Podwójne ubezpieczenie.

23 Lip 2024, 21:48

Jestem współwłaścicielem samochodu Transit, właścicielem jest mój syn. Tak to wyglada w dow.rejestracyjnym.
Auto ubezpieczaliśmy od kilku lat w Link4 i ubezpieczającym jest mój syn.
W tym roku jak zwykle otrzymaliśmy kilka wiadomości emeil , oraz sms z informacją o kończącym sie okresie ubezpieczenia i oczywiście propozycja przedłużenia tej polisy.
Kwota w wiadomości email oraz sms była 870 zł , czyli nieznacznie wyższa niż rok wcześniej. Czyli ok.
Po kilku email potwierdziłem chęć przedłużenia polisy klikając w aktywny link.
Po pobraniu, i wydrukowaniu całej polisy doczytaliśmy się że kwota 870 złotych to kwota za pół roku.
Dodam że poprzedni rok była to kwota 800 parę złotych za cały rok, płacona na 2 raty.

Na drugi dzień ze strony link 4 wypełniliśmy formularz o rezygnacji z polisy powołując się na - Art.  40.  [Odstąpienie od umowy o usługę finansową zawartej na odległość]. w ciągu 30 dni od daty podpusania, oraz w formularzu poinformowaliśmy o zmianie ubezpieczającego auto, gdyż w ten sam dzień wcześniej ubezpieczyliśmy auto u innego ubezpieczyciela.
Czyli do tej pory ubezpieczającym był jako właściciel mój syn, a od tego dnia ubezpieczającym jestem ja jako współwłaściciel.
Załączyliśmy w tym piśmie naturalnie skan nowej polisy gdzie jako ubezpieczający widnieje moje nazwisko. (współwłaściciela)
Po 2 dniach otrzymaliśmy na maila odpowiedź z link4 , że niestety wypowiedzenia umowy jest nieskuteczne, gdyż należało je złożyć dzień przed końcem starej polisy, no i należy opłacić ich polisę.
Odpisali bardzo krótko, i nic poza tym.

No i moje pytanie tutaj, czy prawnie dopuszczalne jest, aby osobą ubezpieczającą auto był współwłaściciel, a nie jak zazwyczaj właściciel (ten wpisany w dowód rejestracyjny w rubryce właściciel)
Dodam jeszcze, że w odpowiedzi link 4 wogóle nie odniósł się do Informacji o zmianie ubezpieczającego.
Co sądzicie o tym, i co radzicie aby skutecznie odejść od umowy z link4.
Help.
JaJurek
Obserwowany

24 Lip 2024, 04:47

Co do rezygnacji z kontynuacji ubezpieczenia przed zakończeniem poprzedniej umowy, to mają rację. Ale raczej można zrezygnować z takiej umowy w każdym momencie. Po prostu wskazałeś niewłaściwy powód rezygnacji. Trzeba opłacić ubezpieczenie i z niego zrezygnować. TU powinno zwrócić kasę za niewykorzystany okres ubezpieczenia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2024, 11:47

Jedyna opcja w tym przypadku to odstąpienie od umowy zawartej na odległość w ciągu 30 dni i tego bym się trzymał oraz ponownie się z nimi kontaktował w tej sprawie ale już telefonicznie bo będzie szybciej. W przypadku standardowych umów ubezpieczenia OC, które zostały zawarte na 12 miesięcy i w tym czasie nie doszło do zmiany właściciela, nie ma możliwości zmiany ubezpieczyciela w trakcie trwania umowy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lip 2024, 15:49

Rokiko napisał(a):Jedyna opcja w tym przypadku to odstąpienie od umowy zawartej na odległość w ciągu 30 dni

Wydaje mi się, że to nie zadziała. Gdyby to była nowa umowa, to tak, ale to było przedłużenie istniejącej umowy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
    Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...