Policja i jej karygodne zachowanie.

28 Cze 2007, 07:28

fourup napisał(a):
Garet napisał(a):(...) Głowę wam daję, że wówczas daję po hamulcach i gości mam w d..ie. Dosłownie i w przenośni...

To się nazywa "nieuzasadnione gwałtowne hamowanie" i wina jest po Twojej stronie... Zwłaszcza, jeśli są świadkowie, którzy potwierdzą, że nic nie stało na przeszkodzie kontynuowaniu jazdy bez hamowania...

Nie tak do końca.
A kto udowodni, że nie przeleciał mi przed samochodem np. ptak, którego ja się mam prawowystraszyć??? Odległość ma być na tyle duża, żeby w danych warunkach drogowych/pogodowych i jeszcze innych umożliwiała bezpieczną jazdę. Każdy policjant Ci to powie. Ja słyszałem już o takich sytuacjach gdy policja wjechała komuś z tyłu i niestety koledzy musieli kolegom wypisać mandacik.
Garet
Początkujący

Miejscowość: Z prowincji ;)

27 Lip 2007, 15:36

Zamieszczam tutaj fragment ze źródła komentatora następującej treści:

We wtorek 29 maja 2007 Onet.pl podał, że: " 60 puntów karnych i mandat w wysokości 2,6 tys. zł. dostał kierowca autokaru zatrzymany przez policję w okolicach Świebodzina (Lubuskie), który wyprzedzał na podwójnej ciągłej linii, skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych. Na kierowany przez niego autobus zwrócili uwagę policjanci ze Świebodzina . Wszystkie wykroczenia obserwowali jadąc za autobusem".

Znowu okazało się, że wysokość mandatu i punkty są ważniejsze od bezpieczeństwa użytkowników drogi. Policja wolała patrzeć, jak kierowca naraża życie pasażerów i innych użytkowników drogi, niż go zatrzymać zaraz po pierwszym wykroczeniu.

Czy policja jest po to, żeby karać czy zapobiegać niebezpieczeństwu?
A co by się stało, gdyby np. po trzecim wykroczeniu kierowca spowodował wypadek i zabił parę osób?
Widocznie dla tych policjantów ważniejsze było ukaranie kierowcy niż zaprowadzenie porządku na drodze.

Pozdro
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

23 Sie 2007, 20:30

Garet, nawet jeśli ta polica miała wideorejstrator to i tak mi się szkoda do tego dobierać. Czy ktoś ich za to ukara?? Pościgi (a właściwie śledzenie) za łamiącymi przepisy przez naszych stróżów prawa jest zupełnie legalnie pokazywane w telewizji, więc czego ja mam sie domagać? W Polsce najważniejsze jest dla policji by ukarać a nie by ubezpieczyć podatnika, który finansuje działania policji.
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

18 Paź 2007, 10:36

ktoś miał racje ze czasem sa i porządni policjanci kiedys jade sobie maluszkiem i miałem zgniły tłumik przez co odpadła koncowa rurka i kilka decybeli przekraczałem.patrze w lusterko a tu tajniaki załaczyli syrenke.to ja na bok a on podchodzi do mnie przedstawił sie i mówi "co jest z ty maluchem?pierdzicie po całym mieście" ja mu mówie ze korozja atakuje wydech a on na to "to uważajcie na patrole bo jak was złapią to wsadza mandat" i po tygodniu złapli nas niebiescy i zabrali mi dowód bo i ręczny był słaby a srodkowe lusterko pęknięte:D
chicken19
Zaawansowany

20 Paź 2007, 16:24

I ja się dopowiem do tego tematu - według prawa,policjanci,którzy jadąc za samochodem,którego kierowca łamie przepisy,jak to zauważą,zobowiązani sa do włączenia sygnału dżwiękowego i świetlnego i zobowiązani są do zatrzymania tego kierowcy.Natomiast jadąc za takim samochodem,nie mając włączonych tych sygnałów,kierowca tego samochodu z wideorejestratorem popełnia te same wykroczenia co kierowca samochodu przed nimi(przekraczanie prędkości,wyprzedzanie na zakazie itp).Oczywiście ma prawo za to ukarać,ale sam również powinien być za to ukarany.Jak taki policjant cię zatrzyma i wlepi ci madnat i punkty,ty masz prawo spisać jego dane(jest on zobowiązany ci je podać na twoje żadanie) i podać jego wykroczenia do Sądu Grodzkiego.Dodatkowo argumentem może być fakt,że kierowca za którym jadą,może byc pijany i onoi sa zobowiązani do jego natychmiastowego zatrzymania jak ten popełni pierwsze wykroczenie drogowe,A nie robiąc tego,tylko jadąc za nim,narażaja bezpieczeństwo jego,siebie i innych użytkowników drogi.A jakby ten kierowca,który jedzie np.100 km/h przez miasto,a policja z wideorejestratorem jedzie za nim i go spokojnie nagrywa,czekając aż popełni nastepne wykroczenia,spowoduje wypadek?Kto jest wówczas odpowiedzialny?Tylko oni - ich zadaniem jest pilnowanie porządku i bezpieczeństwa na drodze.
Ale kto odważy się podac takich do sądu?A kazdy kierowca powinien.Bo jak oni jadąc za kierowcą,który łamie przepisy,czekaja aż nazbiera mu się taka ilośc punktów karnych,żeby odebrac mu prawko,to temu policjantowi sąd tez odbierze prawko,bo popełnił te same wykroczenia co tamten kierowca.W ten sposób można bardzo łatwo doprowadzic do tego,że policji braknie kierowców i przestaną się wymądrzać i wywyższac - przecież kierowców jest duuuuuużo więcej niż policjantów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lis 2007, 14:06

Jak ja wracałem z Zakopanego to na zakopiance był wypadek i zrobił się straszny korek.
Ja jechałem w przeciwną stronę. Było to w miejscu gdzie jest tylko 1 pasmowa.

W pewnym momęcie było zwęrzenie drogi i nagle środkiem popier**** policja. Machają, żebym zjechał im z drogi no więc ja jak najbliżej bandy.
Myślałem, że jadą do wypadku, ale nie. Pomiędzy nimi jechała limuzyna.

Pewnie eskortowali jakiegoś gosiewskiego i nie chciało im się czekać.

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

23 Lis 2007, 18:37

Zdarza się ale coraz częściej słyszę że policja zachowuje się chamsko w stosunku do kierowców.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

31 Gru 2007, 02:11

Bardzo dobre i odwazne zachowanie. Policja zdecydowanie pozala sobie na zbyt wiele wzgledem kierowcow.
kasia_org
Nowicjusz