REKLAMA
Witajcie,
poszukuję pojemnego auta na rodzinne (2+1) weekendowe i wakacyjne wyjazdy, a więc głównie to będą trasy – 80%, po mieście zaledwie może 20%. Moje dotychczasowe roczne przebiegi to ok. 8 tys km, po za tym auto w tygodniu najczęściej stoi nieużywane. Autko chcę kupić na ok. 5 najbliższych lat.
Z tego względu poszukuję benzyny i ewentualnie rozważam być może założenie gazu, jeśli: silnik będzie go „lubił”; spalanie PB w rzeczywistości okaże się zbyt duże niż zakładałem i jeśli wystarczy mi na to dodatkowej kasy A zakładam, że będzie to nie więcej niż 10l/100km PB, oczywiście jeśli silnik będzie na tyle oszczędny, że wystarczy mu 8-9l tym lepiej Myślę, że założenie gazu ewentualnie będzie miało sens tylko w minivanie, bo w kombi to raczej szkoda mi będzie miejsca w bagażniku na butlę.
Dotychczasowe założenia to: budżet 15-25k ; silnik max 2.0 ; przebieg wiadomo im mniejszy tym lepiej, zatem szukałem do 150 tys km, ale chyba fajnie byłoby gdyby benzyniak miał ok. tych 100 tys km ; rocznik, choć niby nie najważniejszy, to jednak starszego niż 2007 raczej bym nie chciał
Auto powinno być:
1. Jak najmniej awaryjne
2. Pojemne, zarówno dla trójki pasażerów (w tym jeden fotelik) jak i w strefie załadunkowej. Przy minivanach 7 osobowych zakładam schowanie dwóch tylnych foteli w podłogę i dzięki temu uzyskanie większego bagażnika. Zastanawiam się też nad opcją przewożenia 3 rowerów (w środku to raczej niewykonalne, więc chyba będę zmuszony dokupić bagażnik na hak lub dachowy, tylko tak się zastanawiam, czy do i tak wyższego minivana można dołożyć jeszcze w górę bagażnik dachowy z rowerami? Ale mam obawy, że może być zbyt wysoko przy niektórych tunelach na mniej uczęszczanych drogach
3. Koszty eksploatacji, części zamiennych (klocki, tarcze, rozrząd, filtry i olej) w przystępnych cenach i dość łatwo dostępne (lub zamienniki dobrej jakości).
4. Odpowiednia moc i elastyczność zwłaszcza przy zmianie biegów 3/4 , 4/5 tak żebym nie musiał się stresować przy wyprzedzaniu Do tej pory szukałem nie mniej niż 120KM, ale myślę, że przy takich gabarytach aut i ich choćby częściowym zapakowaniu to poziom ok. 140KM były odpowiedni, jak myślicie? Podobno też duże znaczenie mają krótkie przełożenia w skrzyni, ale specem nie jestem, więc Was proszę o opinię. Nie wiem też, czy duże znaczenie ma fakt czy skrzynia jest 5 czy 6 biegowa?
5. Z bardzo dobrym wyciszeniem wnętrza
6. Dość wysokie zawieszenie
7. Pozostałe to „bajery”, których brakuje mi w moim obecnym już nieco wiekowym aucie, czyli: podgrzewana przednia szyba i lusterka boczne, kierownica wielofunkcyjna, czujniki parkowania z tyłu, klima dwustrefowa, USB. A jeśli byłaby jeszcze nawigacja i tempomat to super, ale to tylko opcja.
A teraz moje propozycje, kolejność przypadkowa:
Kombi: Renault Laguna III ; Citroen C5 II ; Ford Mondeo mk4 ; Peugeot 407
Minivany: Opel Zafira B ; Mazda 5 ; Ford C-Max ; Kia Carens ; Citroen C4 Picasso ; Seat Altea XL
Bardzo Was proszę o fachowe porady, które z tych propozycji samochodów w świetle powyższych moich różnych oczekiwań i wymagań byłyby najbardziej odpowiednie no i oczywiście w jakich wersjach silnikowych, bo na tym się zupełnie nie znam. Z góry dzięki za porady, opinie i konstruktywne wypowiedzi.