Poldek caro '93 most

04 Sty 2008, 19:15

witam!

mam problem, otóż zaczął mi nagle szarpać most... nigdy tak nie było... nie mogę jechać ze stałą prędkością bo szarpie... jak jadę 60-70 km/h to wyje tak jakbym jechał 150... wyć to mógł zacząć przez brak, oleju ale dlaczego szarpie? wał nie jest opuszczony, skrzynia oki. proszę o pomoc ponieważ potrzebny mi jest na co dzień a chce wiedzieć co jest nie tak :( most jest wąski, na tarczówkach... :D
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka
  • 04 Sty 2008, 19:42

A nie rozwalił ci się czasami krzyzak na wale napędowym ten przy skrzyni biegów(metalowo gumowy) lub ten metalowy przy tylnym moście?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Sty 2008, 21:28

MotoAlbercik napisał(a):A nie rozwalił ci się czasami krzyzak na wale napędowym ten przy skrzyni biegów(metalowo gumowy) lub ten metalowy przy tylnym moście?

dałem auto mechanikowi (od serca gość :) napewno wiadomo o co mi chodzi)... i gdy odbierałem auto mówił, że tylko wał delikatnie poprawił bo był opuszczony i z tego co patrzył to nic więcej do roboty... na wymianę jeśli już to czeka most bo wyje... :( a ma dopiero za sobą 97500 km :( no ale jak będę miał możliwość wejścia do kanału to zobaczę dokładnie wszystko :)

p.s.
    w czasie szarpania mam wrażenie jakby koła w dyfrze nie zazębiały się prawidło... szczyt zęba nachodzi na drugi szczyt... i jak dam gazu to koło napędzające układa się tak jak powinno... i jest ok... ale do pewnej prędkości... :( (gdy np na 4 jadę 70 to jest ok, ale gdy zejdzie np do 60 to zaczyna już szarpać jak głupi ;/ a to normalna prędkość dla tego biegu! wciskam sprzęgło i jest też ok... czyli coś się dzieje z mostem...! bo nie słyszę niczego z okolic wału...
    andrzejau
    Początkujący

05 Sty 2008, 20:05

A co oznacza,że mechanik poprawił wał,bo był opuszczony?Jak można poprawic wał(oprócz jego wyważania)?Jak wał może być popuszczony?Chyba,że były poluzowane śruby mocujące przegub gumowy lub ten tylny...
    Co do tylnego mostu - wjechać na kanał lub podnieść tył auta i odkręcić pokrywę tylnego mostu i sprawdzić,czy na wszystkich zębatych elementach są całe zeby - czy któreś nie są uszczerbione lub wyłamane,bądz czy nie są wyrobione.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

05 Sty 2008, 21:59

MotoAlbercik napisał(a):A co oznacza,że mechanik poprawił wał,bo był opuszczony?Jak można poprawic wał(oprócz jego wyważania)?Jak wał może być popuszczony?Chyba,że były poluzowane śruby mocujące przegub gumowy lub ten tylny...
    Co do tylnego mostu - wjechać na kanał lub podnieść tył auta i odkręcić pokrywę tylnego mostu i sprawdzić,czy na wszystkich zębatych elementach są całe zeby - czy któreś nie są uszczerbione lub wyłamane,bądz czy nie są wyrobione.

wał opuszczony trochę tak mi powiedział. teraz nie mam jak sprawdzić ale na pewno looknę tam :)
    andrzejau
    Początkujący

13 Lut 2008, 20:25

andrzejau napisał(a):
    MotoAlbercik napisał(a):A co oznacza,że mechanik poprawił wał,bo był opuszczony?Jak można poprawic wał(oprócz jego wyważania)?Jak wał może być popuszczony?Chyba,że były poluzowane śruby mocujące przegub gumowy lub ten tylny...

wał opuszczony trochę tak mi powiedział. teraz nie mam jak sprawdzić ale na pewno looknę tam :)

trochę się zeszło zanim wymieniłem krzyżaki, i jak to się okazało to właśnie one byłe winne... teraz to kulturka, cichutko :) ganiałem tak prawie 3 tyś km... hehe... został jeszcze tylko jeden element - nie pamiętam jak się nazywa - gumowy... pomiędzy skrzynią a wałem :) i śmigać... :)

p.s.
    wiosna/lato = total kapital polonii :)
    andrzejau
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
      Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...

13 Lut 2008, 21:05

Pomiędzy skrzynią a wałem to też jest krzyżak - metalowo-gumowy.Nie jest drogi i można go samemu wymienić w pół godzinki.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika