Podwyższenie Suzuki Vitara

24 Lip 2008, 06:54

Witam chciałbym podnieść Suzuki Vitare, w serwisie za kpl amortyzatorów i sprężyn chcą 3,200 pln - czy Macie może inne tańsze rozwiązanie.
suzuki sidekick
mrowka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

24 Lip 2008, 07:21

jak masz dojście do dobrego kowala to daj mu sprężyny do rozciągnięcia o 5cm. jeśli nie, musisz poszukać sprężyn o takim samym rozmiarze (szerokość) i ewentualnie dociąć je na długość tak, żeby były 5cm wyższe od oryginałów.
amortyzator z przodu zostawiasz seryjny, odwracasz jedynie jego mocowanie - odkręcasz górę amora, wyjmujesz podkładkę i wkładasz ją na odwrót. z tyłu wywalasz stary amor i wstawiasz amortyzator monroe dedykowany do poloneza trucka (tylko musi być w metalowej osłonie!).
tu masz linka jak zmienia się vitara po założeniu liftu:
http://polfilm.biz/dobrebopolskie/v/Kar ... ja+vitary/
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

24 Lip 2008, 08:28

super - wielkie dzięki !!! :) masz może jeszcze jakieś pomysły na vitarkę - myślę może o zasyczaczu powietrza do filtra - nie za bardzo wiem nawet jak to się profesjonalnie nazywa :(
suzuki sidekick
mrowka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

24 Lip 2008, 09:32

snorkel :mrgreen:

najtaniej jest kupić rurę i kolanka z pcv w jakimś markecie (fi50), wywiercić dziurę w błodniku, wywalić oryginały z błotnika i podpiąć się do puszki filtra. tylko żeby szczelnie było!
rurę prowadzisz po słupku (przykręcasz ją za pomocą uchwytów rynnowych) i kończysz na górze kolankiem bądź dwoma.
zbyt pięknie to nie wygląda ale jest tanie i skuteczne - testowałem :wink:
tu masz parę fotek vitary z taką kiblorurką:
http://polfilm.biz/dobrebopolskie/v/Kar ... dy+wypady/
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

24 Lip 2008, 12:51

ok pozdrawiam:)
suzuki sidekick