REKLAMA
Moim pierwszym własnym samochodem było Audi A3 8L 1.8 - trafiłem na fajny model, zadbany, nie bity, w dobrym ogólnym stanie. Wszystko było fajnie do pewnego pięknego ranka.
Podczas odpalania coś strzeliło pod silnikiem, rozległ się huk i sporo dymu. Kilka dni wcześniej padła pompa ABS - może jest to w jakiś sposób powiązane.
Okazało się, że tym razem padł cylinder i cały silnik nadaje się do wymiany. Jeździłem nim ponad pół roku, zdążyłem ubezpieczyć itd.
Zdecydowałem się na zamianę - za audi wziąłem Hondę Accord VI 1.6i.
Mechanik twierdził, że zostałby przy audi ale uznałem że nie warto.
Sytuacja wygląda tak, że za kilka dni kończy się przegląd (którego nie ma szans przejść), za 2 miesiące ubezpieczenie - a nie warto w to pakować kasy.
Poza tym musiałbym w nim zrobić: pompę wspomagania (kierownica ciężko działa i hałasuje w miejscu - jak się jedzie jest normalnie) zakładam, że jakieś 700zł.
Kilka kropel z maglownicy (mechanik mów 1100 zł za wymianę), miska olejowa podobno przecieka, ale oleju nie ubywa. Silnik piszczy/ skrzypi na niskich obrotach - nie wiem czym to jest spowodowane, sprzęgło łapie dość wysoko - prawdopodobnie do wymiany, poza tym zawieszenie zaczyna stukać. Nie działa ręczny i mam kontrolę z poduszkami powietrznymi.
To tyle ze znalezionych usterek mechanicznych. Poza tym brakuje małej części od listwy, zderzaki do wymiany (popękane), na dachu prawdopodobnie była szpachla, odchodzi tapicerka i auto było malowane.
No cóż, to był błąd - chociaż auto jeździ.
Myślę, że najlepszą decyzją w tym momencie będzie szybka sprzedaż nawet za te 3 tyś.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Lepiej szukać czegoś innego, czy wkładać kasę w to?
Ja myślę nad zmianą na jakiś samochód +/- 10 tyś, chciałbym żeby był w miarę dynamiczny i możliwie tani w naprawach (kiepskie połączenie).
Myślę, że w grę wchodzi tylko benzyna.
Przebieg na miesiąc to ok 500-600 km miasto, i tyle samo poza 50:50.
Myślę, że jakieś 3 miesiące mógłbym się przemęczyć w komunikacji miejskiej i zebrać jakąś kwotę.
Zastanawiam się nad:
- - Honda Accord VI -
- - Fiat Grande Punto -
- Seat Ibiza III
- Form Mondeo III
- Hyundai Coupe
Wiem, że to auta różnych segmentów. Ale w mieście sedan mimo wygody nie jest mi niezbędny (Warszawa). Mały samochód też powinien się sprawdzić dlatego ostatnio zacząłem rozważać nad Fiatem.
Nie szukam jeszcze ogłoszeń, zastanawiam się co wybrać
Z góry dziękuję za zainteresowanie i ewentualne podpowiedzi.
Pozdrawiam