02 Lis 2021, 09:18
Jechałem na południe I75 Florida na prawym pasie, przestrzegając ograniczenia prędkości 70 mil/h. Nagle mój samochód skręcił ostro w prawo w stronę barierki. Nie reagował na moje sterowanie, prawy tył uderzył w barierkę z wystarczającą siłą, aby aktywować boczne poduszki powietrzne prawego pasażera i samochód skręcił w lewo. Samochód jechał dalej w lewo, a ja nadal nie mogłem sterować kierownicą. Chciałem skierować go z powrotem na prawy pas, ale nie mogłem. Przekroczył 3 pasy ruchu i ostatecznie zatrzymał się na trawiastym pasie środkowym. Wyłączyłem silnik, obejrzałem samochód. Wnętrze zostało poważnie uszkodzone przez poduszki powietrzne, a także prawe tylne drzwi pasażera, prawy tylny panel i tylny zderzak po prawej stronie. Uruchomiłem ponownie samochód i zaczął się od razu, kierowałem i hamowałem normalnie, i przejechałem na prawe ramię. Spędziłem godzinę na telefonie z moim ubezpieczeniem bezskutecznie próbując zorganizować holowanie. (Nie mogli ustalić mojej lokalizacji) Następnie pojechałem nim powoli do najbliższego dealera Hondy i poprosiłem ich o ocenę układu kierowniczego, a oni powiedzieli, że musi to ocenić warsztat blacharski i skierowali mnie do jednego. Ponad 10 000 obrażeń.
W samochodzie było nas dwóch. Jeden z nas został ranny, ale udało nam się uniknąć wypadku przy prędkości 70 mil na godzinę. Żadne inne samochody nie były wokół nas, kiedy to się stało
Sprawdziłem to na stronie internetowej NHTSA i było ponad 100 raportów o podobnych incydentach, ale jeszcze nie pamiętam. Połączyłem się z artykułem dotyczącym samochodu i kierowcy. Mój incydent jest podobny do niektórych innych pod tym względem, że samochód sam wykonał zakręt o 90 stopni, a wyłączenie zapłonu zresetowało go. Według strony internetowej NHTSA w petycji stwierdzono, że kierowca stracił kontrolę nad kierownicą i samochód zboczył z zamierzonego toru jazdy podczas normalnej jazdy i bez ostrzeżenia. Właściciel opisuje to jako sytuację, w której „mój pojazd wielokrotnie skręcał o 90 stopni volition" Honda wydała poradę dla dealera, prosząc o skrzynie biegów EPS na 2013 V6 Accords o podobnych numerach VIN. Dealer powiedział mi, że Honda po cichu przedłużyła gwarancję do 13 lat na Accords 2013, ale tylko w przypadku odczytu kodu diagnostycznego awarii układu kierowniczego. Mój samochód nie byłby objęty ubezpieczeniem, to zły rok, a ponieważ warsztat odłączyłby akumulator i wszelkie kody awarii w pamięci zostałyby utracone. Mój samochód jest naprawiany w warsztacie, ale będę się bał jechać. Ma tylko 57 000 mil i do tej pory kochałem ten samochód. Czy ktoś ma dla mnie jakąś radę?
Czy ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia? Zgłosiłem moje doświadczenie NHTSA, zalecam innym, aby zrobili to samo, aby zwiększyć prawdopodobieństwo wycofania.
Powtarzam to sobie w myślach, próbując dowiedzieć się, czy mogłam zrobić coś inaczej. Gdybym wcześniej słyszał o tym problemie, mógłbym spróbować wyłączyć zapłon, ale wątpię, czy zareagowałem wystarczająco szybko.