Podłączenie przycisków kierownicy do radia / Regeneracja potencjometru

14 Wrz 2018, 21:18

Cześć!

W mojej Corsie C w oryginale kierownica była bez przycisków (sprawdzałem po VINie), teraz mam wersję z przyciskami, tyle że nie działają (prawdopodobnie nawet nie podłączone bo brak podświetlenia). Radio mam fabryczne, czyli CDR VDO 2005 Siemensa. I teraz pytanie - jaki jest orientacyjny koszt podpięcia tego pod radio i czy trzeba wyjmować do tego deskę rozdzielczą?

Co do potencjometru, to w owym radiu jest on już baardzo wysłużony - działa poniekąd jak chce - trzeba mieć wprawę aby uzyskać zamierzony efekt. Pytanie numer dwa brzmi następująco - czy da się go jakoś zregenerować / wymienić i czy koszty takowej operacji były by niskie?

Z góry Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Taoros
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 05 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2 ECOTEC 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Paź 2018, 12:40

Jeżeli chodzi o podłączenie przycisków z kierownicy to może być tak że brakuje jakiejś taśmy lub wiązki która będzie przekazywała sygnały bezpośrednio do radia.

Co do drugiego pytania to można naprawić samemu taki potencjometr jak masz trochę smykałki i wymienić go na nowy który kupisz na allegro za 20zl :) https://allegro.pl/potencjometr-impulsa ... 70737.html Jest to tak naprawdę impulsator Serii EC11B z przełącznikiem który w sklepie elektroniczny można dostać za 5 - 7zł.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...
    Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...