Podłączenie CB radia do komputera

13 Wrz 2009, 14:02

Witam, mam problem bo chciałbym podłączyć CB pod komputer żeby korzystać z niego jak ze skypa [czyli nie używając gruszki, tylko za pomocą jakiegoś klawisza z klawiatury włączać rozmowę]. Pozdrawiam
Drive87r

14 Wrz 2009, 20:28

Niema takiej możliwości. (może jest, ale ja tego nie wiem a sam byś tego i tak nie zrobił).
Pozostaje Ci zakupić mikrofon bazowy, który postawisz sobie na biurku i będziesz przyciskał wbudowany w nim przycisk PTT.
IMO wygodniejsza jest zwykła "gruszka" bo nie trzeba się nachylać do mikrofonu bazowego np. ale tutaj zdania są podzielone.
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Wrz 2009, 14:40

Oczywiście, że jest taka możliwość!
Jest nawet możliwość sterowania radiem (np. wybór kanału, regulacja szumów, wzmocnienia i inne) przy użyciu myszki... wymaga to jednak znajomości podstaw elektroniki (budowa interfejsu PC-CB) i programowania (oprogramowanie portu RS232/LPT/USB)...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

16 Wrz 2009, 09:59

Jak się chce to wszystko się da zrobić tylko trzeba się znać a sądząc po pytaniu to nie masz takiej wiedzy a przez forum raczej nikt Ci tego nie wytłumaczy jak to zrobić, bo jak przepuszczam jest to bardzo skomplikowane.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2016
    Lubelskie Święto Motoryzacji to obowiązkowa pozycja w kalendarzu imprez w 2016 r. Już w weekend 7-8 maja zapraszamy na Moto Session. W tym roku na zwiedzających czekać będą wystawy nie tylko samochodów, ale także motocykli, ...
    Sprawdź swoje punkty karne online
    Ministerstwo Cyfryzacji w ramach systemu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców udostępniło nową, wygodniejszą metodę sprawdzenia punktów karnych jakie mamy na swoim koncie za wykroczenia w ruchu drogowym. ...