Pognite progi - pytanie

19 Maj 2017, 22:02

Witam, kupiłem golfa iii w którym wiedziałem, że do zrobienia są progi i kilka innych rzeczy. Chcę doprowadzić auto do dobrego stanu lecz nie jestem wstanie finansowo dzwignąć wszystkiego naraz.

Sprawa wygląda tak, że progi chcę zrobić za dwa miesiące. Byłem dziś na stacji diagnostycznej i gość panikował, że auto może mi się złamać. Progi wyglądają tak, że patrząc od tyłu 3/4 długości progu jest ok. Dopiero bliżej przodu progi są że tak powiem otwarte od dołu i są dziury po bokach, widziałem, że ktoś tam napuścił piankę. Podłoga jest cała i bez rdzy.

Czy to możliwe żeby przy takich uszkodzeniach progów złamało mi się auto lub wydarzyło się coś innego złego ??

Przepraszam jeśli nie ten dział, ale na telefonie nie dojrzałem działu blacharskiego.
Andrew922
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Golf 3, Ducato
Silnik: 1.6, 3.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Maj 2017, 07:52

Złamać sie nie złamie ale o podnoszeniu auta za progi (po zrobieniu) mozesz zapomniec. Golfy maja slaba podloge niestety. Teraz pytanie czy chcesz to zrobic dobrze czy tanio?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Maj 2017, 09:35

Oczywiście będę robił w solidnym warsztacie. Pytałem się o koszt wymiany progów i wyszło około 1200zł. Mam w planie jeszcze oczyszczenie całego podwozia i jego konserwację. Niestety teraz wydałem w golfa 2000zł opony hamulce itp., a progami będę mógł się zająć dopiero za miesiąc dwa. Tylko właśnie pytanie czy przez ten okres auto mi się nie złamie czy coś takiego, bo ten diagnosta strasznie panikował.
Andrew922
Nowicjusz

20 Maj 2017, 12:01

Nie nie zlamie sie tylko po co pchac tyle kasy w golfa 3 ??? To z progami zaszaleli z ceną. Dla Twojej swiadomosci prog kosztuje okolo 50 zl
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Maj 2017, 15:49

Nie mam po prostu serca do nowych samochodów, uwielbiam stare maszyny :)

Te ceny za progi to są progi + robocizna + lakierowanie więc chyba nie ma tragedii
Andrew922
Nowicjusz

05 Gru 2017, 00:41

W bagno chłopaku sie pakujesz, w bagno. Prócz poszycia zewnętrznego progu jest jeszcze próg wewnętrzny. Masz je całe? Jest do czego wspawać doł czy obsmarkają z góry a na dole baranek w powietrzu? Jeśli progów zewnętrznych już nie masz to jest gwarancja na 85% że wewnętrznych też już nie. Co Ty na to? :mrgreen: Zanim zaczniesz przygodę z progami to sprawdź też nadkola przednie a w szczególności ich miejsce montowania z podłogą od środka. Istnieją jeszcze?
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Rok produkcji: 2017