Policyjne Suszenie po zmroku

18 Maj 2023, 22:25

Czy policja może zmierzyć prędkość po zmroku poza terenem zabudowanym?
Nigdy mi się to nie zdarzyło ale tak mi na myśl naszło czy pomiar jest tak samo oczywisty po zmroku czy za dnia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Maj 2023, 08:45

Kao napisał(a):Czy policja może zmierzyć prędkość po zmroku poza terenem zabudowanym?
Oczywiście :wink:

Policjant w mundurze może zatrzymać pojazd do kontroli zarówno w dzień, jak i w nocy, zarówno w terenie zabudowanym, jak i poza nim. Natomiast Policjant bez munduru może zatrzymać pojazd do kontroli tylko w terenie zabudowanym, tyle że już bez względu na porę dnia i nocy.

Kao napisał(a):Nigdy mi się to nie zdarzyło ale tak mi na myśl naszło czy pomiar jest tak samo oczywisty po zmroku czy za dnia.
Dla samego radaru nie ma znaczenia czy to jest noc czy dzień :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Maj 2023, 09:33

Rokiko napisał(a):Dla samego radaru nie ma znaczenia czy to jest noc czy dzień
o to właśnie mi chodziło :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Maj 2023, 21:38

Rokiko napisał(a):Dla samego radaru nie ma znaczenia czy to jest noc czy dzień :)

"dowodowo" w Sądzie taki pomiar się nie "broni" Stąd takie pomiary"nocą" są naprawdę rzadkością.Warto dodać że na wynik rzetelnego pomiaru wpływ mają również warunki atmosferyczne a te jak wiemy w porze nocnej są zmienne.Doświadczony policjant takiego pomiaru nie dokona.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...