Podniesienie land rovera frelandera

06 Sty 2011, 15:56

witam!! mam pytanie. czy ktos podnosil zawieszenie w swoim frelanderze?? mam zamiar podniesc go o jakies 2-3 cm. Czy wystarczy zakup podkladek pod sprezyny?? jesli tak to gdzie to mozna zakupic??
hunter31
Nowicjusz

Miejscowość: nowy sacz

06 Sty 2011, 16:16

Można na wiele sposobów podnieść auto do góry. Jednym z nich jest tak jak napisałeś podłożenie podkładek pod sprężyny taki zestaw można kupić na allegro ( nie którzy robią sobie sami ), możesz zrobić bodyliffting, kupić większe opony albo pobawic się zawieszeniem
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)

06 Sty 2011, 16:23

Mazur85 napisał(a): możesz zrobić bodyliffting
:shock: :shock: :shock: :mrgreen: co Ty dziś piłeś?? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Sty 2011, 16:57

Frelki mają swój dział w SUVach :roll:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

06 Sty 2011, 17:28

BRODATY napisał(a):Frelki mają swój dział w SUVach :roll:

No właśnie :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

06 Sty 2011, 18:27

inna sprawa po co podnosić frelka??
jeśli i tak nie założymy agresywnej opony bo nam ukłąd przeniesienia napędu "powie [...] robie"
po to żeby się prezentował?? podkładki a potem bawić się w ustawianie kątów kół i wyprzedzenia zwrotnicy? hmm średnio wdze potrzebe w bulwarówce,
ale jeśli już to dać dłuższe sprężyny/podkłądki i dobrać do tego odpowiednie amortyzatory, bo seryjne nie będą wyrabiać,
czy warto?? hmm cena byłą by w granicach powiedzmy 1/4 kosztów zakupu sensownego samuraja :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
    SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...
    Lexus Design Dome: gdzie technologia spotyka tradycję
    W mieście Toyota City, w japońskiej prefekturze Aichi, znajduje się studio designu Lexus Design Dome, odpowiedzialne za wszystkie kreatywne procesy Lexusa. Tutaj Lexus prowadzi wszystkie etapy projektowania auta – od ...

06 Sty 2011, 21:19

witam a propos bulwarówek
wybrałem sie dziś na narty do Lubomierza ale tam dziś ludzi nawiało jak w lecie na plaże,
miejsca na postój ni kuda ale wypatrzyłem na gornym placyku,troche stromiej i placyk troche grzaski w śniegu- frelek na małej zimówce 195/70r15 wkrecił się i troche mieląc zajął miejsce, wjezdzały Q7, X-y , itp wgłębi na snieg nieujeżdzony wjechała Grand Vitka .
tłum ludzi bezsensowny wiec niedługo ewakuacja; Grand Vitka w miedzy czasie zakopała się - kierownik z łopatą wiosłuje żeby wyjechać ...
miejsca niet ale z dolu nadjeżdża NissanXtrail -udało sie rozpedem wjechał -całoroczne gumy - z wycofaniem już kicha bo znosi na Audi Q5 , na szczescie kierowca tegoż był niedaleko i zrobił miejsce dla bulwarowego X Traila -którego napęd okazał się cieniutki -
tylne koła nawet troche nie mieliły
zjazd odblokowany , Frelek troche krecenia i manewrowania w grzaskim śniegu i wyjazd
Kierowca Grand Vitary w akcji z szuflą
Skądinąd wredne visco Frelka robi w takich sytuacjach nieżle :lol:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

06 Sty 2011, 21:31

porównujesz konstrukcje SUVa z lat 90 do konstrukcji SUVa 15 lat młodszego :mrgreen:
to jak porównywać starą pożądną terenówkę na 2 sztywnych mostach z blokadami do nowego LRa disko 4generacji :mrgreen:
może i wyglądają zajebiści, może po asfalcie jeżdżą lepiej ale w cięższe warunkinikr nowszych aut nie bierze, nie zastanawia cię czemu?? skoro budżet przeciętnej rajdówki to 100 lub więcej tysi :mrgreen: czemu ich nie robią na nowych rozwiązaniach? tylko powiela się stare patenty :mrgreen:
w takim q7 czy BMW5 nowszym elektronika powie że taka sytuacja na drodze nie ma prawa istieć zaświeci chinką na desce i powie papa kręcąc 1 kółkiem :mrgreen: :!:
frelek nei ma takiej opcji, bo musi choć 2 kółkami machać :mrgreen: a co do GV to albo była z napędem na 1 oś albo kierownik ten teges :mrgreen: ale przynajmniej miał łopate :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

06 Sty 2011, 21:47

ja nie myślę porównywać dobrej mechaniki do sterowania elektronicznego -choć ta to podobno nasza? przyszłosć :mrgreen:
to tylko moje skromne zdanie o dośc dobrej poradnosci Frelka wzgledem innych suvów

a propos łopaty to dobry dawny? zwyczaj - bycia przygotowanym :razz:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

06 Sty 2011, 22:33

Witaj . Freelander ma wystarczający prześwit ,do walki ze śniegiem i błotnistymi koleinami. Jeśli będziesz wymagał od niego zbyt dużo , to zajeździsz napęd. Co do opon to jest sporo o tym na forum. Podnosząc Freelandera stracisz jego znakomitą trakcje na asfalcie. Jedyne co bym zmienił to tłumiki zwłaszcza tylny. Zawadzam nim przy manewrach między zaspami.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

07 Sty 2011, 09:25

w sprawie podnoszenia jeszcze jedna rzecz dlaczego nie warto tego robić ;)
samo podniesienie auta nic nie da (poza możliwością włożenia większych opon) ale to co ogranicza tak na prawde frelka to brak wykrzyżu, jak by nie było ma zawieszenie jak większość SUVów podobne do osobówki, aby utrzymać jaki taki komfort na drodze :wink:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fJSBR8fQEO8[/youtube]
w końcówce filmu, gdzie jest przejazd przez dziurę, bardzo łądnie widać różnice pracy zwieszenia w terenówce i w suwie :wink:
i to jest na prawde jedyne przeciw dlaczego nie wrto używać frelka nawet w lżejszym terenie (bo na filnie w zasadzie terenu nie ma jest droga :roll: )
Ostatnio edytowany przez pocieszny, 08 Sty 2011, 22:32, edytowano w sumie 1 raz
pocieszny
Forumowicz VIP