Poganianie na krajowej 1-ce

21 Lip 2017, 18:21

Witam chciałbym zapytać się jak to jest z poganianiem światłami drogowymi, włączanie lewego kierunkowskazu albo wyprzedzanie prawą stroną w Polsce? czy jest to dozwolone? ponieważ sytuacja wyglądała tak- jadę na 1-ce za częstochową sznur ciężarówek na prawym pasie wyprzedzam- ograniczenie 100km/h jadę 130 żeby jakoś to sprawnie szło nie ma gdzie zjechać bo ciężarówki blisko siebie z przodu też samochody wyprzedzają jedzie z tyłu skoda octavia i myślę sobie jak wyprzedzę to go puszczę a on podjeżdza mi na zderzak zaczyna mrugać światłami włącza lewy kierunkowskaz i wyprzedza mnie gdy już chciałem zjechać prawą stroną pokazując środkowy palec i hamuje mi pod nosem do tego, po czym odjeżdza, jeździłem po wielu drogach ale takie sytuacje to tylko w naszej kochanej Polsce :) pozdrawiam
140V8
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 07 1994
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mercedes W140
Silnik: S500 320KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1996

21 Lip 2017, 19:14

No u nas chamstwo panuje duże to trzeba przyznać. Kierowcy skody widocznie 130 to było za wolno więc się zdenerwował że mu średnią przelotową psujesz :naughty: . No ale niestety taki naród i tego nie zmienisz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Lip 2017, 13:34

140V8 napisał(a):jak to jest z poganianiem światłami drogowymi, włączanie lewego kierunkowskazu albo wyprzedzanie prawą stroną w Polsce? czy jest to dozwolone?
Nie jest dozwolone!

140V8 napisał(a):sznur ciężarówek na prawym pasie wyprzedzam- ograniczenie 100km/h jadę 130 żeby jakoś to sprawnie szło nie ma gdzie zjechać bo ciężarówki blisko siebie z przodu też samochody wyprzedzają jedzie z tyłu skoda octavia i myślę sobie jak wyprzedzę to go puszczę a on podjeżdza mi na zderzak zaczyna mrugać światłami włącza lewy kierunkowskaz i wyprzedza mnie gdy już chciałem zjechać prawą stroną pokazując środkowy palec i hamuje mi pod nosem do tego, po czym odjeżdza
Niestety zdarza się niektórzy kierowcy mają kompleksy i nic tego nie zmieni. Kierowca który ci mrugał pewnie rozpędzał się do większej prędkości 10min. i dlatego był taki zdenerwowany że musiał zwolnić. Ja zauważyłem że najczęściej mrugają kierowcy samochodów którzy mają słabe silniki pod maską :mrgreen:
Ja jak widzę takie zachowanie to nie reaguję, a jak masz kamerkę to możesz zapisać filmik i wysłać gdzie trzeba jak Ci później drogę zajeżdża i hamuje.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Lip 2017, 11:55

Kacper napisał(a):Ja zauważyłem że najczęściej mrugają kierowcy samochodów którzy mają słabe silniki pod maską

Według mnie najczęściej jest to związane ze znaczkiem na masce - w takich zachowaniach królują Skody, Audi i BMW. W drugiej kolejności SUVy.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

28 Lip 2017, 12:44

A wedlug mnie na to nie ma reguły. W kazdym aucie sa buraki nie tylko audi skoda BMW
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Sie 2017, 08:42

140V8 napisał(a):Witam chciałbym zapytać się jak to jest z poganianiem światłami drogowymi, włączanie lewego kierunkowskazu albo wyprzedzanie prawą stroną w Polsce? czy jest to dozwolone?

Kacper napisał(a):Nie jest dozwolone!

Troszkę sprostuję - wyprzedzanie z prawej strony w określonych warunkach zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym jest dozwolone :wink:
A wracając do poganiania, to najlepiej poprostu zachować zimną krew i zignorować takie zachowanie. Należy spokojnie kontynuować wyprzedzanie. A jak temu z tyłu się spieszy, to trudno - mógł wyjechać wcześniej. Wyprzedzać każdy ma prawo. Na określonych oczywiście warunkach.
Jednakże warto mieć w aucie kamerkę, żeby uniknąć odpowiedzialności za sytuację, kiedy to nadpobudliwy kierowca jadący i migający z tyłu w końcu wyprzedzi i wjedzie przed maskę gwałtownie hamując. O stłuczkę wtedy nie trudno. A mając nagranie z takiego zdarzenia, można bezproblemowo uniknąć kłopotów i mandatu. A muszę powiedzieć, że takie sytuacje zdarzają się nagminnie i to nie tylko na DK1.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...

14 Sie 2017, 16:00

Generalnie MotoAlbercik ma całkowitą rację - niewyżytych, wiecznie spieszących się idiotów należy ignorować i robić swoje. No ale nie zawsze się da. Przykładowo dzisiaj jeden kretyn jadący starym Hyundaiem Coupe próbował dosłownie zepchnąć mnie z drogi (nie mam pojęcia jaki miał ku temu powód - po prostu w trakcie wyprzedzania mnie "udawał", że chce mi wjechać w bok) - niedoświadczony kierowca pewnie uległby psycholowi i zjechał w takiej sytuacji do rowu. Jadąc za nim chwilę widziałem, że częstował takim "manewrem" każdy jeden wyprzedzany samochód - mam nadzieję, że ktoś z wyprzedzanych miał taką kamerkę i pofatyguje się z nagraniem na policję. Takich idiotów bez wyobraźni traktujących jazdę po drogach publicznych jak grę komputerową należy z dróg bezsprzecznie eliminować, bo inaczej kogoś zabiją.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM
Paliwo: Benzyna