Podwójne OC

06 Paź 2009, 19:42

Witam. Mam problem z OC. Kupiłem na początku sierpnia auto. Polisa (Warta) poprzedniego właściciela jest ważna do listopada. Znajomy, o którym myślałem, że jest w temacie powiedział mi, że OC mogę wypowiedzieć do ostatniego dnia trwania umowy. Dlatego zawarłem umowę z innym ubezpieczycielem, u którego mam dużo lepsze warunki. Niestety okazało się, że na rezygnację z polisy w przypadku zakupu auta jest tylko 30 dni, i dziś dostałem wezwanie do zapłaty składki OC od Warty. I teraz moje pytanie. Czy da się zrobić coś, żeby nie płacić tej składki? Albo, czy jeżeli składkę teraz zapłacę, i zrezygnuję z polisy, to czy będę mógł ubiegać się o jej zwrot?
pebek11
Nowicjusz

07 Paź 2009, 16:35

Przeczytaj artykuł, http://forsal.pl/artykuly/345483,.html

traktuje on o problemie podwójnego oc i pokazuje, jakie towarzystwa jak traktują ten problem, np. w Link4 placisz tylko opłate manipulacyjną, gdzie indziej płacisz za dni wykorzystane, a w innych towarzystwach, są w ogóle duże problemy z wypowiedzeniem umowy.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

07 Paź 2009, 17:15

Jeden telefon do Warty i wiesz wszystko
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

07 Paź 2009, 17:39

Jeżeli chce się zmienic ubezpieczyciela,to umowę nalezy wypowiedzieć najpóźniej na jeden dzień przed jej końcem.Ostatni dzień to za późno.
Co do podwójnego OC,to proponuję ci wejść na stronę internetową Rzecznika Ubezpieczonych.Jest tam opisane co zrobić w przypadku podwójnego OC.Jest też kontakt telefoniczny i mailowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2009, 10:29

Możesz sobie wejść na tą stronke, ale nie wiem czy jest sens, ponieważ problem jest dosyć powszechny, i nawet w ubezpieczalni w której nie chcesz mieć ubezpieczenia powinni Ci udzieli stosownych wyjaśnień, co i jak.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...