Podziękowanie od motocyklisty

05 Lip 2011, 15:31

Witam

Jeżdżę i autem, i motocyklem. Najczęściej Warszawa, trasy W-wa-Skierniewice, W-wa-Radom. Jako motocyklista chciałbym podziękować kierowcom, którzy prawie zawsze zostawiają miejsce na motocykl. Ze swojej strony staram się nie wciskać zawsze, bo nie zawsze są warunki.
I zachęcam do patrzenia w lusterka przy wjeżdżaniu z pobocza albo przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu.

pozdrawiam!
WoYamaha
Nowicjusz

06 Lip 2011, 06:55

Pouczasz kierowców osobówek - może kilka rad dasz motocyklistom, niech nie czują się niedoceniani ...
P.S. PoRD obowiązuje wszystkich - jeśli motocykl zostanie uznany za pojazd uprzywilejowany może was polubimy ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

08 Lip 2011, 19:58

Ja polecam nie przekraczać ciągłych linii na tych skrzyżowaniach i jechać z prędkością przepisową.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lip 2011, 11:10

silvo44 napisał(a):Pouczasz kierowców osobówek - może kilka rad dasz motocyklistom, niech nie czują się niedoceniani ...
P.S. PoRD obowiązuje wszystkich - jeśli motocykl zostanie uznany za pojazd uprzywilejowany może was polubimy ...

A co tu jest do lubienia ? Motocykl, osobówka, ciężarówka, autobus, tramwaj, rower, pieszy, wszyscy są uczestnikami ruchu drogowego i tu nie ma nic do lubienia.
Każdy z tych pojazdów prowadzi się inaczej i trzeba mieć ogólne pojęcie czego można się po takim użytkowniku drogi spodziewać. To że motocyklista wyprzedza w korku miedzy samochodami lub poboczem wynika z tego że na tym polega większa mobilność motocykla.

Fakt że nie jest to do końca zgodne z kodeksem ruchu drogowego, ale po to ludzie jeżdżą motocyklami, skuterami, rowerami żeby się wciskać i nie stać w korku. A jak to robią to już inna sprawa. Jeżeli wciskają się tak że nie utrudniają ruchu i płynnie się przeprawiają przez korek uliczny to ja nie widzę problemu.

Jak jadę autem i widzę rowerzystę/motocyklistę i wiem że ma zamiar się wciskać i jak mam możliwość to mu to umożliwiam, tak samo jak widzę wyjeżdżający autobus z ludźmi czy ciężarówkę która musi się zadać wjeżdżając na mój pas ruchu. Na tym to wszystko polega, jedziesz tirem czy autobusem przegubowym to się nigdzie nie wciskasz bo gabaryty pojazdu na to nie pozwalają. Jedziesz osobówką wciskasz się na tyle ile gabaryty auta to umożliwiają. Tak samo kierowcy jednośladów.

Cały sęk w tym żeby być życzliwym i wyrozumiałym i sobie ułatwiać poruszanie po drogach, a nie po złości robić i z góry zakładać że każdy motocyklista to dawca i każdy kierowca ciężarówki to szaleniec.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

20 Lip 2011, 10:33

silvo44 napisał(a):Pouczasz kierowców osobówek - może kilka rad dasz motocyklistom, niech nie czują się niedoceniani ...

Piszę dopiero teraz, bo ... jeździłem.
Chyba nie pouczam a cokolwiek robię to adresuję do kierowców osobówek, bo to forum samochodowe.
WoYamaha
Nowicjusz

20 Lip 2011, 10:37

Dishman napisał(a):Ja polecam nie przekraczać ciągłych linii na tych skrzyżowaniach i jechać z prędkością przepisową.

Masz rację; dodam, że linii ciągłych nie należy przekraczać także POZA skrzyżowaniami... Są jeszcze martwe pola (żółte pola), czyli wyłączone z ruchu i to tam zwykle uważam, żeby nie wjechało we mnie coś z prawej, które nieco wcześniej zmienia pas.

NIE jeżdżę z przepisową prędkością (przekraczam zwykle o 10-15 km/h), zwykle unikam w ten sposób najechania przez pojazdy napierające z tyłu. Inna sprawa, że pojazdy, które mnie wyprzedzają przekraczają jeszcze bardziej... więc gdzie belka a gdzie źdźbło?
WoYamaha
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczni rowerzyści
    Rower staje się coraz bardziej popularnym środkiem transportu, a rowerowe wycieczki ulubioną formą spędzania wolnego czasu. Nie brakuje również ludzi, którzy na rowerze realizują swoją sportową pasję. Tymczasem ...

20 Lip 2011, 10:42

Stiopa napisał(a):

A co tu jest do lubienia ? Motocykl, osobówka, ciężarówka, autobus, tramwaj, rower, pieszy, wszyscy są uczestnikami ruchu drogowego i tu nie ma nic do lubienia.
szaleniec. [...]

Dziękuję, właśnie to miałem na myśli. Jak jadę autem to używam drogi jako kierowca auta, gdy jadę rowerem to jako rowerzysta, gdy pieszy - jako pieszy itp. Widzę jak zależy nawet od miasta stosunek innych w zależności czym ja i inny użytkownik drogi się porusza. Zresztą zobaczcie sami jaki pojazd zwykle stoi na chodniku w miejscu przejścia dla pieszych. Rower? Motocykl? C500? SUV? Czarny SUV;-)))

Samochodem jedzie się dłużej w korku, ale za to nie kapie na głowę, można słuchać radia itp. Pieszy może szybciej skręcić, ale idzie się długo....
WoYamaha
Nowicjusz

22 Lip 2011, 16:58

Słusznie, że motocykliści walczą o swoje prawa na drodze i te prawa oczywiście im się należą, ale sami mogliby nie jeździć jak wariaci. Ciężko dojrzeć w lusterku mały pojazd, który się zbliża z prędkością 150 km/h. Rozsądek i szacunek z obu stron i będzie dobrze...
kamilderen
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze

13 Wrz 2011, 10:55

Zgadzam się z kamilderen. Każdy ma prawo jeździć po drodze. Byle nie narażał tą jazda innych.
Vernon
Nowicjusz

Auto: Opel

29 Lis 2011, 23:47

Dla mnie nikt nie jest święty. Polskie drogi to dżungla, panuje na nich chaos i chamstwo. Każdy poucza każdego tylko że na tym koniec nikt nie chcę się przyznać do winy, ale cóż świata nie zmieni, ludzi też.
lola2424
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

05 Gru 2011, 12:46

jedni zarowno jak i drudzy powinni przestrzegac przepisow, lecz jest to rzadkosc i bledy sa popelniane przez kierowcow osobowek a takze i motocyklistow. Nie ma lepszych czy gorszych
Wiesław14
Początkujący

Auto: Golf