Witam, idzie zima i z tego powodu chciałbym kupić do swojej Toyoty felgi stalowe. Do nich chciałbym zakupić czujniki ciśnienia opon TPMS. Czy każde czujniki od Toyoty będą odpowiednie czy należy sugerować się konkretnymi oznaczeniami czujników? Według Was lepiej zakupić uniwersalne nowe czujniki czy np. używane od Toyoty? Prośba o pomoc w temacie.
Oryginalne Toyoty będą pasowały i moim zdaniem warto kupić komplet nowych bo używane nie wiadomo ile jeszcze pociągną. Czujniki ciśnienia mają w środku baterię której się nie wymienia i po pewnym czasie 5-7 lat najczęściej kończą swój żywot.
Nie wiem który rok masz tego Avensisa ale jak z końcówki produkcji to chyba po 2015 roku była możliwość dopisania drugiego kompletu czujników. Jak masz wcześniejszy model to możesz kupić inne czujniki na których można sklonować oryginalne numery ID aktualnych czujników i wtedy po wymianie opon nic nie będziesz musiał robić z przypisywaniem ich do samochodu. Wykonasz kalibrację po ustawieniu ciśnienia i po sprawie (tylko wtedy warto żeby koła z oryginalnymi czujnikami nie były w zasięgu samochodu).
Ja nie masz możliwości zapamiętania drugiego kompletu to proponuję kupić czujniki uniwersalne i sklonować numery to chyba najlepsze wyjście. Inaczej będziesz musiał przy każdej zmianie kół zmieniać komplet czujników w sterowniku przypisując je na nowo, a tego bez podłączenia się przez OBDII nie zrobisz. No i do tego potrzebny będzie specjalne oprogramowanie.
Avensisa mam z 2018 roku, mam możliwość zakupu kompletu 4 czujników w dobrych pieniądzach po Toyocie Yaris z 2020 roku z tego co mówił sprzedający. Są oznaczenia i kody na czujnikach.
No to w tej sytuacji możesz zaryzykować. Tylko czujniki trzeba będzie dodać programowo do systemu i później będziesz tylko zmieniał przy przekładce kół za pomocą przycisku między jednym, a drugim kompletem.
Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa? Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...
Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...
Większość modeli przed 2019 rokiem miało numery czujników 42607-02031-VK i takie powinny być pewnie i u Ciebie. W sklepie Toyoty do modelu Avensis masz też polecany ten numer 42607-02031-VK. W nowszych modelach Toyoty były czujniki 42607-02070-VK, A42607-F4020-VK, A42607-48020-VK które według informacji serwisowych nie będą kompatybilne. Ile jest w tym prawdy nie wiem bo wszystkie pracują w tym samym paśmie 433MHz.
Na czujnikach masz oznaczenie PMV po którym łatwo sprawdzić jaki to czujnik wygląda to tak: 42607-02031-VK -> PMV-C210 42607-02070-VK -> PMV-E100 A42607-48020-VK -> PMV-C215 A42607-F4020-VK -> PMV-C215
Jeżeli tak to powinny pasować bez problemu bo ich numer jest zgodny z tym który zaleca Toyota do stosowania w Avensisie T27. Dobrze by było żeby Ci sprzedający to potwierdził lub dał jakąś gwarancję rozruchową.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.