Zabranie dowodu za wbity przegląd

07 Paź 2009, 20:37

Witam, mam "drobny"problem ;) dostałem takie ładne pisemko żeby się stawić na komendzie z dowodem rejestracyjnym, myślałem że to fotka więc ide na pewnego z kasą żeby od razu pójść na pocztę. a tu niespodzianka. jak robiłem przegląd to nie wjechałem na stację tylko dostałem pieczątke i tyle. samochód nie jest stary więc tylko zerknęli i pojechałem. teraz mi zabrali dowód bo ta stacja wpadła na jakimś większym przekręcie. no i pytanie: Policjant powiedział że będzie kurator i będę ostakrżony o złamanie przepisu. może mi ktoś powiedzieć jakiego przepisu i dlaczego ja ? no i jaka kara jeśli ja będę oskarżony. bo ten posterunkowy nie wiedział..... z góry dzięki :)
wojtekl
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

07 Paź 2009, 21:36

Ja bym się nie przejmował zapewne każą Ci jechać zrobić przegląd gdzie indziej i po kłopocie ja bym się nawet do tego nie przyznał byłem obadali mi samochód i tyle... i że ty o żadnym przekręcie nie wiesz i po kłopocie... Ja tak robię za każdym razem... z wszystkim co mam zarejestrowane... jedno moje auto by przeglądu na 100% nie przeszło ale nawet jeszcze go nikt nie widział na stacji :D ... Bravo z ciekawości wjechałem bo też im się nie chciało ... ich tekst: " Takie ładne auto (akurat po myciu woskowaniu) to po co będziemy wjeżdżać:D " Ja bym się tym nie przejmował... źle trochę tą sprawę rozegrałeś ale trudno...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Paź 2009, 21:42

tj nie bardzo miałem co rozgrywać... kazali pokazać dowód i potem juz go nie widziałem ;p tylko tą karteczke na 2 dni chyba ze moge jeździć. tez sie nie przyznałęm przeciez. "panie a bo ja pamietam czy wjezdzalem" ;
wojtekl
Nowicjusz

08 Paź 2009, 09:56

Wg mnie,to jest tu coś nie tak.Ty przyjechałeś na stację diagnostyczną zrobić przegląd.I tu twoja rola się kończy.Na stację samochodoem wjeżdża diagnosta - nikt oprócz niego nie może tego zrobić.I on robi przegląd auta wg pewnych procedur,których ty nie masz obowiązku znać.Jeżeli diagnosta stwierdzi,że autko jest sprawne,podbija dowód i wyjeżdżasz ze stacji.Skoro diagnosta podbił dowód,to znaczy,że stwierdził iż samochód jest sprawny.A w jaki sposób to zrobił,to już nie twoja sprawa.Ty nie masz obowiązku wiedzieć.Zapłaciłeś,więc jest ok.
Nie wiem,dlaczego i na jakiej podstawie i wg jakiej ustawy policja zabrała ci dowód.Ja bym najpierw przespacerował się na policję i zapytał na jakiej podstawie prawnej zatrzymano ci dowód rejestracyjny.I jeszcze oskarżają...
Ciekawe w jaki sposób ci udowodnią,że samochód w dniu przeglądu był niesprawny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2009, 10:21

MotoAlbercik, święta prawda... tak jak ja napisałem o swoim przypadku... Co to kogo obchodzi czy ty wjeżdżałeś na badanie czy nie.... to już nie twój interes... nie wiem jak uważasz ale ja bym poszedł na policję i tak jak kolega wyżej napisał idź i dowiedz się jakim prawem Ci ten dowód zabrali??? Bo ja nie mam pojęcia jak to możliwe przecież za co Ciebie mają oskarżać?? Chyba że masz coś nie tego z autem czyli mogło być kradzione itp... ale jeśli wszystko jest ok to nie wiem... Polska to naprawdę dziwny kraj :/ech
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

08 Paź 2009, 16:21

samochód jak ta lala, juz mam następny przegląd i złożyłem wniosek o nast dowód. w sobote ide do tych palantów i biore nazwisko tego co mi zabrał dowód i jakoś musze to tak rozegrać żeby mi oddali kase ( w sumie 200zł to sporo paliwa). Ale skoro to diagnosta ma wjechać itp to rzeczywiście, ja nie mam nic do tego. Ale radomska policja... nie bede komentował ich po prostu ;p dzieki wielkie :)
wojtekl
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...

08 Paź 2009, 18:02

chyba że były kamery i mają nagranie, na tej podstawie mogą zatrzymać dowód i postawić w stan oskarżenia (czyli ty dajesz kase a gość podbija dowód nie wjeżdżając autem na podnośnik i nie sprawdzając nic)
W innych przypadkach mogą pocałować cie gdzieś a gdzie to wszyscy wiedzą
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

08 Paź 2009, 19:02

artj, widziałeś kiedyś kamery na stacji diagnostycznej chyba nie :) Chyba że była pluskwa policji... To tak samo jak z golfem ojca zawiadomienie na policję przyszło by stawić się z wszystkimi dokumentami z kupna samochodu ponieważ za tanio był kupiony w umowie było wpisane 100 Euro no i dlaczego tak tanio itp pytania zaczęły padać, skąd mam części itp... No ale ojciec jak to się mówi głupka przygrał i już po kłopocie wyjaśnił że samochód był uszkodzony (tak też było w umowie zapisane) częsci kupował z giełdy, lakierował mu jego znajomy i koniec nikt nikomu nie udowodni co i jak... Chyba że była pluskwa to wtedy może i tak ...
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika