Pojedynczy stuknięcie puknięcie w momencie naciśnięcia hamulca

07 Cze 2022, 17:38

Witam
Niedawno nabyłem moja mazda i zauważyłem dziwne odgłosy podczas hamowania. Mianowicie słyszę takie pojedyncze stuknięcie puknięcie w momencie naciśnięcia pedału hamulca nie jest ono wyczuwalne na kierownicy czy na pedale hamulca.
Zrobiłem kilka testów i przy przyspieszaniu to nie występuje tak samo jak również hamowanie hamulcem ręcznym to również cisza. Dodam że to puknięcie występuje dopiero po jakimś czasie po przejechaniu kilku kilometrów. Macie panowie jakieś pomysły co to może być czy to klocki czy coś z zawieszenia czy coś gorszego?

Pozdrawiam

Auto:Mazda 3 BM 2.0 120 KM
michael_004
Początkujący

Miejscowość: Nikad

07 Cze 2022, 19:45

Sprawdź tuleje na wahaczach i zaciski hamulcowe może coś jest nie tak założone lub nie takie klocki jak powinne być.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2022, 19:50

A tuleje też mogliby wydawać ten dźwięk dopiero po pewnym czasie jak zagrzeje się samochód czy koła?
michael_004
Początkujący

07 Cze 2022, 20:50

Wszystko jest możliwe. Zajedź sobie na skp zapłać te 20 czy tam ile złotych i niech gość Ci prześwietli cały zawias
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Cze 2022, 14:54

Odwiedziłem już skp i z zawieszeniem wszystko ok żadnych luzów. Zaprowadziłem do mechanika dzisiaj auto i podobno to coś ze skrzyni słuchać mają dzisiaj spuszczać olej jeszcze zobaczyć. Ale taki stuk wydobywał by się ze skrzyni podczas naciśnięcia pedału nie zależnie od tego czy jest na biegu czy nie?
michael_004
Początkujący

09 Cze 2022, 14:57

Może to jest już na przegubie wewnętrznym?

Jak samochód stoi zaciągnij ręczny i spróbuj ruszyć raz do przodu i potem do tyłu zobacz czy nie będzie słychać tego puknięcia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2022, 15:09

Aktualnie nie mam auta u sb stoi u mechanika jak spuszcza olej to mają coś co widać po oleju bo podobno była już odkręcana skrzynia. Ale dziwne mi się wydaje że to by było coś ze skrzyni

Z tym przegubem spróbuję jak odzyskam samochód tylko powiem ze to po pewnym czasie jest słuchać jakby po rozgrzaniu samochodu
michael_004
Początkujący

09 Cze 2022, 16:45

michael_004 napisał(a):stoi u mechanika jak spuszcza olej to mają coś co widać po oleju bo podobno była już odkręcana skrzynia
Co widać po oleju, jakieś opiłki w nim są, coś ci więcej powiedzieli?
Skrzynia mogła być zdejmowana do wymiany sprzęgła już wcześniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Cze 2022, 18:26

Rokiko napisał(a):Co widać po oleju, jakieś opiłki w nim są, coś ci więcej powiedzieli?

Póki co tylko powiedzieli mi że dzisiaj będą spuszczać olej ze skrzyni i dadzą znać.
Tylko ciekawi mnie jak skrzynia może wpływać na pojedynczy stuk czy puknięcie w momencie naciśnięcia hamulca jak to na luzie i na biegu tak samo było słychać
michael_004
Początkujący

10 Cze 2022, 12:35

Jestem po rozmowie z mechanikiem. Po rozmowie dowiedziałem się że z zawieszenia że wszystko jest ok przegubów nie byli w stanie sprawdzić bo czasu im zabraknie. Wymienia olej w skrzyni bo jak spuścili to że był już czarny i przypalony a sanki podobno było odkręcane już i że silikon nie fabryczny. Jutro mam odebrać samochód i zobaczyć czy coś się zmieniło
michael_004
Początkujący

10 Cze 2022, 13:09

Zrobili po łebkach no ale ok, zobacz czy problem będzie dalej występował.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Cze 2022, 13:15

Też mi się tak niestety wydaje. Odbiorę jutro samochód i dam znać ewentualnie jak tak dalej będzie to gdzie szukać tarcze klocki przeguby czy przy tej skrzyni co się upierają? Ewentualnie zaprowadze do innego mechanika niech sprawdzi
michael_004
Początkujący