Poduszka zawieszenia pneumatycznego Jeep Grand Cherokee Summit 2016

20 Wrz 2021, 16:35

Witam wszystkich na forum.
W moim jeepie nie ma sprężyn tylko są poduszki pneumatyczne. Ktoś wie jaka jest tego trwałość mam przejechane ok 150 000 km i widziałem ostatnio BMW trące d..ą o asfalt. Zastanawiam się czy mój też tak zrobi jak poduszka strzeli. Może ktoś coś bliżej o tym napisać?
Wrocławianin
Nowicjusz

20 Wrz 2021, 18:55

Ich trwałość zależy od tego jak było eksploatowane auto bo to ma największy wpływ na ich wytrzymałość. Takie zawieszenia prawidłowo eksploatowane w normalnych warunkach powinny spokojnie wytrzymać 200+tkm nawet i myślę że 300tkm. Wiek ma tu też spore znaczenie i można przyjąć że jeżeli masz mniejszy przebieg niż podałem i auto nie przekroczyło 10 lat to szansa na awarię jest bardzo niska.

Najszybciej z tego co wiem zużywa się takie zawieszenie w którym często zmieniasz znacznie obciążenie. Przy takiej eksploatacji najczęściej siada kompresor.

Niekorzystny wpływ na to zawieszenie mają długotrwałe postoje samochodu. Warto raz w roku obejrzeć zawieszenie, miechy i ogólnie przewody od niego czyli zrobić taki przegląd bo im wcześniej wychwycimy jakiś problem tym szybciej i często mniejszymi kosztami jesteśmy w stanie zapobiec poważnej awarii.

Dobrze też jest pozwolić raz na jakiś czas zawieszeniu popracować w skrajnych pozycjach czyli opuścić je na min. i podnieść na maksa.

Mając na uwadze twoje auto myślę, że jeszcze możesz być przez kilka lat spokojny o swoje zawieszenie :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Paź 2022, 12:29

Wrocławianin napisał(a):widziałem ostatnio BMW trące d..ą o asfalt. Zastanawiam się czy mój też tak zrobi jak poduszka strzeli. Może ktoś coś bliżej o tym napisać?

Witam hej! W moim Jeepie poducha wystrzeliła, nie trze konkretnie kołem o nadkole, lecz samochód sporo usiadł w dół. :?
Mógłby ktoś polecić godnego zaufania mechanika w okolicy Zielonej Góry. Jaki producent części będzie dobrym wyborem? :shock:
Czirokezzz
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

10 Paź 2022, 11:01

Czirokezzz napisał(a):Jaki producent części będzie dobrym wyborem?

Producent części który ma dość spory asortyment tego typu zawieszenia i ostatnio powiększył je o kilka modeli to WRC Parts, co prawda nie wiele mi o nich wiadomo lecz ceny mają konkurencyjne.
MarritosBill
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

10 Paź 2022, 11:21

@MarritosBill a Co ty masz z tą firmą że piszesz o niej w kolejnym poście?

Moim zdaniem jak znajdzie oryginał używany w dobrej cenie to będzie jedna z lepszych decyzji.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

10 Paź 2022, 13:40

Jak dla mnie, to bardzo dobre części do Jeepów ma usa olkusz. Nie wiem jak cenowo wychodzi w porównaniu z innymi sklepami, ale tam mają oryginały. Zaopatrujemy sie tam całym klubem, więc podejrzewam, że ceny będą dość dobre. Ale trzeba samemu sprawdzić
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wpadnij w dziurę
    Zima powoli ustaje, a wraz z wyższymi temperaturami i topniejącym śniegiem na drogach pokazują się dziury. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Zwłaszcza, że nieumiejętne pokonywanie ...

10 Paź 2022, 14:25

Jak nie wiele o nich wiadomo jak wystarczy wpisać nazwę firmy chociaż by na forum i już wszystko wiadomo. To że coś jest tanie nie znaczy że musi być dobre... Lepiej zapytaj o jakość danego produktu niż polecaj coś wątpliwej jakości.
nowolek
Nowicjusz

13 Paź 2022, 12:45

Uratowali mi d**e to ich polecam, co do tematu o firmie to nie zwracam nań uwagi bo gdybym miał zwracać uwagę na tylko i wyłącznie negatywne opinie nie kupowałbym nic od nikogo.
MarritosBill
Nowicjusz

Zdjęcia: 2