Pojemne kombi lub minivan za 15-25k na weekendowe trasy dla rodziny

10 Sty 2016, 10:28

Witajcie,
poszukuję pojemnego auta na rodzinne (2+1) weekendowe i wakacyjne wyjazdy, a więc głównie to będą trasy – 80%, po mieście zaledwie może 20%. Moje dotychczasowe roczne przebiegi to ok. 8 tys km, po za tym auto w tygodniu najczęściej stoi nieużywane. Autko chcę kupić na ok. 5 najbliższych lat.
Z tego względu poszukuję benzyny i ewentualnie rozważam być może założenie gazu, jeśli: silnik będzie go „lubił”; spalanie PB w rzeczywistości okaże się zbyt duże niż zakładałem i jeśli wystarczy mi na to dodatkowej kasy :) A zakładam, że będzie to nie więcej niż 10l/100km PB, oczywiście jeśli silnik będzie na tyle oszczędny, że wystarczy mu 8-9l tym lepiej :) Myślę, że założenie gazu ewentualnie będzie miało sens tylko w minivanie, bo w kombi to raczej szkoda mi będzie miejsca w bagażniku na butlę.
Dotychczasowe założenia to: budżet 15-25k ; silnik max 2.0 ; przebieg wiadomo im mniejszy tym lepiej, zatem szukałem do 150 tys km, ale chyba fajnie byłoby gdyby benzyniak miał ok. tych 100 tys km ; rocznik, choć niby nie najważniejszy, to jednak starszego niż 2007 raczej bym nie chciał

Auto powinno być:
1. Jak najmniej awaryjne
2. Pojemne, zarówno dla trójki pasażerów (w tym jeden fotelik) jak i w strefie załadunkowej. Przy minivanach 7 osobowych zakładam schowanie dwóch tylnych foteli w podłogę i dzięki temu uzyskanie większego bagażnika. Zastanawiam się też nad opcją przewożenia 3 rowerów (w środku to raczej niewykonalne, więc chyba będę zmuszony dokupić bagażnik na hak lub dachowy, tylko tak się zastanawiam, czy do i tak wyższego minivana można dołożyć jeszcze w górę bagażnik dachowy z rowerami? Ale mam obawy, że może być zbyt wysoko przy niektórych tunelach na mniej uczęszczanych drogach :)
3. Koszty eksploatacji, części zamiennych (klocki, tarcze, rozrząd, filtry i olej) w przystępnych cenach i dość łatwo dostępne (lub zamienniki dobrej jakości).
4. Odpowiednia moc i elastyczność zwłaszcza przy zmianie biegów 3/4 , 4/5 tak żebym nie musiał się stresować przy wyprzedzaniu :) Do tej pory szukałem nie mniej niż 120KM, ale myślę, że przy takich gabarytach aut i ich choćby częściowym zapakowaniu to poziom ok. 140KM były odpowiedni, jak myślicie? Podobno też duże znaczenie mają krótkie przełożenia w skrzyni, ale specem nie jestem, więc Was proszę o opinię. Nie wiem też, czy duże znaczenie ma fakt czy skrzynia jest 5 czy 6 biegowa?
5. Z bardzo dobrym wyciszeniem wnętrza
6. Dość wysokie zawieszenie
7. Pozostałe to „bajery”, których brakuje mi w moim obecnym już nieco wiekowym aucie, czyli: podgrzewana przednia szyba i lusterka boczne, kierownica wielofunkcyjna, czujniki parkowania z tyłu, klima dwustrefowa, USB. A jeśli byłaby jeszcze nawigacja i tempomat to super, ale to tylko opcja.

