Pojemne kombi do 90tys w benzynie i automacie

17 Kwi 2021, 15:30

Hej,
miło mi zagościć na forum! Będę bardzo wdzięczny za pomoc przy zakupie auta. Poszukuje pakownego kombi w cenie do 90tys. Dodatkowe wymagania to silnik benzynowy oraz automatyczna skrzynia biegów. Auto może być zarówno nowe jak i max 3letnie.
Bardzo istotna jest dla mnie wielkość bagażnika która powinna oscylować w okolicach 550-600litrów. Dodatkowo szukam czegoś możliwie "pewnego", każda wizyta u mechanika to dla mnie droga przez mękę. Nie chciałbym schodzić poniżej 150KM oraz powyżej 9 sekund "do setki".
Auto będzie używane na krótkich dystansach w mieście oraz 3-4 razy w roku trasy po parę tysięcy km, łącznie do 20tys km rocznie. Kwestia spalania jest drugoplanowa, ale wciąż w granicach rozsądku.

W tym budźcie udało mi się znaleźć Octavie III FL 1.5TSI DSG w kombi z 2020. Niewątpliwym plusem jest ładowność tego auta i jego "poprawność" ale jednocześnie auto nie zachwyca urodą.

Będę bardzo wdzięczny za inne propozycje, bo chyba trochę za bardzo się zafiksowałem na ten jeden model.
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
sparkzi
Nowicjusz

17 Kwi 2021, 15:56

Jeśli octavia ze stosunkowo świeżym, niesprawdzonym przy większych przedbiegach silnikiem i skrzynią dsg jest dla ciebie "poprawnym" i w pewnym sensie "pewnym" autem to tak naprawdę możesz kupić wszystko co jest na rynku nie spuszczając się nad kwestiami technicznymi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Kwi 2021, 16:41

Invi napisał(a):41 minut temu Jeśli octavia ze stosunkowo świeżym, niesprawdzonym przy większych przedbiegach silnikiem i skrzynią dsg jest dla ciebie "poprawnym" i w pewnym sensie "pewnym" autem to tak naprawdę możesz kupić wszystko co jest na rynku nie spuszczając się nad kwestiami technicznymi

No i to jest to, prawdziwe polskie forum :D! Szukasz pomocy i już po paru minutach trafiasz na zakompleksionego eksperta, który zamiast pomóc i wyprowadzić z błędu od razu ucieka się do sarkazmu pokazując swoją "wyższość". Oj smutne musi być Twoje życie :) Invi, więcej tolerancji i zrozumienia dla ludzi o mniejszej wiedzy, ale cieszę się, że dałem Ci możliwość wyładowania swoich frustracji w Internecie zamiast na bliskich :)!
sparkzi
Nowicjusz

17 Kwi 2021, 17:18

Moje życie w ogóle nie jest smutne, w sumie mogę stwierdzić, że jestem szczęśliwym człowiekiem. Kompleksów raczej nie mam a nawet jeśli to dotyczą one czegoś innego niż motoryzacji i skody. Po prostu palnąłeś "octavia tsi+dsg" bez nawet minuty wcześniejszego researchu więc jaka ma być reakcja? Auto ok jeśli masz zamiar użytkować je wyłącznie w okresie gwarancji, zresztą jak większość obecnie.

Jeśli ma być do miasta to poszukaj sobie corolli hybrid. Sprawdzona konstrukcja a przy okazji bardzo dobrze trzyma wartość. Jeśli ma być "zwykły benzyniak" i automat to chyba kierowałbym się w stronę koreańczyków.

*licz się również z tym, że nie zawsze pojemność bagaznika w litrach podawana przez producenta spina się z rzeczywistymi pomiarami, później wychodzi w testach, że "rzeczywista pojemność bagaznika" w takim golfie VII kombi to 100L mniej niż deklaruje producent
Invi
Forumowicz VIP

17 Kwi 2021, 17:43

Invi, uwierz że robiłem research, ale nie motoryzacja to nie jest moja mocna strona. Dla kogoś, kto nagle musi wejść w ten świat ilość informacji jest przytłaczająca, zwłaszcza że poza cyferkami jest tutaj bardzo dużo know-how. Przeczytanie prostych testów nie wystarcza, zwłaszcza że większość art. w internecie wygląda na sponsorowane. Doświadczenie to nie jest coś co nabędziesz czytając nawet przez tydzień po 8h wszystko co się da. Dlatego właśnie dziękuję za konstruktywne propozycje! Przyjrzę się Corolli, zwłaszcza że chociażby w środku wygląda jak mniejszy brat mojego dotychczasowego samochodu który uwielbiałem: rav4 2019 w hybrydzie 4x4.
sparkzi
Nowicjusz

17 Kwi 2021, 18:14

Większość znaczących portali/gazet motoryzacyjnych należą do niemieckich koncernów a co to oznacza to sobie sam odpowiedz :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa Varianta
    Podczas Genewskiego Salonu Samochodowego Volkswagen prezentuje – jako światową premierę – nowego Golfa Varianta. W porównaniu z poprzednikiem nowy Golf Variant jest lżejszy nawet o 105 kg. Po raz pierwszy ...

17 Kwi 2021, 19:20

Już bez przesady takie Fordowski 1,5 ecoboost tez nie isnieje na rynku 12 lat, tylko 6 bodajże, czyli tez nie warto..za chwilę się okażę że 50% jednostek nie warto bo nie sprawdzone i nie mają 500 tys przejechanych żeby było wiadomo że są ok...
1,5 TSI w tym roku obchodzi 4-lecie istnienia więc rok temu nie powstał.
Poza tym mowa o nowym aucie a nie 20letnim gruzie.
Octavia fajne auto, a silnik fajną ma charakterystykę 250 Nm już przy 1500 obrotów.
Warto chyba pokusić się o nowę auto przy tej kasie, moim zdaniem takie tsi czy ecoboosty to świetne jednostki do miast, bo super charakterystyka od dołu a nie wolnossące jakieś które się budza jak mają 3500 obrotów.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Kwi 2021, 19:34

demirbiras: Dziękuję za cenny wkład!
Invi: Czy mógłbym Cię poprosić o konkretne modele i silniki koreańskie? Jest to pytanie na skróty, ale bardzo byś mi ułatwił w ten sposób życie i zaoszczędził kilku dylematów/niepewności czy dobrze Cię zrozumiałem :)
sparkzi
Nowicjusz

17 Kwi 2021, 19:47

Jeśli zależy Ci na ilości miejsca to trzeba zacząć od kia optima 1.6tgdi
Ciekawym autem a przy okazji świetnie wyglądającym jest proceed ale z budżetem się nie zepniesz. Używek praktycznie nie ma a nowe automaty to cirka 120
Invi
Forumowicz VIP