Żarówki w aucie - jakie kolory można używać w przednich światłach?

06 Lip 2018, 20:11

Witam. Mam pytanie , jakie kolory można używać w przednich światłach na przodzie. Chciałbym zrobić niebieskie czy nie dostanę za to mandatu czy muszę być żółte
Robin343
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

10 Lip 2018, 12:09

Robin343 napisał(a):jakie kolory można używać w przednich światłach na przodzie
Generalnie jest to kolor biały lub o barwie żółtej selektywnej. Niebieskiego nie możesz użyć bo za to grozi mandat. Żółty kolor chyba też w tej chwili już jest nie aktualny. Kolory od jasnoniebieskiego do prawie fioletowego, pod warunkiem, że ich jasność mieści się w granicach dopuszczalności można mieć w przypadku lamp ksenonowych.

Poszukaj żarówek które posiadają homologację ECE R37 dopuszczającą do użytku drogowego w Europie i powinno być ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2018, 12:43

Jak to jest z zarówkami od podświetlania tablicy? białe światło muszą dawać, czy można stosować jakieś Ledy albo niebieskie światło na tablicę?
gber44

28 Sie 2018, 14:35

Do podświetlenia tablicy musi być białe światło lub lekko wpadające w niebieskie tak jak ksenony. Generalnie w tym miejscu jak będziesz miał założone ledy nikt nie powinien się przyczepić nawet na przeglądzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...