POLISA OC - nie przepisałem OC na siebie

02 Kwi 2012, 09:23

Witam.
23 lutego kupiłem samochód i nie rejestruje go na siebie. Zapomniałem o przepisaniu OC na nowego właściciela.
Teraz mam kilka pytań co do tego:
- czy jeśli spowodowałbym stłuczkę to ubezpieczalnia pokryje koszty naprawy pojazdu poszkodowanego?
- muszę nadal przepisywać polisę na siebie jeśli kończy się ona za około 2 tyg? Co muszę zrobić jeśli rezygnuje z polisy w obecnej ubezpieczalni?
- czy ubezpieczalnia może mi automatycznie przedłużyć polisę jeśli nie złożę rezygnacji?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam.
rodzynek
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 02 2010
Auto: ROVER 200

07 Kwi 2012, 09:32

rodzynek napisał(a):- czy jeśli spowodowałbym stłuczkę to ubezpieczalnia pokryje koszty naprawy pojazdu poszkodowanego?

Tak.
rodzynek napisał(a):- muszę nadal przepisywać polisę na siebie jeśli kończy się ona za około 2 tyg?

Powinieneś.
rodzynek napisał(a):Co muszę zrobić jeśli rezygnuje z polisy w obecnej ubezpieczalni?

Najpóźniej dzień przed końcem obowiązywania polisy składasz wypowiedzenie, przedstawiając umowę kupna auta. Bardzo możliwe, że wtedy będzie musiał zrobić np. dopłatę (jeżeli poprzedni właściciel miał więcej zniżek, niż Ty).
rodzynek napisał(a):- czy ubezpieczalnia może mi automatycznie przedłużyć polisę jeśli nie złożę rezygnacji?

Tak i nie tylko "może", ale "na pewno" to zrobi.
Dokumenty wyśle na poprzedniego właściciela, który jeżeli przy sprzedaży auta nie zgłosił tego u ubezpieczyciela to teraz poinformuje o zmianie właściciela.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Kwi 2012, 20:14

- A jeżeli poprzedni właściciel miał mniej zniżek niż ja? Bo najprawdopodobniej tak będzie.
- Na umowie jest wpisany mój tata i czy musi on być przy rezygnacji z obecnej polisy? Czy może jednak wystarczy jakieś upoważnienie?
rodzynek
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 02 2010
Auto: ROVER 200

12 Kwi 2012, 16:48

Wypowiedzenie umowy i tak składasz we formie pisemnej. Wasze dane oraz podpisy wystarczą. Nową umowę możesz zawrzeć sam jako ubezpieczający.
dominicue
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: ASV
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000