REKLAMA
![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/inne-zdjecia-motoryzacyjne-a53/leasing-kola-zebate-t40382.jpg)
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Jest potrzebna bo inaczej otrzymasz karę UFG. Jezeli samochód nie ma ważnej polisy OC to Ty żeby uniknąć kary musisz ją wykupić najpóźniej w dniu zakupu auta i nie ma tu znaczenia data rejestracji tylko ta na umowie. Ty odpowiadasz za obowiązkowe ubezpieczenie tylko za okres posiadania pojazdu. Jeżeli uda Ci się kupić polisę OC tego samego dnia, w którym kupisz pojazd, unikniesz kary z UFG.KamilTru98 napisał(a):nie wiem do końca czy między zakupem a dniem, w którym pójdę zarejestrować samochód jest konieczna polisa OC.
KamilTru98 napisał(a):Sam handlarz też proponował, że ubezpieczy samochód we własnym zakresie i też jest to polisa na rok. Także jak to w końcu jest?
To są dwie sprzeczne ze sobą rzeczy bo żeby handlarz go mógł ubezpieczyć musiałby na siebie zarejestrować bo w tej chwili samochód nie ma tablic. Jest możliwość wykupienia OC na VIN ale jakieś ważne tablice na samochodzie muszą być z tego co pamiętam. Zostaje Ci wykupienie OC w dniu rejestracji auta jak dostaniesz miękki dowód.KamilTru98 napisał(a):Tylko jak ubezpieczyć samochód bez numerów tablic i dowodu rejestracyjnego?
KamilTru98 napisał(a):Dzwoniłem do swojego przedstawiciela ubezpieczeniowego i stwierdził, że polisę wykupuję dopiero w dniu rejestracji auta czyli mam już miękki dowód i tablicę i po tym jadę do nich ubezpieczyć auto.
KamilTru98 napisał(a):Sam handlarz też proponował, że ubezpieczy samochód we własnym zakresie i też jest to polisa na rok. Także jak to w końcu jest?
KamilTru98 napisał(a):Umówiłem się z handlarzem, że samochód przywiezie mi na lawecie jutro wieczorem to już nie mam jak podjechać czy zadzwonić do ubezpieczalni tego samego dnia.
Rokiko napisał(a):Będziesz potrzebował:
- przetłumaczony dowód własności samochodu (umowa kupna-sprzedaży, faktura); Tu dostajesz fakturę komisową ale auto nie było rejestrowane w kraju więc nie wiem czy nie powinieneś jeszcze dostać dowodu zakupu auta w Niemczech żeby była ciągłość umów. (nie jestem pewien ale w u na jak byś kupił krajowe auto i ktoś by ci je sprzedał nie rejestrując go to musisz dostać jeszcze poprzednią umowę żeby była ciągłość bo inaczej ci go nie zarejestrują.)
Rokiko napisał(a):- dotychczasowy dowód rejestracyjny i karta pojazdu (jeśli została wydana),
Rokiko napisał(a):- oświadczenie o braku tablic rejestracyjnych ,
Rokiko napisał(a):- dokumenty potwierdzające dokonanie wszystkich opłat, w tym uiszczenie podatku akcyzowego,
Rokiko napisał(a):Chyba tyle
Kupowałem auto dwa lata temu od pośrednika i dostałem fakturę oraz poprzednią fakturę podpisaną notarialnie na którą on kupił auto i w WK były potrzebne obie.toyman40 napisał(a):jeżeli jest FV Marża to nie ma wymogu ciągłości umów czy faktur.