Podświetlenie deski w Landku Freelanderku

04 Lut 2009, 20:34

[quote=Rander]w latarce( link od Motorro) jest 19 LED-ów, akumulator, że o obudowie i przewodach nie wspomnę, i to wszystko ma kosztować 30 zł? Trochę podejrzanie tanio[/quote]
Ja podałem tylko przykład bo nie mogłem znależć diód luzem.

Ja mam podobną latarkę(za 85zł) i świeci tak do 36 godz. non-stop.(pisze tak w instrukcji i się sprawdza).

Swoją drogą możnaby pokombinować z tymi diodami bo fajnie by to wyglądało, ale to jest zajęcie dla tego kto lubi majstrować.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

09 Cze 2009, 01:51

przedwczoraj wymienialem srodkowa zarowke od oswietlenia zegarow i w moim 3landerze na zarowkach jest ciekawy patent-nałożone są na każdą takie gumowe,przezroczyste ale zielone(one u mnie nadaja kolor swiatla) kapturki,jednoznaczne skojarzenie-prezerwatywy :mrgreen: wymieniajac zarowke nie zalozylem tej gumki celem polepszenia efektywnosci.jest faktycznie lepiej,na srodku wrecz bardzo intensywnie zegary podswietlone.mysle nad zdjeciem pozostalych dwoch po bokach ale jescze w nocy nie jechalem(nie w miescie) i nie wiem czy nie bedzie mnie to meczyc.wstawilbym fote tej gumki ale jest w aucie pod domem,jesliby ktos ciekawy to dajcie znak :wink: druga sprawa ze kiedys wymienialem lewe postojowe przednie i tam tez dioda byla,a swiatlo bardziej w blekit wpadalo a nie zolty tradycyjnie,taki pseudo ksenonowy efekt :smile:
ponocpodobno
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 20:28

mozna w oprawki po zarowkach wlutowac ledy z rezystorami, mam tak zrobione jednak efekt jest mizerny, mam wlutowane po 3 diody w kazda oprawke ale swiatlo jest zaslabe.Przyczyna tego jest metoda podswietlania w freelanderze, swiatlo pada z boku zegara a nie z gory tak jak np w VW. Rozebranie licznika to pryszcz kilka srubek, kilka kostek, bardzo porsta konstrukcja
darek24
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice wawy

15 Lut 2011, 15:50

Czy w zegarach są też te małe żarówki 2W?
Bo akurat padło mi podświetlenie po prawej i nie widać po ciemku pół prędkościomierza i temperatury.

Zegary zdemontować - proste. Ale czy rozebranie ich to jakas wielka sztuka?
Wymiana światełek to jakiś mega wyczyń? Jest co zepsuć w zegarach przy tym?
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Lut 2011, 17:53

wystarczy zdemontowac zegary, żaróweczki masz wpinane od tyłu.
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Mar 2012, 20:59

Właśnie ukończyłem zmiany image licznika mam nowe tarcze podświetlane na niebiesko pomarańczowe wskazówki i głowę pełna kolejnych pomysłów wygląda super tak w dzień jak i w nocy wszystko działa jak się dowiem jak umieścić zdjęcie to je zamieszczę koszt zmiany to około 80 złociszy i cztery godziny roboty .
a wskazówki zegarów da się ściągnąć ale gorzej je założyć jak ktoś będzie chciał się pobawić to służę pomocą
paczo3
Nowicjusz

Miejscowość: Jedlicze
Prawo jazdy: 07 07 1998
Auto: Land Rover frelander 1,8 1998r
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...