Pojemny Hatchback do "tyrania" do 6000zł

28 Sty 2018, 15:38

Cześć wszystkim,
W tym roku zamierzam kupić swoje pierwsze auto. Jestem w tej materii kompletnie zielony dlatego postanowiłem poradzić się na forum. Kwota jaką chcę przeznaczyć na samochód do maksymalnie 6 tysięcy- włącznie z ewentualnymi naprawami zaraz po zakupie.
Poszukuję pojemnego, nie za dużego samochodu do "tyrania". Jako że jestem rowerzystą to będę regularnie jeździł z kolegami w góry. Wiąże się to z wożeniem 4 rowerów na haku + ew. na dachu, 3 dodatkowych osób i pełnego bagażnika ubrań, narzędzi, jedzenia itd. Nierzadko będzie trzeba podjechać pod jakąś górkę po wyboistej drodze. Co do silnika to wymagam tylko tego żeby uciągnął tak zapakowane auto i był nie drogi w eksploatacji ( nie za dużo palił i rzadko się psuł ;) ).

W tytule napisałem że ma to być hatchback ale tak na prawdę chodzi mi o to że nie chcę za dużego samochodu ( na razie jeszcze niezbyt pewnie czuję się kierując np. kombi ). Myślałem nad Fordem Focusem MK1 z silnikiem 1.6 benzyną, co o nim sądzicie? Przez głowę przemknął mi pomysł kupienia Łady Niwy ale raczej wątpię że zamknąłbym się w 6 tysiącach. Pewnie trzeba byłoby sporo dołożyć żeby doprowadzić ją do dobrego stanu.

Co polecilibyście w takim budżecie?

Pozdrawiam
Wojtek
Ostatnio edytowany przez mike, 28 Sty 2018, 19:55, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat przeniesiony w odpowiednie miejsce. Zwracaj większą uwagę gdzie zakładasz swój wątek
TexonBikes
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Sty 2018, 23:57

Czyli ma być tani i bezawaryjny, oszczędny i mocny a do tego pojemny ale nieduży gabarytowo - duże wymagania. To trochę jakbyś szukał nowego solidnego roweru z dobrym osprzętem żeby dobrze się nim jeździło po szosie i w terenie w cenie 700pln. Jak już zrozumiesz, że nie da się tego pogodzić to popatrz na Astrę G kombi.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

31 Sty 2018, 10:25

Wiem, że ciężko takie auto znaleźć ale takiego właśnie szukam ;)
Napisałem że chcę nie za duże ale pojemne auto. Tutaj chodziło mi o to żeby przestrzeń w samochodzie była dobrze zagospodarowana. Przecież nie każde auto jest tak samo skonstruowane i jedno będzie miało większy/ lepiej rozplanowany bagażnik od drugiego. Co do oszczędności to też chodzi mi o to żeby samochód nie zabił mnie podczas użytkowania i okazało się że nie będę miał kasy żeby nim jeździć. A po co mi samochód, który będzie stał w garażu i ładnie wyglądał zamiast jeździć.

W tym wszystkim najważniejsze jest dla mnie to żeby był tani w utrzymaniu i dawał radę z przewozem 4 rowerów w górach. Cała reszta ( pojemne wnętrze, to żeby nie urwał sobie zawieszenia w górach itd. ) jest mniej ważna.

Co do Astry to tak jak pisałem, wolę hatchbacka. W pierwszym poście pisałem o Focusie MK1, który z tych dwóch samochodów będzie lepszy?
TexonBikes
Nowicjusz

31 Sty 2018, 11:25

A ja polecę Skode Octavie 1.8 125km tylko musiałbyś szukać takich za około 7k i negocjować.
Bardzo pojemny bagażnik do tego silnik bardzo przyzwoicie zbiera się w tej budzie tylko uwaga z tyłu bo więksi pasażerowie będą mieć problem z miejscem na nogi.

Można też zerknąć na Vectrę B w hatchbacku,tutaj za 6k spokojnie kupisz zadbaną sztukę i to nawet po lifcie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sty 2018, 14:32

Skoda jest całkiem spoko tylko 1.8 to już trochę dużo. Musiałbym go zagazować albo kupić z mniejszym silnikiem. A jak wygląda kwestia części?
TexonBikes
Nowicjusz

31 Sty 2018, 14:35

1.6 spali tyle samo albo i więcej od 1.8.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Sty 2018, 23:25

Focus 1.6 nie spali jakoś sporo mniej od Octavii,różnica około 1.5l.
Gazować auto za takie pieniądze nie ma sensu,lepiej kupić już zagazowanego ale tutaj z kolei bagażnik zmniejszy swoją pojemność poprzez koło zapasowe lub dojazdówkę no chyba że butla będzie w bagażniku to praktycznie połowa bagażnika odpadnie z użytku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Kwi 2018, 00:22

