Otarcie lusterkami podczas mijania

24 Lis 2011, 14:26

Witam,

to mój pierwszy post i nie wiedziałem do jakiego działu go napisać.

Jakies 3 dni temu miałem taką sytuacje. Podczas jazdy samochdem inny samochód nagle zjechał na moj pas i zawadził mnie lusterkiem, moje lusterko zostało całkowicie zniszczone , tego drugiego kierowcy nawet nie wiem poniewz sie nie zatrzymał. I od tego czasu odczuwam dyskomfort podczas jazdy samochodem a głownie podczas mijania sie z innymi samochodami na wąskiej drodze. Ciągle mam uczucie ze ponownie zawadzi mnie lusterkiem. Moje pytanie brzmi czy nie ma jakiegos czujnika albo jakiegos urządzenia , które mógłbym zamontowac na bocznym lusterku i ono by mnie ostrzegało ze podczas mijania moze nastapic otarcie. Wiem ze to trochę głupie ale byc może ktoś wie coś o takim urządzeniu.

Pozdrawiam
przemek568
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2006
Auto: audi a3

24 Lis 2011, 21:18

Nigdy o czym takim nie słyszałem i wątpię żeby takie coś istniało.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Lis 2011, 21:29

dokładnie tak jak mówi kolega,nie ma nic takiego,musisz się nauczyć poprostu gdzie jest twój bok auta i celować że tak powiem i będzie dobrze.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Lis 2011, 19:58

przemek568 napisał(a):Moje pytanie brzmi czy nie ma jakiegos czujnika albo jakiegos urządzenia , które mógłbym zamontowac na bocznym lusterku i ono by mnie ostrzegało ze podczas mijania moze nastapic otarcie.

Seryjnie nic takiego nie ma. Można sobie eksperymentować z czujnikami parkowania (ostatecznie działają na takiej samej zasadzie), ale prędkości przy parkowaniu są małe, więc taki czujnik na niewiele Ci się zda.

Problem znam, bo jeżdżąc kiedyś busem po wąskich, dziurawych drogach na Mazurach, gdzie na poboczach stoją potężne, stare drzewa, miałem podobny problem. Jadę ja i inny bus z naprzeciwka. Miniemy się? Większego cykora miałem tylko gdy widziałem z naprzeciwka ciężarówkę :wink:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...