Polerowanie samochodu

08 Sty 2010, 20:57

zibi11 napisał(a):mam samochod w kolorze czarna perla ,poprzedni wlasciciel myl samochod na myjni mechanicznej wiec na lakierze z dolu znac prace szczotek w myjni,mam pytanie do kogos kto sie zna na polerowaniu i robil to ,czym [jaka pasta]i jak najlepiej wypolerowac ,czy potem nakladac wosk?chcialbym to zrobic recznie,z gory dziekuje
[tylko maszynowo polecam[/list]
kriss
kriss589
Nowicjusz

Miejscowość: toruń

10 Sty 2010, 17:57

czarny lakier sie strasznie ciezko poleruje;/ wychodza smugi
wypoleruj sobie na wiosne ale nie na sloncu i zeby blahca nei byla nagrzana.
polecam maszynki do polerowania wygladajace jak szlifierki katowe na allegro sa za jakies 140zl.
prazio
Nowicjusz

Miejscowość: Stocin

18 Sty 2010, 11:18

lukas93cs napisał(a)::shock: warto zobaczyć!!!
:arrow: http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=53720
:arrow: http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=43269
:arrow: http://www.forum.meguiars.pl/
:arrow: http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=25400&highlight=vauxhall :shock:

:idea: Nej lepsze sklepy z kosmetykami samochodowymi:
:arrow: http://www.autokosmetyki.pl/index.php
:arrow: http://www.carvalet.pl/
:arrow: http://www.meguiars.pl/

Witam!
LUDZIE!!!Jestem noramlny!
A to ja myslalem ,ze mam po deklem.Jestem maniakiem ,ale bez przesady.Powiem "mojej starej",ze sa inni...w powazniejszym stanie!
Pieknie popatrzec na takie auto!,ale po co miec auto?
Proponuje zamknac go do "szklarni..."
BRAVO!!! dla tych "gosci" co maja na to tyle czasu i "milosci".
Pozdrawiam.
processor
processor
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie

19 Sty 2010, 20:36

Dobrze jest czasem tak odświeżyć auto. Też tak robię :cool:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

25 Sty 2010, 01:08

Takie rysy najlepiej jest polerować mechanicznie, ale na czarnym lakierze nie polecam tej zabawy komuś, kto nigdy tego nie robił. Zostaję smugi i można zniszczyć lakier więc trzeba uważać. A do listy lukasa najlepszych sklepów z kosmetykami samochodowymi dodałbym jeszcze all4auto.pl bo nie ma.
lalalila
Nowicjusz

Miejscowość: tu i ówdzie

25 Sty 2010, 14:13

Wydaje mi się,że najlepszy do polerowania ciemnych samochodów jest Dodo Juice Blue Velvet. Jest rewelacyjny i bardzo trwały. Mój znajomy rozprowadza go przy pomocy specjalnej bardzo delikatnej gąbki. Efekt naprawdę robi wrażenie, to dobra inwestycja
Ostatnio edytowany przez nero, 26 Sty 2010, 00:10, edytowano w sumie 1 raz
nero
Nowicjusz

Miejscowość: kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
    Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...

05 Lut 2010, 21:24

dokładnie , politurą
SONAX jedna z tańszych ale spokojnie daje rady
kitajec20
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

18 Mar 2010, 10:14

A częsta polerka może zaszkodzić?
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

20 Mar 2010, 23:13

witam, odbiegając od tematu polerowania aut ;) mam pytanie dotyczące myjek ciśnieniowych. Kupiłem sobie takie urządzenie, do tego tzw "aktywna pianę" i dziś podczas pierwszego mycia, po spłukaniu samochodu czystą wodą oczywiście pod ciśnieniem, zabrałem się za spryskanie samochodu pianą. Myślałem, że efekt będzie taki jak na bezdotykowych myjniach samochodowych-cały samochód będzie w pianie i po jakiś 5 min będę mógł spłukać środek czyszczący i auto będzie takie jak po myciu na profesionalnej myjni. Czemu na samochodzie wogóle się nie zrobiła piania, a jednocześnie auto było nie domyte? Może zna ktoś odpowiedź na to pytanie. :???:
bartozzo1992
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

23 Mar 2010, 00:06

Czy Ty sądzisz że jakiś środek umyje Ci auto a Ty będziesz stał i się patrzył?