A teraz moje propozycje, kolejność przypadkowa:
Kombi: Renault Laguna III ; Citroen C5 II ; Ford Mondeo mk4 ; Peugeot 407
Minivany: Opel Zafira B ; Mazda 5 ; Ford C-Max ; Kia Carens ; Citroen C4 Picasso ; Seat Altea XL

Bardzo Was proszę o fachowe porady, które z tych propozycji samochodów w świetle powyższych moich różnych oczekiwań i wymagań byłyby najbardziej odpowiednie no i oczywiście w jakich wersjach silnikowych, bo na tym się zupełnie nie znam. Z góry dzięki za porady, opinie i konstruktywne wypowiedzi.
raffael82
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Mazda 626
Silnik: 2.0 DiTD
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Sty 2016, 11:02

raffael82 napisał(a):A teraz moje propozycje, kolejność przypadkowa:
Kombi: Renault Laguna III ; Citroen C5 II ; Ford Mondeo mk4 ; Peugeot 407
Minivany: Opel Zafira B ; Mazda 5 ; Ford C-Max ; Kia Carens ; Citroen C4 Picasso ; Seat Altea XL

Laguna III - min. to 23-25 tysięcy, 1.6 za słaby. 2.0 nie nadaje się pod LPG, na 2.0T za mały budżet, wnętrze średnio przestronne
C5 II - ok, ale mały wybór aut na rynku wtórnym, najlepiej silnik benzynowy 2.0 pod LPG
Mondeo Mk4 - za mały budżet!
Peugeot 407 - auto ciasne!

Opel Zafira B - dobry wybór z silnikiem 1.8 140KM, ale LPG nie jest polecane do tego silnika
Mazda 5 -ok
Ford C-max - Ford nie jest polecany pod LPG
Kia Carens - ok
C4 Picasso - ok
Seat Altea XL - brak sensownych silników

Do kombi dorzuciłbym:
Mazdę 6 2.0
Hondę Accord VII 2.0
Opla Vectrę C 1.8/2.0T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Sty 2016, 13:30

Odnośnie Twoich propozycji, to Accord i Vectra odpadają ze względów wizualnych. Natomiast faktycznie Mazda 6 wygląda całkiem fajnie, więc dopisałem ją do listy :)
W temacie Mondeo Mk4 to masz rację, że w większym budżecie 26-27k można coś więcej wybrać, ale wypatrzyłem takie dwie oferty poniżej 25k, czy warto się nimi interesować?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Szkoda, że odradzasz Seata Altea XL ze względu na silnik, bo wizualnie bardzo, bardzo nam się podoba, ale cóż nie to najważniejsze :)

A w tych minivanach jakie silniki polecacie, bo wiadomo gabaryty i ciężar samochodu nieco większe, więc tak żeby nie był zbyt mulasty i czy orientujecie się, jakie mniej więcej mają rzeczywiste spalanie PB i/lub LPG?
"Mazda 5 -ok
Ford C-max - Ford nie jest polecany pod LPG
Kia Carens - ok
C4 Picasso - ok"
raffael82
Nowicjusz

10 Sty 2016, 14:05

1.6 w aucie wielkości mondeo to pomyłka. A w tej cenie raczej żadnego mocniejszego w dobrym stanie nie znajdziesz
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

10 Sty 2016, 14:44

raffael82 napisał(a):W temacie Mondeo Mk4 to masz rację, że w większym budżecie 26-27k można coś więcej wybrać, ale wypatrzyłem takie dwie oferty poniżej 25k, czy warto się nimi interesować?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 7c113998af
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 7c113998af

Popatrz ile kosztuje Mondeo Mk4 z 2008 z silnikiem 1.6 i przebiegiem ~150 tysięcy w DE:
[link do mobile.de wygasł]

Z opłatami wyjdzie 35 tysięcy, a tu masz auta za 24 tysiące ( a jeszcze jest zysk handlarza w tym aucie!!!). Wniosek: auto ma ponad 300 tysięcy przebiegu, było mocno bite itp.
Ossy
Forumowicz VIP

10 Sty 2016, 16:16

Na Mondeo Mk4 trzeba mieć min. 30k
Ode mnie Accord VII :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...
    Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...

10 Sty 2016, 17:10

Macie rację, brzmi to rozsądnie. A więc mondeo wypada z mojego zestawienia.
Accord to tak jak napisałem wcześniej, odpada ze względów wizualnych.

