Pokrowiec na gaśnice - pomaga czy przeszkadza?

08 Maj 2014, 11:04

Ostatnio dostałem takie coś na pocztę i zacząłem sie zastanawiać czy nie jest bezpieczniej trzymać gaśnice w czymś takim, jest w ogóle sens kupować takie coś?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

boushh
Obserwowany

Auto: Chevrolet

09 Maj 2014, 08:39

Wg mnie, jest to zbędny gadżet - w razie problemu, akcja gaszenia jest opóxniona o kilka sekund - tych sekund, ile stracisz na wyjęcie gaśnicy z tego pokrowca. Nawet jak będa to 3 sekundy, to jest to dużo. Nawet bardzo dużo. A jak do tego dojdzie stres, kłopoty z zamkiem itd, to tych sekund może być ciutek więcej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Maj 2014, 13:20

Gaśnica powinna być w miejscu łatwo dostępnym przez kierowcę.Najlepiej jak jest w uchwycie przymocowanym na stałe.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Maj 2014, 13:41

W każdym aucie masz oryginalne fabryczne miejsce na gaśnice. Jest do tego odpowiedni zaczep, uchwyt. Pokrowca nie przewidziano, więc to raczej zbędny gadżet.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

11 Maj 2014, 15:12

Ja też bym żadnych pokrowców nie montował bo to nie ma sensu, gaśnicy bez pokrowca nic nie zaszkodzi a w razie potrzeby szybciej bez pokrowca uruchomisz gaśnicę. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie urządzaj samochodowych kuligów
    Zima zachęca do aktywnego wypoczynku, a rodzice, próbując uatrakcyjnić dzieciom dni wolne od nauki, czasem realizują niebezpieczne pomysły. Jednym z nich są samochodowe kuligi, czyli ciągnięcie przez jadący samochód ...