Polerka lakieru. czym???????

02 Maj 2009, 00:10

Witam. Mój ojciec ma Forda Sierre. Stare autko i robiłem kilka zaprawek. Nie opłacało się inwestować w lakier a tym bardziej brudzić pistoletu. Ojciec kupił lakier w spray-u i tym pomalowałem kilka elementów. Lakier nowy jednak różni się troszke od starego lakieru. Nowy jest troszke ciemniejszy. Czym wypolerować nowy lakier aby zniwelować różnice odcieni. Pasta TEMPO nie pomaga. Nie mam polerki na wiertarke więc najlepiej jakby była jakaś pasta do ręcznego polerowaniwa. Jeśli nie to polerke się załatwi. Pozdrawiam
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

03 Maj 2009, 12:23

a lakier bral po nr orginalu czy dobieral na oko,najbardziej zblizony??wypoleruj elementy nie malowane zeby przywrocic orginalny kolor.jezeli chcesz recznie to robic to automax albo comendant 4.
radek15
Początkujący

Miejscowość: skierniewice

03 Maj 2009, 17:58

Kupiłam regenerator lakieru do metalików, żeby "wydobyć" kolor ze starego lakieru i to podobno dobry, CarPlana. W efekcie spędziłam GODZINĘ nad samą maską, tak skubaństwo beznadziejnie się rozciera, ale zastanawiam sie czy to nie widna tego, że maska była kiedyś malowana i to nie przez lakiernika... Może tak źle wygląda, bo po prostu lakier był źle położony? Jutro znajdę chwilkę to zabiorę się za pozostałe lementy, bo wczoraj nie miałam już siły ani nerwów, tak mnie skurczybyk zmęczył ;p Kolor się zmienił (ściemniał dosć widocznie), ale smugi były powalające. Powiem tylko, że wosk koloryzujący troszkę chyba rozjaśnił (wrócił prawie do poprzedniego wyglądu).
Używał ktoś z Was tego? Może coś zrobiłam nie tak?
Najpierw umyłam, wysuszyłam i zgodnie z instrukcją nakładałam wilgotną szmatką na małe partie i suchą polerowałam.. Nie wiem o co kaman...
Everybody lies.
czarno-biala
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

06 Maj 2009, 19:29

a co z ta maska jest nie tak?jesli kolor jest nie taki to za duzo nie zrobisz...jak jest matowa to jeszcze da sie doprowadzic do ludzi.jak na masce jest tzw baranek to papier scierny na wode przynajmniej 2000 i pozniej polerka
radek15
Początkujący

Miejscowość: skierniewice

06 Maj 2009, 23:22

Kupiłem paste "G3" czy jakoś tak. Podobno lakiernicy ją biorą bo jest dobra no i tylko 29zł za 250g. Były pasty po 130zł za taką ilość. Gąbka na wiertarke 16zł. Nakłada się na mokro i jedzie z tym koksem max 2800obr/min na wiertarce. Ładnie wyrównuje "skórke pomarańczy", czy jak kto woli "baranek". Lakier aż płynie z wodą (uwaga na lakier bo można aż do podkładu się dostać). Super pasta ale nie za bardzo nabłyszcza tak jak TEMPO która jest pastą niskościeralną.

[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 00:26 ]
Aha. Lakier brany na oko z takich próbek na blaszkach bo poprzednio jak lakier był brany po numerze na karoserii to całkiem był ciemniejszy jak ten na aucie. Pewnie było malowane kiedyś całe.nie mam pojęcia.
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

07 Maj 2009, 13:14

O, przyda się info na temat tej pasty G3, bo ceny niektre są z księżyca, bez kitu
rem
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...

09 Maj 2009, 12:17

Witam co sądzicie o wosku Presta Faks wox stosował już może ktoś z was? Jak długo utrzymuje się na lakierze i co ile powinno się go nakładać ponownie?
Pozdrawiam :wink:
G3 pasta jest bardzo dobra do polerowania maszynowego,sam obecnie jej używam i jestem zadowolony z jej efektów. :grin:
niger1
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

09 Maj 2009, 22:07

Maska była po prostu nieprofesjonalnie malowana po stłuczce i widać różnice koloru w niektórych miejscach (tu grubsza a tam cieńsza warstwa czy cos takiego). No i nie świeci sie, nic nie daje jej rady. Ale jak sie później okazało pasta lekkościerna nakłada się świetnie, po prostu na masce szło jak po grudzie. I polecam, bo naprawdę dobrze wygląda lakier teraz (w tych miejscach, które nie były malowane rzecz jasna), nie była droga, ok 25zł za 500ml Car Plan do metalików.
Everybody lies.
czarno-biala
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

10 Maj 2009, 19:03

A mi głównie chodzi o wosk Presta Faks Wox czy ktoś z was miał ten wosk :wink:
niger1
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

29 Maj 2009, 08:32

Witam,
Jeśli potrzebujesz polerkę, aby sam, okazyjnie popracować nad swoim autem, to uważam, że nie ma sensu wydawać zbyt dużo pieniędzy. W zupełności wystarczy polerka za 200-300 zł.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Wadij, 29 Maj 2009, 22:04, edytowano w sumie 1 raz
Wadij
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Gru 2009, 00:23

Po malowaniu u nas używamy najpierw polerki mechanicznej i pasty G3. Po polerce mechanicznej dobrze jest użyć jakiejś pasty nabłyszczającej. My używamy już od 2 lata pasty supagard. Pasta ta usuwa nawet resztki kleju, smarów i innych baboli nawet ze starego lakieru. Nakłada się ją specjalną gąbką która jest w komplecie i jeżeli pozostałości kleju są dość duże to można tę gąbkę namoczyś jakimś alkoholem lub denaturatem i wszystko schodzi. Sprowadzaliśmy ją z anglii, ale teraz mamy dostęp do niej również w Polsce, jest też dostępna na allegro (widziałem ją u 2 sprzedajacych). Samochód wygląda potem rewelacyjnie. Polecam.
Ostatnio edytowany przez Forseti, 02 Sty 2010, 02:15, edytowano w sumie 1 raz
Forseti
Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice

04 Sty 2010, 13:14

Możesz użyć pasty Tempo i kupić polerkę ręczną, tak jak już wspomniano za ok 200-300 zł. Należy jedynie pamiętać, że Tempo jest pastę lekkościerną, zatem polerowanie nalezy przeprowadzić z należytą uwagą. Zaleca się stosowanie pasty w zacienionym miejscu.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

08 Sty 2010, 19:26

polecam tempo + polerka na średnich obrotach na mokro.
potem jakieś mleczko i gotowe
prazio
Nowicjusz

Miejscowość: Stocin

25 Sty 2010, 01:14

Przecież banan23 pisze, że próbował już tempo i to nie pomogło. Ja bym postawił na g3 a później użyć jakiejś pasty nabłyszczającej. A co do polerki to tak jak mówią inni. Na użytek domowy nie warto wydawać zbyt dużo pieniędzy na polerkę jeśli się z niej nie będzie korzystać. za 200-300zł starczy
lalalila
Nowicjusz

Miejscowość: tu i ówdzie

25 Sty 2010, 14:18

A jaki kolor ma samochód to ważne przy wyborze produktu. Do ciemnych najlepszy jest Dodo Juice Blue Velvet. Naprawdę za tę cenę nie znajdziesz nic lepszego, a efekt jest naprawdę porażający
Ostatnio edytowany przez nero, 26 Sty 2010, 00:16, edytowano w sumie 1 raz
nero
Nowicjusz

Miejscowość: kraków