Jak to jest z tymi kalkulatorami?

09 Mar 2020, 14:53

Witam, jestem młodym kierowcą i szukam jakiegoś OC dla swojego samochodu. Prawo jazdy mam od lipca 2018, mój dziadek też ma być podpięty do tego ubezpiecznia, ma prawo jazdy od lat 70. Moja pierwsza myśl to porównywarki ubezpieczeń ale teraz tak: zarówno porównywarka X jak i Y pokazuje podobne oferty ubezpieczeń. Wydają się to bardzo małe kwoty. Dla przykładu: mtu24.pl to np 700-800zł, następne axa direct 1000zł. Tymczasem jak idę do centrum ubezpieczeń to strzelaja kwotami 1200-1600zł. Czy ktoś może mi konkretnie wytłumaczyć jak to działa? Czy kwota, którą pokazuje porównywarka jest wiarygodna? Bo mam wrażenie że zamiast 800zł od mtu przyjdzie kwit 1300zł. Od razu mówię, że wszystkie dane wpisałem poprawnie, zarówno swoje jak i dziadka. Chciałbym konkretnych odpowiedzi najlepiej z doświadczenia.
FUITP
Nowicjusz

09 Mar 2020, 15:10

Nie posiłkuj się "kalkulatorem wyceny" bo to jedna wielka ściema.Nie ma w niej wielu składowych które wpływają w ostateczności na wysokość ubezpieczenia. Wybierz tylko agencję-najlepiej zrób symulację w kilku i wybierz tę w której czułeś,że potraktowano cię poważnie i uczciwie.Pamiętaj też,że jesteś młodym kierowcą startującym praktycznie od "O" i z gruntu będziesz miał przez pierwsze 2-3 lata"pod górkę" Nie oczekuj więc że będziesz miał tanie OC.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

09 Mar 2020, 18:54

pozwolę się nie zgodzić. Korzystając z porównywarki ubezpieczeń, wpisuje się dane osobowe, dane pojazdu itd. Na koniec pokazują się ceny. Wybiera się ubezpieczalnię, która zaproponowała najniższą cenę. Porównywarka przekierowuje na stronę ubezpieczyciela i tam trzeba powpisywać zazwyczaj resztę danych. Niektóre ubezpieczalnie z automatu korzystają z info w UFG. I jeżeli podczas kalkulacji podałeś, że w ciągu ubezpieczeń nie było żadnej szkody, a UFG podało, że jednak była, to wówczas składka może się zwiększyć. Ale jesteś o tym od razu poinformowany. I nie ma sytuacji, że wybierzesz ubezpieczenie w kwocie np. 800 zł, a zapłacić musisz 1000. Jak masz ofertę na 800 zł, to tyle robisz przelew. Po kilku minutach na maila przychodzi ci potwierdzenie + umowa do wydrukowania.
Ja właśnie kilka dni temu korzystałem z rankomatu i mfind. Powiem tak - rankomat miał wyższe ceny niż mfind. Auto ubezpieczyłem przez internet nie wykonując nawet jednego telefonu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Mar 2020, 18:58

Witam.
Ja tak samo zawsze korzystam z kalkulatorów i wybieram najtańszą opcję. Szybko i bezproblemowo wszystko załatwiam
hubertwojtas
Nowicjusz

09 Mar 2020, 21:09

Warto pamiętać o kilku ważnych jak nie podstawowych kryteriach którymi kierują się firmy; młody wiek kierowcy,czas posiadania uprawnień,wysokie ryzyko szkód z uwagi na wiek,marka pojazdu,pojemność i wiek,miejsce garażowania,miejsce zamieszkania,brak zniżek.To tylko niektóre składniki,które sprawią że OC młodego kierowcy na start poważnie nadwyręży jego lub rodziców budżet i bywa.....szokiem ;-)
Młody kierowca to niebezpieczny kierowca-takie słowa usłyszał mój syn kiedy ubezpieczał swój samochód i zapytał "dlaczego tak drogo"
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

