Alarm sam się włącza !

04 Sty 2011, 11:19

witam kolegów mam taki problem że od 3 dni włącza się sam alarm , po zamknięciu auta pilotem przez kilkanaście minut jest ok a po chwili alarm sam się włącza :cry: . Doczytałem że zamknięcie pilotem uzbraja się alarm całkowicie to znaczy że działa również sensor ruchu wewnątrz kabiny i możliwe że ten sensor szwankuje , zainstalowany jest po środku dachu pod podsufitką pierwsza prośba żeby go odłączyć muszę zdjąć lub uchylić podsufitkę , jeśli już ktoś to robił to proszę o rady od czego zacząć , gdzie są zatrzaski i tym podobne mocowania . Wykorzystując awarie możliwe że zdecyduje się na wymiane szyberdachu kupiłem już z uszkodzonym , i teraz druga prośba ponieważ nie wiem jak otwiera się szyberdach czy tylko lekko ( około 7 cm )bo tylko tak mi się otwierał :neutral: a po jakimś czasie się zablokował i trzeba było na siłę zamknąć :sad: , czy też przesuwa się do tyłu całkowicie , prosze kogoś kto ma w 100% sprawny szyberdach o wypowiedź lub jeszcze lepiej fotki otwartego na max szyberdachu patrząc na aukcje na alegro nie znalazłem freelka z otwartym szyberdachem tylko właśnie tak lekko uchylony . Proszę o wypowiedzi w tych dwóch sprawach Pozdrawiam Freelander 1.8 rok 2000 5 D
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

04 Sty 2011, 13:16

witam , w 5 drzwiowym
szyber po uchyleniu powinien przesuwać sie do tyłu nad dach
nie jestem pewny czy alarm ma czujnik ruchu wewnątrz
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2011, 10:44

witam napisze jak ma się sprawa z alarmem , według mnie powodem samo włączania się alarmu była wilgoć ( ponieważ czujnik był bardzo mokry wręcz zwisały krople wody ), po zdjęciu listwy przy szyberdachu można wystarczająco odchylić podsufitkę aby dojść rękom do czujnika ruchu który jest zamontowany właśnie za szyberdachem . Wypiąłem kostke (przewód ) z tego czujnika i teraz mogę zamknąć pilotem i alarm się nie uruchamia sam . Autko w dalszym ciągu jest zabezpieczone bo nadal działa nie działa tylko czujnik ruchu w wewnątrz auta . To tak jak by kiedyś miał taki problem z alarmem znajdę troszkę czasu to zrobię fotkę i wstawię Pozdrawiam :mrgreen: [link wygasł]
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Sty 2011, 21:42

myśle że to bedzie czujnik wstrząsowy , czujnik ruchu wewnątrz kabiny nie może byc zasłonięty
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sty 2011, 22:36

może wypowie się ktoś kto zna angielski :wink: http://www.myfreelander.co.uk/Electrical/elecprobs4.htm
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Sty 2011, 23:04

Witaj może wstaw sobie tą stronkę do tłumacza w googlach i po sprawie.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zawiercie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Układ wydechowy o zmiennej długości – 1989 rok
    Układ wydechowy o zmiennej długości to domena samochodów sportowych i aut o wysokich osiągach, choć zdarza się, że pojawia się on w sedanach, w których klekot Diesla nie licuje ze sportowym wizerunkiem producenta. ...