Powtarzałem już wielokrotnie. Wąż ogrodowy + wiadro z ciepłą wodą + szczotka z miękkim włosiem + szampon samochodowy bez wosku = i jazda. Najpierw spłukać z błota ciśnieniem z węża (bardzo duże ciśnienie z myjki + nieumiejętny operator = niszczy lakier), potem umyć auto dokładnie szczotką i szamponem, na końcu spłukać. Jak lekko woda ścieknie wytrzeć do sucha, poczekać chwilkę jeszcze aż całkiem odparuje (ale nie można zostawiać kropel bo się robią zacieki). Brać się za woskowanie woskiem wg. uznania, jeśli ktoś robi woskowanie często bądź po każdym myciu to polecam wosk ciekły, w takim psikaczu - daje mniejszy efekt ochronny ale łatwo i szybko go się nakłada, może być stosowany po każdym myciu niemniej powinno się raz na jakiś czas poświęcić i nawoskować porządnym "twardym" woskiem.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

07 Kwi 2010, 08:02

Samo się nic nie zrobi. Myjnie automatyczne - najszybszy sposób, ale wiadomo jak się kończy wizyta w takich miejscach. Myjnia ręczna - jak przed Tobą i za Tobą stoi po 5 aut i wszystko trzeba zrobić szybko to... znowu wiadomo jak jest :) Jak raz umyjesz samochód samodzielnie, dbając o każdy szczegół to już nigdy nie oddasz go komuś innemu do czyszczenia. A za równowartość 3 wizyt w myjni kupisz wszystkie podstawowe produkty do mycia, polerowania i woskowania, które starczą Ci na dłużej niż 3 razy:)
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

12 Lut 2011, 21:22

Witam po raz pierwszy:)

postanowiłem podpiąć się do tematu polerki samochodu,

posiadam s40-tke w kolorze granatowym, niestety jest ona dość znacznie porysowana(podejrzewam że przez szczotki myjni... i gałęzie drzew, przynajmniej tak mi się wydaje:) ) nie są to jakieś głębokie rysy tylko bardziej powierzchniowe

dodatkowo na masce są już głębsze rysy zdarty cały lakier...(widać blachę, albo coś do tego podobnego)-(jutro zrobię fotki) i zastanawiam się co można z tym zrobić??

wracając jeszcze do polerki to warto zainwestować w polerkę i środki do tego, czy lepiej zlecić to komuś kto się tym zajmuje.

Myślę że lepiej kupić sprzęt bo posiadam też Golfiacza z '02 i jemu też można by "pomóc" i paru osobom w rodzinie:D Zawsze podłapię się trochę wprawy...a potem kto wie...
buffi89
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy

11 Kwi 2011, 01:15

Ja na swoim Mercurym mialem tez slady takie male ryski itp i zwykle polerowanie nie da ci nic :] moze jak sie namachasz :]. Najlepoiej idz do lekiernika ktory ci zmatowi auto i potem wypoleruje. Zmatownienie auta jest proste ale ryzykowne zeby to robic samemu. Ale jak juz chcesz to musisz tam gdzie sa rysy przytzec papierem sciernym najlepiej 2000 i na wode :] musi byc papier caly mokry najlepiej kup sobie taka specjalna kostke i do tego gume do sciagania wody potem kladziesz paste i maszyna do polerowania. Na koniec najlepiej jakbys polozyl jakis nablszyszczac ;] bedzie wygladac jakby auto wyszlo dopiero z salonu.
Ps. Jak chcesz to wpadnij do mnie ja ci to moge zrobic :P
Paliwo mam we krwi !

!!!!White Dragons!!!!
Kasperr32
Nowicjusz

Miejscowość: Chicago

12 Kwi 2011, 16:35

Czym najlepiej polerować wosk ?
Czy mikrofibra się sprawdzi?
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

13 Kwi 2011, 00:35

ja mam taka specjalna paste a potem wosk tylko nie powiem ci jak to sie nazywa bo nie pamietam nazwy zreszta w polsce jakas inna napewno jest powiem ci ze jedynie ma taki zoltawy kolor :] Najlepiej wypoleruj auto mikrofibra a potem poloz wosk powinno byc dobrze.
Paliwo mam we krwi !

!!!!White Dragons!!!!
Kasperr32
Nowicjusz

Miejscowość: Chicago