09 Mar 2020, 22:23

MotoAlbercik napisał(a):pozwolę się nie zgodzić. Korzystając z porównywarki ubezpieczeń, wpisuje się dane osobowe, dane pojazdu itd. Na koniec pokazują się ceny. Wybiera się ubezpieczalnię, która zaproponowała najniższą cenę. Porównywarka przekierowuje na stronę ubezpieczyciela i tam trzeba powpisywać zazwyczaj resztę danych. Niektóre ubezpieczalnie z automatu korzystają z info w UFG. I jeżeli podczas kalkulacji podałeś, że w ciągu ubezpieczeń nie było żadnej szkody, a UFG podało, że jednak była, to wówczas składka może się zwiększyć. Ale jesteś o tym od razu poinformowany. I nie ma sytuacji, że wybierzesz ubezpieczenie w kwocie np. 800 zł, a zapłacić musisz 1000. Jak masz ofertę na 800 zł, to tyle robisz przelew. Po kilku minutach na maila przychodzi ci potwierdzenie + umowa do wydrukowania.
Ja właśnie kilka dni temu korzystałem z Rankomatu i mFind. Powiem tak - rankomat miał wyższe ceny niż mfind. Auto ubezpieczyłem przez internet nie wykonując nawet jednego telefonu.

Mogę wiedzieć co to był za ubezpieczyciel? Nie do końca i tak jestem przekonany. Mtu24.pl pokazuje oferty 780zł oc + nnw, czytam opinie o nich w internecie i nie są zbyt kolorowe. Ludzie piszą że musieli płacić więcej niż umówiona kwota. Następne mam z axadirect za 1000zł, ale teraz gdy wchodzę na stronę axa i wpisuje dokładnie te same dane to mam cene 1500zł. To gdzie te 500zł porównywarka ucięła?
FUITP
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

10 Mar 2020, 17:21

Dla mnie najtańsza była Axa. 620 zł za Jeep Grand Cherooke z silnikiem 4.7.
Wyliczenia robiłem rankomatem, mfind i jeszcze jakimiś dwoma. Mfind wyszedł najtaniej. Rankomat najdrożej.PZU jak dzwoniłem chciało 820 zł.
FUITP napisał(a): Ludzie piszą że musieli płacić więcej niż umówiona kwota.

Jeżeli podczas kalkulacji podasz dane niezgodne ze stanem faktycznym, to potem składka ci wzrośnie - tak jak wspominałem ze szkodami.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Mar 2020, 17:46

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli podczas kalkulacji podasz dane niezgodne ze stanem faktycznym, to potem składka ci wzrośnie - tak jak wspominałem ze szkodami.

Sprawdzałem na 5 porównywarkach i wszędzie zbliżone wyniki więc wątpię że mogłem źle dane wprowadzić. Czyli jak wprowadzę poprawnie dane to wszystko powinno być ok? A jest opcja np że zadzwonię do tego konkretnego ubezpieczyciela przez zakupem i da mi 100% potwierdzenia że będzie taka kwota jak pokazuje porównywarka? W sensie wiem, że mogę tak zrobić, ale czy wierzyć im? Jakoś nie mam zaufania do ubezpieczycieli.
FUITP
Nowicjusz

10 Mar 2020, 19:30

FUITP napisał(a): Czyli jak wprowadzę poprawnie dane to wszystko powinno być ok?

Zgadza się :ok:
FUITP napisał(a):A jest opcja np że zadzwonię do tego konkretnego ubezpieczyciela przez zakupem i da mi 100% potwierdzenia że będzie taka kwota jak pokazuje porównywarka? W sensie wiem, że mogę tak zrobić, ale czy wierzyć im? Jakoś nie mam zaufania do ubezpieczycieli.

