silvo44 napisał(a):Pouczasz kierowców osobówek - może kilka rad dasz motocyklistom, niech nie czują się niedoceniani ...
P.S. PoRD obowiązuje wszystkich - jeśli motocykl zostanie uznany za pojazd uprzywilejowany może was polubimy ...
A co tu jest do lubienia ? Motocykl, osobówka, ciężarówka, autobus, tramwaj, rower, pieszy, wszyscy są uczestnikami ruchu drogowego i tu nie ma nic do lubienia.
Każdy z tych pojazdów prowadzi się inaczej i trzeba mieć ogólne pojęcie czego można się po takim użytkowniku drogi spodziewać. To że motocyklista wyprzedza w korku miedzy samochodami lub poboczem wynika z tego że na tym polega większa mobilność motocykla.
Fakt że nie jest to do końca zgodne z kodeksem ruchu drogowego, ale po to ludzie jeżdżą motocyklami, skuterami, rowerami żeby się wciskać i nie stać w korku. A jak to robią to już inna sprawa. Jeżeli wciskają się tak że nie utrudniają ruchu i płynnie się przeprawiają przez korek uliczny to ja nie widzę problemu.
Jak jadę autem i widzę rowerzystę/motocyklistę i wiem że ma zamiar się wciskać i jak mam możliwość to mu to umożliwiam, tak samo jak widzę wyjeżdżający autobus z ludźmi czy ciężarówkę która musi się zadać wjeżdżając na mój pas ruchu. Na tym to wszystko polega, jedziesz tirem czy autobusem przegubowym to się nigdzie nie wciskasz bo gabaryty pojazdu na to nie pozwalają. Jedziesz osobówką wciskasz się na tyle ile gabaryty auta to umożliwiają. Tak samo kierowcy jednośladów.
Cały sęk w tym żeby być życzliwym i wyrozumiałym i sobie ułatwiać poruszanie po drogach, a nie po złości robić i z góry zakładać że każdy motocyklista to dawca i każdy kierowca ciężarówki to szaleniec.