Dziś oglądałem Mazdę 5 i muszę powiedzieć, że rozczarowała mnie ciasnotą, w fotelu kierowcy miałem zbyt mało miejsca, pasażerowie z tyłu w nogach też nie za dużo miejsca, a w bagażniku po złożeniu dwóch foteli miejsca zrobiło się tyle ile mam w obecnym hatchbacku, więc za mało i po zdjęciach w necie spodziewałem się więcej. Czy ktoś się orientuje, czy w rzeczywistości w pozostałych moich propozycjach minivanów jest więcej miejsca niż w Mazdzie 5?
raffael82
Nowicjusz

10 Sty 2016, 18:03

Jak piątka za mała to sprawdź Forda S-maxa, Galaxy, Toyota Avensis Verso, Sharana lub cytryne C8.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

10 Sty 2016, 18:21

noisy napisał(a):Jak piątka za mała to sprawdź Forda S-maxa, Galaxy, Toyota Avensis Verso, Sharana lub cytryne C8.

A jaki silnik do Toyoty? Żaden nie jest pewny, w dodatku pod LPG.

Może MPV?

Lancia Phedra:

Citroen C8:

Peugeot 807:

Chrysler Pacifica:

Renault Espace:
Ossy
Forumowicz VIP

10 Sty 2016, 18:32

S-Max nie ten budżet :no:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sty 2016, 19:02

Wiecie co, ale te ostatnie propozycje, to chyba aż za duże i aż za drogie samochody jak na mój budżet :) Pod uwagę biorę silniki max 2 litrowe (1,8 – 2,0). No i tak jak pisałem, z minivanów 7 osobowych to interesują mnie takie, gdzie dwa ostatnie fotele można schować w podłogę, bo tu widzę w C8 i 807, że trzeba je wyjąć na zewnątrz, a niestety nie mam gdzie ich trzymać, więc takie rozwiązania odpadają.
A gdyby tak zamiast proponowanego przez Was Espace – zainteresować się Renault Scenic II – warto?

Na tą chwilę pozostają brane przeze mnie pod uwagę:
Kombi: Mazda 6 ; Citroen C5 II ; Renault Laguna III (jeśli nie będzie za mała)
Minivany: Opel Zafira B ; Ford C-Max ; Kia Carens ; Citroen C4 Picasso ; Renault Scenic II
raffael82
Nowicjusz

10 Sty 2016, 19:20

Jak chcesz chowane fotele w podłogę to amerykanskie vany tak maja.
EspaceIV leiej sobie odpusć, awaryjne i skomplikowane w serwisie z wieloma bolączkami.
Avensis Verso 2.0 trwały, prosty bezproblemowy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Sty 2016, 22:08

Na tą chwilę w moim rankingu prowadzi Citroen C4 Picasso, choć do 25k trochę cieżko znaleźć benzyniaka z małym przebiegiem, ale może uda się coś utargować :)

Widzę, że występują silniki 1,8 (125KM) z manualną skrzynią i 2,0 (140KM) z automatem. Czy Waszym zdaniem silnik 1,8 nie będzie za mały do tego auta? Chodzi mi o to, żeby nie był zbyt mulasty i żebym nie musiał się stresować przy wyprzedzaniu, bo przecież na 1/4 mili nie zamierzam się nim ścigać :)
Czy ewentualnie ten silnik nadaje się do LPG?
Czy skrzynie biegów nie są awaryjne w tym modelu?

W benzyniakach jakie przebiegi silników zalicza do tych "małych"? Do 100k km? Do 150k km?

I co sądzicie o poniższych ofertach?
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
raffael82
Nowicjusz

12 Sty 2016, 00:31

1.8 to muł straszny. Wszystkie MPI nadają sie pod lpg.
Na przebieg nie patrz tak jak na stan auta. Dobrze serwisowane auto z przelotem 200tys km będzie lepszą lokatą niż zajeżdżone z o połowę mniejszym przelocie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Sty 2016, 06:40

Jeśli auto jest ściągnięte z Niemiec to nie licz, że robiło mało km, nawet jeśli jest benzynowe. Poza tym te ściągnięte w 95% mają cofnięty licznik lub są po dużych stłuczkach. Przypomina mi się benzynowe Volvo S40 2.4 z Danii, które po 9- latach miało 360 tys.przebiegu.
Ossy
Forumowicz VIP