Jak chyba każdy :mrgreen: Ale tego nie wiem - nie dzwoniłem. Jednakże działa to tak, że najpierw w porównywarce podajesz dane, które są niezbędne do obliczenia składki kilkunastu ubezpieczycieli. Potem wybierasz opcję najtańszą i z porównywarki jesteś przekierowywany na stronę ubezpieczyciela. Tam podajesz resztę potrzebnych danych do zawarcia umowy. Jeżeli cena ubezpieczenia zmieni się, to jesteś od razu informowany na jaką i dlaczego. Pojawia się też pytanie czy tą cenę akceptujesz. Jeżeli klikniesz, że tak, to dalej wpisujesz dane. Do samego końca znasz cenę. Nie ma tak, że na końcu, po wpisaniu wszystkich danych potrzebnych do zawarcia umowy ubezpieczenia cena jest taka, a klikasz że akceptujesz i cena jest inna. Tutaj akurat można być spokojnym. Potem dostajesz dane do przelewu, robisz go i po chwili przychodzi ci na maila potwierdzenie i polisa w pdf-ie.
Myślę też, że jak masz już wyliczoną kwotę na porównywarce i zadzwonisz do tego ubezpieczyciela i podasz ofertę z internetu, to cena będzie ta sama, tyle, że resztę danych potrzebnych do zawarcia polisy będziesz podawał już konsultantowi, a nie wpisywał w internecie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Mar 2020, 20:04

Oki, dzięki za odpowiedzi. Jutro spróbuje to ogarnąć i dam znać jaki rezultat.
FUITP
Nowicjusz

12 Mar 2020, 17:13

Udało mi się znaleźć kolejną agencje ubezpieczeń i dostałem za 700zł oc+nnw, także z porównywarki się skorzystałem.
FUITP
Nowicjusz

26 Mar 2020, 14:30

Szczerze? To ja kupe lat chodziłem po prostu do punktu w centrum do "pani Justyny" ale w tym roku zdecydowałem się tez właśnie porównywarkami pobawić no i wyszło mi.. 313złotych taniej niż zwykle a i tak myślałem że dużo jak na forda 2.2 nie płace.
Ostatnio edytowany przez Kao, 30 Mar 2020, 13:33, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin IV. 4.e
AndrzejMroz
Obserwowany

13 Sie 2020, 12:33

Nigdy nie wierzyłem kalkulatorom. Raz zrobiłem na kalkulatorze wycenę ubezpieczania i podałem swój numer tel. To przez dwa tygodnie nie mogłem się odgonić od telefonów. A i tak najlepsze ubezpieczenie przygotował mi mój agent. W szczecinie polecam Alien ubezpieczania. Ogólnie uważam że warto mieć takiego zaufanego agenta. Przypomni o końcu umowy, poleci jakie ubezpieczenie zawrzeć itp
mirekmirpoga
Obserwowany

30 Gru 2020, 19:16

wiadomo, że zawsze warto porównywać ceny ja lubię sobie sprawdzać w różnych miejscach bo to w końcu moja kasa i można sporo zaoszczędzić jak jest isę na bieżąco. mój ostatni zakup to oszczędnośc na poziomie 200 zł, kupiłem ubezpieczenie na ocenapolis.pl przy zakupie OC od ostatecznej kwoty oddają dodatkowe 200 zł, taka promocja, skorzystałem i zwrócą mi na konto kase, przy tej poomocji cenowej kupiłęm najtańsze w zyćiu ubezpieczenia a ich oferta nie ma na ten moment konkurencji na rynku.
anfil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Mar 2021, 09:14

Ja się jakiś czas temu wyleczyłem z kalkulatorów. Kiedyś próbowałem kupić za pośrednictwem kalkulatora ubezpieczeniowego ale strasznie się wkurzałem bo ciągle ktoś do mnie dzwoniła a jak nie mogłem tego ogarnąć. W Szczecinie mam bardzo miłą panią w Alien ubezpieczenia. Która mi zawsze konkretnie przedstawia ofertę na ubezpieczenia. Ma kilka ofert do dyspozycji ma sporo uprawnień na zniżki. I co najważniejsze doradzi z czego warto skorzystać a z czego nie
matmatimate
Nowicjusz