Pojemny Hatchback do "tyrania" do 6000zł

29 Kwi 2018, 09:18

A jak z awaryjnością Skody? Ma jakieś mankamenty jak np. przednie zawieszenie w A4? Jak z cenami części?
TexonBikes
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Kwi 2018, 09:45

Octavia I bazuje na Golfie IV. Prosta konstrukcja, tanie części, duży wybór zamienników (chociaż jakiś najtańszych lepiej unikać).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Kwi 2018, 10:29

Octavia będzie dobrym wyborem, spory bagażnik jak na HB i jest tanio w eksploatacji, jedyne co boli to słabe wyposażenie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Kwi 2018, 14:41

Kao napisał(a):jedyne co boli to słabe wyposażenie

i mało miejsca z tyłu na nogi dla większych pasażerów :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Kwi 2018, 14:53

No jak ktoś ma zamiar 2-metrowców wozić z tyłu no to w tym segmencie nic nie znajdziesz co by zadowoliło.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Kwi 2018, 15:02

Mam 185cm i siedząc z tyłu w Octavii miałem trochę mało miejsca na nogi a w innych autach jakoś tego nie odczułem poza tym nie jest to tylko moja opinia,wystarczy poczytać w internetach że sporo ludzi też o tym pisze..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Kwi 2018, 16:13

Coś kosztem czegoś, wiekszy bagażnik niż w golfie to zmniejszyła się przestrzeń dla pasażerów tylko umówmy się kupujesz auto sobie czy dla pasażera który ma 190cm i siedzi z tyłu? :o
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Kwi 2018, 13:51

Z miejscem z tyłu nie ma problemu, jestem niski ( 167cm wzrostu ). No to chyba znalazłem swój samochód :D Skoda 1.8 z gazem :D
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 12:08

Jednak temat dalej żyje. Problem w tym że budżet mi się zmniejszył o tysiąc. Dalej opłaca się kupić Octavię czy to już może być już ryzykowne? Jeśli tak to jakie inne auto kupić? Corolla E11 ( bo Avensis mi się nie podoba ;) ) ? Może Lanos? Może Audi 80? Mondeo MK3 ( choć w tej cenie to też raczej ryzykowne ) ? Liczę się z tym że w tej cenie będzie pakiet Absolutny Brak Czegokolwiek ale chyba wolę mieć ubogie wyposażenie ale pancerne auto.

A i jeszcze pytanko odnośnie OC, które z wymienionych aut będzie miało najtańsze OC?
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 12:23

Epoka Audi 80 dawno minęła, za 2-3k można kupić ale to będzie już truchło.

Szczerze mówiąc wszystko co wymieniłeś się nie nadaje. Poszukałbym Laguny I.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Maj 2018, 12:30

W sensie że w tym budżecie nic nie znajdę? Nawet takiej skody 1.6, korbotronik i bez klimy? Kurde to idealne auto pod moje wymagania ale z kasą krucho :/
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 12:39

Może znajdziesz coś zaniedbanego, podstawowego i z rdzą, ale pytanie po co, skoro taką Lagunę znajdziesz w lepszym stanie i chociażby z klimą (używać Ci nikt nie każe).

Rozumiem że auto do tyrania, ale skoro do tyrania to kup COKOLWIEK, a nie się uparłeś na tę Octavię jak nie wiem co.
galakty
Forumowicz VIP

31 Maj 2018, 12:59

"tyranie" jest w cudzysłowie ;) Chodzi o to że jeżdżąc na rowerze czasami trzeba będzie przejechać się po jakimś gruzie a nie drodze a jak będzie mokro to się też ubrudzi. Do tego musi wytargać siebie z czterema osobami i czterema rowerami pod górę, na taki Żar na przykład ( powiedzmy że na samą górę ). Poza tym to będę go używał raczej rzadziej niż częściej. Jestem studentem, do jazdy po mieście wystarcza mi rower, autem będę jeździł do domu ( trasa 100km w jedną stronę ), w góry też mam raczej blisko. Na dalsze wyprawy będę się wybierał rzadko, pewnie tak średnio raz na dwa miesiące.

Jak Laguna I to z jakim silnikiem?
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 13:11

No to powodzenia że styrana już Octavia z 1.6, 4 osobami i bagażem wjedzie pod górę, człowieku...

1.8 co najmniej. Im większy tym lepszy. Oczywiście 16V.
galakty
Forumowicz VIP

31 Maj 2018, 14:58

galakty napisał(a):No to powodzenia że styrana już Octavia z 1.6, 4 osobami i bagażem wjedzie pod górę, człowieku...

eee tam,dwa tygodnie temu byliśmy w Bieszczadach w 5osób plus bagaż Focusem 1.6 i nawet dawał rade :mrgreen: tylko się smieje bo wiem że Octavia waży trochę więcej :wink:

Mówisz o górze Żar więc obstawiam że jesteś ze śląska lub małopolski więc może coś z tego Cie zainteresuje?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co prawda wiekowy ale jeśli ma sprawne napędy to w górach się dobrze sprawdzi i w PZU załapiesz się na 70% zniżek (wystarczy wyrobić kartę PZMu).
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - z mojego miasta ale nigdy go nie widziałem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika