Zabranie dowodu za wbity przegląd

07 Paź 2009, 20:37

Witam, mam "drobny"problem ;) dostałem takie ładne pisemko żeby się stawić na komendzie z dowodem rejestracyjnym, myślałem że to fotka więc ide na pewnego z kasą żeby od razu pójść na pocztę. a tu niespodzianka. jak robiłem przegląd to nie wjechałem na stację tylko dostałem pieczątke i tyle. samochód nie jest stary więc tylko zerknęli i pojechałem. teraz mi zabrali dowód bo ta stacja wpadła na jakimś większym przekręcie. no i pytanie: Policjant powiedział że będzie kurator i będę ostakrżony o złamanie przepisu. może mi ktoś powiedzieć jakiego przepisu i dlaczego ja ? no i jaka kara jeśli ja będę oskarżony. bo ten posterunkowy nie wiedział..... z góry dzięki :)
wojtekl
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

07 Paź 2009, 21:36

Ja bym się nie przejmował zapewne każą Ci jechać zrobić przegląd gdzie indziej i po kłopocie ja bym się nawet do tego nie przyznał byłem obadali mi samochód i tyle... i że ty o żadnym przekręcie nie wiesz i po kłopocie... Ja tak robię za każdym razem... z wszystkim co mam zarejestrowane... jedno moje auto by przeglądu na 100% nie przeszło ale nawet jeszcze go nikt nie widział na stacji :D ... Bravo z ciekawości wjechałem bo też im się nie chciało ... ich tekst: " Takie ładne auto (akurat po myciu woskowaniu) to po co będziemy wjeżdżać:D " Ja bym się tym nie przejmował... źle trochę tą sprawę rozegrałeś ale trudno...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Paź 2009, 21:42

tj nie bardzo miałem co rozgrywać... kazali pokazać dowód i potem juz go nie widziałem ;p tylko tą karteczke na 2 dni chyba ze moge jeździć. tez sie nie przyznałęm przeciez. "panie a bo ja pamietam czy wjezdzalem" ;
wojtekl
Nowicjusz

08 Paź 2009, 09:56

Wg mnie,to jest tu coś nie tak.Ty przyjechałeś na stację diagnostyczną zrobić przegląd.I tu twoja rola się kończy.Na stację samochodoem wjeżdża diagnosta - nikt oprócz niego nie może tego zrobić.I on robi przegląd auta wg pewnych procedur,których ty nie masz obowiązku znać.Jeżeli diagnosta stwierdzi,że autko jest sprawne,podbija dowód i wyjeżdżasz ze stacji.Skoro diagnosta podbił dowód,to znaczy,że stwierdził iż samochód jest sprawny.A w jaki sposób to zrobił,to już nie twoja sprawa.Ty nie masz obowiązku wiedzieć.Zapłaciłeś,więc jest ok.
Nie wiem,dlaczego i na jakiej podstawie i wg jakiej ustawy policja zabrała ci dowód.Ja bym najpierw przespacerował się na policję i zapytał na jakiej podstawie prawnej zatrzymano ci dowód rejestracyjny.I jeszcze oskarżają...
Ciekawe w jaki sposób ci udowodnią,że samochód w dniu przeglądu był niesprawny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2009, 10:21

MotoAlbercik, święta prawda... tak jak ja napisałem o swoim przypadku... Co to kogo obchodzi czy ty wjeżdżałeś na badanie czy nie.... to już nie twój interes... nie wiem jak uważasz ale ja bym poszedł na policję i tak jak kolega wyżej napisał idź i dowiedz się jakim prawem Ci ten dowód zabrali??? Bo ja nie mam pojęcia jak to możliwe przecież za co Ciebie mają oskarżać?? Chyba że masz coś nie tego z autem czyli mogło być kradzione itp... ale jeśli wszystko jest ok to nie wiem... Polska to naprawdę dziwny kraj :/ech
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

08 Paź 2009, 16:21

samochód jak ta lala, juz mam następny przegląd i złożyłem wniosek o nast dowód. w sobote ide do tych palantów i biore nazwisko tego co mi zabrał dowód i jakoś musze to tak rozegrać żeby mi oddali kase ( w sumie 200zł to sporo paliwa). Ale skoro to diagnosta ma wjechać itp to rzeczywiście, ja nie mam nic do tego. Ale radomska policja... nie bede komentował ich po prostu ;p dzieki wielkie :)
wojtekl
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace Verso (od 2016)
    To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...
    Nie mniej niż 1 metr od rowerzysty podczas wyprzedzania
    Zimą kierowcy odzwyczaili się od jednośladów na drogach. Wiosną, gdy warunki atmosferyczne są bardziej przyjazne i bezpieczniejsze dla rowerzystów czy motocyklistów, na ścieżki rowerowe oraz drogi powracają ...

08 Paź 2009, 18:02

chyba że były kamery i mają nagranie, na tej podstawie mogą zatrzymać dowód i postawić w stan oskarżenia (czyli ty dajesz kase a gość podbija dowód nie wjeżdżając autem na podnośnik i nie sprawdzając nic)
W innych przypadkach mogą pocałować cie gdzieś a gdzie to wszyscy wiedzą
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

08 Paź 2009, 19:02

artj, widziałeś kiedyś kamery na stacji diagnostycznej chyba nie :) Chyba że była pluskwa policji... To tak samo jak z golfem ojca zawiadomienie na policję przyszło by stawić się z wszystkimi dokumentami z kupna samochodu ponieważ za tanio był kupiony w umowie było wpisane 100 Euro no i dlaczego tak tanio itp pytania zaczęły padać, skąd mam części itp... No ale ojciec jak to się mówi głupka przygrał i już po kłopocie wyjaśnił że samochód był uszkodzony (tak też było w umowie zapisane) częsci kupował z giełdy, lakierował mu jego znajomy i koniec nikt nikomu nie udowodni co i jak... Chyba że była pluskwa to wtedy może i tak ...
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika