REKLAMA
- trudno powiedzieć od kiedy nie działa - już tak kupiłem -/ deska jest niepodswietlona , stacyjka czasami podswietla/.passat1 napisał(a):stanisław tołłoczko,
nie działa w ogóle czy nie działa częściowo? Działało wcześniej czy nie?
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
- trudno powiedzieć od kiedy nie działa - już tak kupiłem -/ deska jest niepodswietlona , stacyjka czasami podswietla/.passat1 napisał(a):stanisław tołłoczko,
- już tak kupiłem auto , zegary podświetla - niepodświetlone potencjometry na panelu środkowym /regulacje nawiewu i temp. powietrza./passat1 napisał(a):stanisław tołłoczko,
- a te żaróweczki jak wykręcić, wyjąć /rozumię że przyczyna niesprawności podświetlenia to przepalona żaróweczka lub żaróweczki?/.passat1 napisał(a):stanisław tołłoczko, motorro,
Musicie odkręcić cztery śrubki, które są dookoła pokręteł nawiewu, tzn. na krańcach tunelu. Przed tym pościągajcie te pokrętła- poprostu je zsuncie. Jak odkręcicie te śróbki to ściągniecie wtedy ten kawałek plastiku i ukażą Wam się małe żaróweczki, które trzeba delikatnie chwycić za łepek i wyciągnąć. Od razu mówię, że jest ich tam chuba 3 lub 4 ale idąc do sklepu kupcie dwie więcej, bo lubią się przepalać od razu po wsadzeniu ( jeżeli nie przepali się od razu to znaczy, że będzie świecić).
Co do licznika to gorsza sprawa, bo trzeba go wywalić aby to powymieniać a to jest już trochę roboty. Stacyjkę też sprawdź- może poprostu coś się poluzowało- rozkręć ją i zobacz.
- - żaróweczki znalazłem i wymieniłem , dziękuję ale jak dostać się do oświetlenia stacyjki to niewiem od czego zacząć/ jak rozkręcić stacyjkę, czy nie włączy się alarm?./.passat1 napisał(a):stanisław tołłoczko, motorro,
Musicie odkręcić cztery śrubki, które są dookoła pokręteł nawiewu, tzn. na krańcach tunelu. Przed tym pościągajcie te pokrętła- poprostu je zsuncie. Jak odkręcicie te śróbki to ściągniecie wtedy ten kawałek plastiku i ukażą Wam się małe żaróweczki, które trzeba delikatnie chwycić za łepek i wyciągnąć. Od razu mówię, że jest ich tam chuba 3 lub 4 ale idąc do sklepu kupcie dwie więcej, bo lubią się przepalać od razu po wsadzeniu ( jeżeli nie przepali się od razu to znaczy, że będzie świecić).
Co do licznika to gorsza sprawa, bo trzeba go wywalić aby to powymieniać a to jest już trochę roboty. Stacyjkę też sprawdź- może poprostu coś się poluzowało- rozkręć ją i zobacz.
- powrócę do podswietlenia potencjometrów nawiewu na panelu środkowym - po wymianie 3szt. żaróweczek podświetlenia potencjometrów nawiewu /które były spalone - czarne/ zaświeciły sie wszystkie nawet ze stacyjką -ucieszyłem się ale na drugi dzień stwierdziłem że się nie świecą -prawdopodobnie spalone - jak usprawnić podswietlenie,gdzie szukać przyczyny prawdopodobnie zwarcia ? -chyba nie kolejną wymianą żaróweczek. Prosze o pomoc - podpowiedz.MCARTUR napisał(a):żeby dostać się do tej żarówki trzeba odkręcić obudowę , 3 wkręty od dołu potem zdjąć pomału górna część wyjdzie łatwo z dolna trochę gorzej i trzeba jeszcze wyjąć taką gumkę ,która jest założona na stacyjkę przed zdejmowaniem dolnej obudowy .Pod stacyjką od dołu jest żarówka.
- OK - DZIĘKI SPRAWDZAM ODEZWĘ SIĘ.jurek62 napisał(a):Przepalanie się żarówek to nie zwarcie tylko za duże napięcie.Sprawdź jeżeli masz miernik ile voltów dochodzi do żarówek powinno być max 14,5v jeżeli jest więcej to najprawdopodobniej regulator napięcia.Sprawdzając napięcie dodaj gazu do około 3000 obrotów .
- napisz proszę - czy wymiana regulatora napięcia to duża sprawa ? - i jaki koszt./czy założę samodzielnie./.stanisław tołłoczko napisał(a):- OK - DZIĘKI SPRAWDZAM ODEZWĘ SIĘ.jurek62 napisał(a):Przepalanie się żarówek to nie zwarcie tylko za duże napięcie.Sprawdź jeżeli masz miernik ile voltów dochodzi do żarówek powinno być max 14,5v jeżeli jest więcej to najprawdopodobniej regulator napięcia.Sprawdzając napięcie dodaj gazu do około 3000 obrotów .
- czytałem że można zamienić przepalające się żaróweczki /12V2W/ na diody. Napiszcie jakie to diody i gdzie je kupic , czy bez problemów można je podmienić.stanisław tołłoczko napisał(a):- napisz proszę - czy wymiana regulatora napięcia to duża sprawa ? - i jaki koszt./czy założę samodzielnie./.stanisław tołłoczko napisał(a):- OK - DZIĘKI SPRAWDZAM ODEZWĘ SIĘ.jurek62 napisał(a):Przepalanie się żarówek to nie zwarcie tylko za duże napięcie.Sprawdź jeżeli masz miernik ile voltów dochodzi do żarówek powinno być max 14,5v jeżeli jest więcej to najprawdopodobniej regulator napięcia.Sprawdzając napięcie dodaj gazu do około 3000 obrotów .