Podłączenie nowych głośników do radia

27 Lut 2018, 19:49

Witam. Mam taki problem. Otóż posiadam w samochodzie 4 głośniki. 2 na przednich drzwiach, 2 z tyłu po bokach. I problem jest taki, że z tyłu lewy głośnik nie działa a prawy charczy. Teraz plan jest taki, żeby te 2 wymienić na nowe i wstawić dodatkowe dwa głośniki niskotonowe na tylną półkę.

Teraz pytanie: Jak to podłączyć? I czy jest sens montować nowe głośniki po bokach, jak z tyłu będą niskotonowe?

Posiadam radio Blaupunkt Tokyo 110. I wtedy te głośniki po bokach podłączam do tych samych kabli od starych, a kable od głośników niskotonowych na tylnej półce ciągnę do radia? (Mam jakieś 2 wejścia na głośnik lewy i prawy).

I przy okazji, poleci ktoś jakieś głośniki 165mm na tył i jakieś niskotonowe ?
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

28 Lut 2018, 09:43

Ja na tylną półkę puścił bym przez wzmacniacz. Głośniki szukaz z
Jbl
Hertz
Magnat
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lut 2018, 15:59

Jak już tylne głośniki przez wzmacniacz to 2 problemy.
1. Jaki wzmacniacz kupić?
2. Jakie radio pod ten wzmacniacz? Kicha trochę, bo nowe ale nie mam wejścia do wzmaka.

Czyli wtedy przednie głośniki zostawiam jak są, nowe tylne podłączam pod te same kable, które są podłączone głośniki obecnie i kolejne 2 głośniki na tylnej półce pod wzmacniacz, tak ?

Chyba, że zamiast głośników niskotonowych na tylną półkę jakąś skrzynię basową albo subwoofer? Np. Blaupunkt GTT 1200 DE

A na tył głośniki ALPINE SXE-1725S będą dobre?

EDIT.

Im więcej czytam tym mniej wiem. Teraz się doczytałem, że z tyłu samochodu się głośników nie montuje. Poza tym większość do głośniki odseparowane z tweeterami. To jest chyba na przód. Ja w tych sprawach nie mam zielonego pojęcia. Na razie potrzebuję głośniki na tył a znaleźć nic nie mogę ;/
paweeelooo
Początkujący

28 Lut 2018, 21:01

paweeelooo napisał(a):Czyli wtedy przednie głośniki zostawiam jak są, nowe tylne podłączam pod te same kable, które są podłączone głośniki obecnie i kolejne 2 głośniki na tylnej półce pod wzmacniacz, tak ?
dokładnie tak

Pytanie czy chcesz dobrze fajnie czy tanio. Myślałem że masz wyjścia na wzmaka no ale jak nie to cienko. Jedyne wyjście to żebyś kupił sobie 4 jakieś fajne głośniki i będzie przyzwoicie grało. Jakie masz auto?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2018, 21:22

Auto to Suzuki Baleno hatchback z 2000r, więc bardzo małe.

To wtedy bym zrobił tak, żeby póki co kupić nowe głośniki do tyłu, z racji, że jeden trzeszczy a drugi nie działa, a dopiero potem jak będę miał hajs kupię nowe radio, wzmacniacz i skrzynię basową lub głośniki niskotonowe. Z przednich drzwi nie chcę nic zmieniać, bo grają dobrze.

Problem jest w tym, że nic nie mogę znaleźć. Są same na przód z oddzielnymi tweeterami. Polecisz jakieś głośniki na tył do ~300zł?
paweeelooo
Początkujący

28 Lut 2018, 22:33

musiałbyś rozmiar podać, trzeba zacząć od podstawy czyli radio i głośniki a potem rozbudowa jak już...
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Automotive Brand Contest - nagrody dla Renault
    Renault otrzymało 5 nagród w trakcie ceremonii otwarcia Salonu Samochodowego we Frankfurcie w ramach tegorocznej edycji konkursu AUTOMOTIVE BRAND CONTEST. Wyróżnione zostały stylizacje nadwozia modeli Clio, ...

01 Mar 2018, 22:30

No to trochu ciężko z kasą będzie na takie bajery.

To może inaczej by zrobić. Pod to radio co mam teraz, czyli Blaupunkt Tokyo 110 po prostu tylko zmienić tylne głośniki, które mam po bokach. Na np. HERTZ DCX 165.3
paweeelooo
Początkujący

02 Mar 2018, 10:31

Bardzo dobry wybór :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Mar 2018, 06:47

Dobra. Mam już wszystko mniej więcej rozplanowane co i jak.

Jeżeli na tył założę te głośniki: https://www.ceneo.pl/17492899#crid=170307&pid=4171&tab=spec
to na przód mogę dać takie same czy lepiej kupić inne?
paweeelooo
Początkujący

15 Mar 2018, 07:56

Ja bym dał takie same tylko sprawdz czy rozmiar jest ten sam
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Mar 2018, 15:09

Rozmiar chyba ten sam jest, udało mi się znaleźć w internecie kilka zdjęć z wymiany głośników w drzwiach. Jednak jak się okazało głupi jestem bardziej niż myślałem, bo to wejście na wzmacniacz jednak posiadam.

Czyli głośniki przód i tył te HERTZ DCX 165.3 oraz do nich dystanse.
I znowu pojawia się problem z basem. Jakaś skrzynia basowa albo subwoofer + wzmacniacz znajdę za 400, max 500zł ?
paweeelooo
Początkujący

28 Mar 2018, 16:27

Dobra. Sprawa ma się tak, że kupiłem te Hertz DCX 165.3, tylko muszę do nich kupić dystanse. Jedyne jakie znalazłem to na przednie drzwi. I teraz pytanie, czy na tył też będą pasować ?

Druga sprawa to taka, że wyjąłem jeden jak się okazało spalony głośnik. Jest to firmy Clarion o mocy 20w. Czy te głośniki, które kupiłem o mocy znamionowej 60w i maksymalnej 120w będą dużo lepiej grały?
paweeelooo
Początkujący

28 Mar 2018, 19:03

No pewnie że bądą grały lepiej a czy będą pasowały to musisz to sam zweryfikować.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2018, 19:11

No z tym może być trochę kombinowania, ale zobaczymy jak będzie.

W międzyczasie padło mi radio, tzn. nie czyta z USB i karty pamięci tylko przełącza się z powrotem na FM. Idzie na gwarancje, także głośniki będą a radia nie ;/
paweeelooo
Początkujący

30 Mar 2018, 20:25

Sprawa ma się tak. Nic kompletnie do siebie nie pasuje. Do przykręcenia dystansów musiałem wywiercić nowe otwory w tym metalu, gdzie wcześniej siedział stary głośnik. Dystans jest też szerszy. Udało się wszystko zamontować (montaż pierwszego głośnika trwał 4 godziny). Tylko jest problem taki, że kawałek zewnętrznej obręczy głośnika styka się z tym plastikową ścianką samochodu i coś trzeba będzie z tym zrobić, ale na to też mam już pomysł.
paweeelooo
Początkujący