Policja zabiera coraz więcej praw jazdy

05 Cze 2014, 10:42

Komendant główny policji przed długim wekeendem majowym nakazał policjantom zatrzymywać prawa jazdy kierowcom, którzy przekraczają dozwoloną prędkość i powdują tym samym rażące naruszenie przepisów. Głównie chodzi o jazdę w mieście z prędkością 80 lub 90 km/h. Oczywiście nie tylko o prędkość chodzi. Prawa jazdy mogą pozbyć się kierowcy, którzy wyprzedzają na pasach dla pieszych, nie zatrzymują się przed przejściem dla pieszych gdy inny pojazd zatrzymał się, by przepuścić tych pieszych itd.
Akcja ta nazywa się "Zero tolerancji wobec kierowców łamiących przepisy".
Jakie są konsekwencje i utrudnienia dla takich kierowców?
Policjant zatrzymując prawo jazy wydaje pokwitowanie, które jest ważne 7 dni. W tym czasie polkicjant musi skierować sprawę do sądu. Sąd z kolei ma 14 dni na wydanie wyroku, czy prawo jazdy zatrzymać na dłużej, czy nie. W efekcie, jeżeli sąd wyda wyrok, że prawo jazdy można oddać po zapłaceniu mandatu za wykroczenie ( a kara ta jest znacznie wyższa niż mandat wg taryfikatora, bo sądu taryfikator nie obowiązuje ), to bez prawka można być najkrócej 14 dni.
Na jakiej podstawie policjant zatrzymuje prawko? Pozwala na to art.135 pkt2 ustawy prawo o ruchu drogowym, który mówi "policjant może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenie, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów".
Od stycznia do kwietnia policja zatrzymała 144 prawka. W samym kwietniu było już zatrzymanych 541, a w maju 1244 praw jazdy. W całym 2013 roku policja zatrzymała 768 praw jazdy.
Jak widać policja wreszcie wzieła się do roboty. A ci, którzy mają ciężką nogę, będą musieli spuścić z gazu, albo pozbędą się prawka. Dodam, że sąd nie musi zwracać prawka od razu. Może np zatrzymać prawko na kilka miesięcy lub wysłać na dodatkowe szkolenie. A to już kłopoty i pieniądze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lip 2014, 11:30

Coś chyba pomyliłeś, jaki przepis obliguje Sad do wydania wyroku terminie 14 dni?
Marcus124
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Sie 2014, 10:52

MotoAlbercik napisał(a):Pozwala na to art.135 pkt2 ustawy prawo o ruchu drogowym, który mówi "policjant może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenie, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów".

Art.135 pkt2 prawnicy bardzo trafnie streszczają "dać małpie brzytwę" :ok:
A ja od siebie dodam pozorant musi wykonywać pozorne ruchy...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Sie 2014, 14:58

Dziś rano miałem nieprzyjemną sytuacja z policją na drodze. Zatrzymali mnie na lokalnej drodze w celu zwykłej rutynowej kontroli. Jadąc dość szybko jakieś 80 km/h w terenie zabudowanym zauważyłem ich w ostatniej chwili po czym nagle zatrzymałem auto. Policjant podszedł do mnie i dość nerwowym tonem zapytał czemu tak pędzę i czy ich nie widziałem, czy co że tak późno zacząłem zwalniać. Potem tradycyjna gadka-szmatka nt zagrożenia ruchu i chciał mi przy tym zatrzymać prawo jazdy i sprawa do sądu. Po chwili udało mi się go upytać aby prawka mi nie zabierał. Spisał i sprawdził w radiowozie moje dane. Ale to połowa sukcesu; jadąc autem które mam kupione na handel (Seicento) nie miałem przy sobie od niego papierów. Tak sie składało że miałem przy sobie dokumenty od mojego stałego auta (też Fiat Seicento :lol: ) posprawdzał je i sie nie kapnął że to nie te co trzeba. Uniknąłem tym mandatu za brak posiadania przy sobie polisy OC i dow. rejestracyjnego. :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

19 Sie 2014, 19:42

To drugie by się nadawało do "Absurdy służb mundurowych w naszym pięknym kraju" :lol:
Chyba założę taki temat :sly:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Sie 2014, 20:11

Zgubiło go samo to że nie spoglądnął na tablice rejestracyjne .
A jaki cwaniaczek był, stawiał sie najpierw a dopiero potem jak trochę ochłonął to sie mi przedstawił.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...