Cześć,
Trochę mnie tu nie było. Poszerałem, pomyślałem intensywnie nad tym czego chcę i doszedłem do wniosku że najważniejsze jest to, żeby auto mi się nie psuło i nie sprawiło że zbankrutuję przez koszta naprawy.
Teraz nie ograniczam się tylko do hatchbacka, może być sedan, kombi jest dla mnie za duże ( próbowałem jeździć Primerą P11 i czułem że jest za duże dla mnie )
Patrzyłem na Audi 80 2.0 90KM i A4 B5 1.6 i są całkiem spoko ( spoko to znaczy podobają mi się i spalanie znośne, w kwestie mechaniczne na razie się jeszcze nie zagłębiałem ) tylko czy za 5-6 tysięcy kupię coś przyzwoitym stanie? Wstępnie rozglądałem się za częściami i ( chyba ) nie są jakoś bardzo drogie. Nie wiem czemu cały czas myślałem że jak audi to drogie w utrzymaniu będzie ;)
Jest też Corolla e11 liftback. Wygląd po lifcie jest znośny, 1.6 110KM nawet nie dużo pali tylko jak z rdzą i kosztami utrzymania? W sumie na plus jest to że to liftback czyli łatwiej będzie coś wyładować o bagażnika :D
Jest w sumie jeszcze Civic VI ale ten to mi się podoba tylko w Coupe- jedna para drzwi to akurat nie problem.

BTW. Czy warto rozglądać się za zagazowanym autem w tej cenie? Czy np. silnik nie będzie zajechany po upalaniu na Lepszym Powerze? Czy starsze instalacje były gorsze od tych nowszych i jak już chciałbym kupić zagazowane auto szukać tylko takich z nowszą instalacją? Pytam się głównie o auta poruszone w tym temacie ( oprócz Focusa oczywiście ;) )
TexonBikes
Nowicjusz

24 Kwi 2018, 08:48

A4 ma kosztowne w naprawie przednie zawieszenie (koszt części razem z robocizną może wynieść nawet 1000zł).
Samo 1.6 w tej budzie nie jedzie i swoje pali.

A może zainteresuje Cię Peugeot 306/406?
[link do oferty na Olx wygasł]
linki przykładowe.
Barol
Awatar użytkownika

24 Kwi 2018, 08:55

Popatrz jeszcze na Octavie, jest pojemniejsza od A4 i tańsza w naprawach. Co do zakupy auta z gazem, no pewnie że warto się rozglądać ale trzeba szukać takiego który jest w dobrym stanie a nie instalacja zlepiona z kilku aut. Wiadomo im młodsza instalacja tym lepszy ale trzeba też zwracać uwagę na ilość przebytych km. Jak dobrze dobrana instalacja i wszystko pracowało jak trzeba to z silnikiem nie będzie rzadnego problemu.

Barol koszt zawieszenia w a4 może wynieść nawet blisko 2 tyś jak się robi na dobrych częściach
.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Kwi 2018, 09:01

Kao napisał(a):Barol koszt zawieszenia w a4 może wynieść nawet blisko 2 tyś jak się robi na dobrych częściach

nie chciałem już aż tak straszyć :wink:
Barol
Awatar użytkownika

24 Kwi 2018, 09:06

Ze swojego doświadczenia wiem że nie warto robić na tanich zamiennikach bo zrobisz 10 tyś i znowu wszystko tłucze
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Kwi 2018, 09:24

Kolega szuka pojemnego bagażnika, więc sedan raczej odpada (mała praktyczność). 406 w kombi byłoby idealnym autem. Nie wiem jaki masz problem z kombi - tym się naprawdę dobrze jeździ - zerkasz w lusterko wsteczne i widzisz, że auto kończy się tam gdzie masz tylną szybę. Ja mam już drugiego sedana i to jest dopiero okropne auto do jeżdżenia - bez czujników ciężko wyczuć gdzie się kończy.
Jeżeli do 6 tysięcy i nie kombi to szukałbym hatchbacków/liftbacków:
Citroen Xsara
Ford Mondeo Mk2/Mk3
Opel Vectra B FL
Mazda 626
Skoda Octavia I
Toyota Avensis
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

27 Kwi 2018, 00:11

No czyli wychodzi na to że jednak audi jest drogie w naprawie.
Ossy z tych aut które podałeś to najbardziej podoba mi się Mondeo i Octavia. Czy w Fordzie jest taki sam problem z rdzą jak w Focusie?
TexonBikes
Nowicjusz

27 Kwi 2018, 07:34

Ford jak to Ford zaniedbany zrobi psikusy chociaż Mondeo lepiej się trzyma od Focusa.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika