Podwójne ubezpieczenie.

23 Lip 2024, 22:48

Jestem współwłaścicielem samochodu Transit, właścicielem jest mój syn. Tak to wyglada w dow.rejestracyjnym.
Auto ubezpieczaliśmy od kilku lat w Link4 i ubezpieczającym jest mój syn.
W tym roku jak zwykle otrzymaliśmy kilka wiadomości emeil , oraz sms z informacją o kończącym sie okresie ubezpieczenia i oczywiście propozycja przedłużenia tej polisy.
Kwota w wiadomości email oraz sms była 870 zł , czyli nieznacznie wyższa niż rok wcześniej. Czyli ok.
Po kilku email potwierdziłem chęć przedłużenia polisy klikając w aktywny link.
Po pobraniu, i wydrukowaniu całej polisy doczytaliśmy się że kwota 870 złotych to kwota za pół roku.
Dodam że poprzedni rok była to kwota 800 parę złotych za cały rok, płacona na 2 raty.

Na drugi dzień ze strony link 4 wypełniliśmy formularz o rezygnacji z polisy powołując się na - Art.  40.  [Odstąpienie od umowy o usługę finansową zawartej na odległość]. w ciągu 30 dni od daty podpusania, oraz w formularzu poinformowaliśmy o zmianie ubezpieczającego auto, gdyż w ten sam dzień wcześniej ubezpieczyliśmy auto u innego ubezpieczyciela.
Czyli do tej pory ubezpieczającym był jako właściciel mój syn, a od tego dnia ubezpieczającym jestem ja jako współwłaściciel.
Załączyliśmy w tym piśmie naturalnie skan nowej polisy gdzie jako ubezpieczający widnieje moje nazwisko. (współwłaściciela)
Po 2 dniach otrzymaliśmy na maila odpowiedź z link4 , że niestety wypowiedzenia umowy jest nieskuteczne, gdyż należało je złożyć dzień przed końcem starej polisy, no i należy opłacić ich polisę.
Odpisali bardzo krótko, i nic poza tym.

No i moje pytanie tutaj, czy prawnie dopuszczalne jest, aby osobą ubezpieczającą auto był współwłaściciel, a nie jak zazwyczaj właściciel (ten wpisany w dowód rejestracyjny w rubryce właściciel)
Dodam jeszcze, że w odpowiedzi link 4 wogóle nie odniósł się do Informacji o zmianie ubezpieczającego.
Co sądzicie o tym, i co radzicie aby skutecznie odejść od umowy z link4.
Help.
JaJurek
Obserwowany

24 Lip 2024, 05:47

Co do rezygnacji z kontynuacji ubezpieczenia przed zakończeniem poprzedniej umowy, to mają rację. Ale raczej można zrezygnować z takiej umowy w każdym momencie. Po prostu wskazałeś niewłaściwy powód rezygnacji. Trzeba opłacić ubezpieczenie i z niego zrezygnować. TU powinno zwrócić kasę za niewykorzystany okres ubezpieczenia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2024, 12:47

Jedyna opcja w tym przypadku to odstąpienie od umowy zawartej na odległość w ciągu 30 dni i tego bym się trzymał oraz ponownie się z nimi kontaktował w tej sprawie ale już telefonicznie bo będzie szybciej. W przypadku standardowych umów ubezpieczenia OC, które zostały zawarte na 12 miesięcy i w tym czasie nie doszło do zmiany właściciela, nie ma możliwości zmiany ubezpieczyciela w trakcie trwania umowy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lip 2024, 16:49

Rokiko napisał(a):Jedyna opcja w tym przypadku to odstąpienie od umowy zawartej na odległość w ciągu 30 dni

Wydaje mi się, że to nie zadziała. Gdyby to była nowa umowa, to tak, ale to było przedłużenie istniejącej umowy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...
    [2018] VW Touareg III
    VW pokazał kolejna auto nie dla ludu. W środku pełno elektroniki rodem z nowych Audi z... 15 calowym ekranem dotykowym i 12 calowymi zegarami na czele. Waga spadła o jakieś 100kg w porównaniu do poprzednika. Zapowiedziano ...