi, że bez specjalistycznego interfejsu się nie obejdzie i niech lepiej wyda u mechanika za podłączenie 50 - 100zł i będzie miał wszystko czarno na białym podane a jak sam zacznie kombinować to wyjdą z tego same problemy które mogą skończyć się dużymi kosztami.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Lis 2009, 14:41

Powiedz ojcowi, że bez specjalistycznego interfejsu się nie obejdzie i niech lepiej wyda u mechanika za podłączenie 50 - 100zł i będzie miał wszystko czarno na białym podane a jak sam zacznie kombinować to wyjdą z tego same problemy które mogą skończyć się dużymi kosztami.

To chciałem usłyszeć, zresztą widzę, że na własną rękę to i tak wyjdzie drożej niż u mechanika. ;] Dzięki za pomoc.
Rumcajs
Nowicjusz

Miejscowość: Alabastia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...