Samochodziarze vs motocykliści

21 Lis 2007, 07:59

Ponieważ lubię jeździć /prowadzić/ i podobno robię to dobrze, mam samochód i motocykl.
W społeczeństwie /tak ogólnie/ panuje utarta teoria o nieustającej wojnie pomiędzy kierowcami samochodów i motocykli.
Moim zdaniem, jeśli jazda jest dla kogoś pasją, powinien zrozumieć podobnych sobie ludzi, niezależnie czy jeżdżą 2oo czy 4oo /tak mam przynajmniej ja sam/.
Piszę to na tym forum z prostego powodu. Przeczytanie większości postów pozwala mi sądzić, że ludzie na tym forum w znakomitej większości są pasjonatami motoryzacji /w pozytywnym znaczeniu tego słowa/.
Ciekaw jestem, jak Wy widzicie "konkurencję" na 2oo na drodze? Co wam przeszkadza a z czym można żyć? Chciałbym, aby dyskusja /jeśli temat "załapie", pozwoliła obalić istniejące niezdrowe stereotypy i pokazała faktyczny stosunek jednych do drugich, bo to co wyrabiają media woła o pomstę do nieba.
Shipp
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

21 Lis 2007, 09:41

jeżeli motocyklista jezdzi z głową to ja nie mam nic przeciwko nim.mam kolege który bawi sie w rożne ewolucje na scigaczu i dosć ciekawie to wyglada.jezdzi dość szybko ale myśli i to popieram
chicken19
Zaawansowany

21 Lis 2007, 19:26

Jeżeli ktoś lubi szybko jeździć, to musi mieć doświadczenie jazdy z ogromną prędkością, przestrzegać normy bezpieczeństwa pojazdu oraz ruchu drogowego. Jedynym rozwiązaniem szybkiej jazdy jest tylko autostrada, a może pas lotniczy :D. Można jechać szybko, ale krótko i bezpiecznie.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

21 Lis 2007, 22:05

Witam:)

Ja nic niemam przeciwko motycklistą (sam jeżdże około 200).
Sam miałem doświatczenie z motocyklem:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

22 Lis 2007, 07:43

endrju napisał(a):Witam:)

Ja nic niemam przeciwko motycklistą (sam jeżdże około 200).
Sam miałem doświatczenie z motocyklem:)

.::Pozdrawiam::.

Racja, ale mi chodziło bardziej o zachowania spotykane w życiu codziennym na drodze. Dla przykładu lepsze przyśpieszenie motocyklisty ze startu np. spod świateł albo "przeciskanie" się między pojazdami w korku. Czy robimy mu wolny przejazd czy przeciwnie, zastawiamy drogę?
Dalej, wyobraźnia /szczególnie starszych kierowców dla których każdy motocykl to WSK/ i sytuacje, kiedy kierowca ma problem z odpowiednim oszacowaniem prędkości i odległości motocykla /nie żeby za szybko jechał, ale z powodu małych gabarytów/ i cząste tłumaczenie "był daleko, myślałem że zdążę" lub "nie zauważyłem go".
Co do oszołomów jeżdżących z prędkościami "światła" po drogach publicznych, to szkoda tracić na nich czas, bo wariatów nie brakuje i na motocyklach i w samochodach.
Shipp
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

22 Lis 2007, 17:14

Ja gdy zobacze motocyklistę robiącego slalomik między samochodami to zawsze staram jechać jak najbliżej bandy, żeby zrobić mu miejsce. Czasem widzi się motocyklistę jeżdzącego zgodnie z prawem, ale raczej to na Harleyu niż na ścigaczu.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...

25 Gru 2007, 11:25

Ja uwazam ze motocyklisci maja takie sama prawa jak reszta pojazdow dopuszczonych do ruchu i jesli ktos umie jezdzic na owym sprzecie i robi to z glowa to jak najbardziej niech jezdzi tak jak uwaza oby tylko nie zrobil krzywdy innym uczestnikom ruchu i jesli czuje sie pewnie np. przy 200 a jest pusta droga i zadnego zagrozenia - a niech jedzie.jego zycie i wybor. jedno co mnie tylko drazni to wyprzedzanie na przednim kole itp cyrki dla lansu - chce jezdzic na kole niech idzie na tor wyscigowy, tam moze jezdzic nawet na glowie i kierowac rzesami, najwyzej sie zabije. ale nie na ulice stwarzajac dodatkowe zagrozenie, wszystko rozumiem ale bez przesady.
"przyspieszenie to najlepszy sposób spędzenia czasu pomiędzy zakrętami"
HillClimbFanatic
Początkujący

29 Gru 2007, 18:14

ja tam tez nic nie mam przeciwko :) ale jak widzę takiego co kilka centymetrów od mojego samochodu zaczyna szaleć na motorku to mam dosyć :) przewróci sie przed moim autem i ja będę mieć kłopoty :? jak go najadę :roll:
mati222
Początkujący