Wada ukryta co dalej??

09 Kwi 2012, 11:25

Witam miesiąc temu kupiłem w komisie autko. Auto wydawało się ok jak na swój rocznik i cenę. Odbyłem jazdę próbną w terenie zabudowanych. Wszystko ok wracając do domu nie przekraczałem 80-tki (strasznie padało) Następnego dnia przy jeździe powyżej 80-tki kierownica dosłownie latała walenie nie do wytrzymania. Mechanik następnego dnia stwierdził ,że całe przednie zawieszenie jest do wymiany wahacze ,amortyzatory drążki itp. Auto ma świeżo wbity 2 miesiące temu przegląd więc kupując auto zostałem wprowadzony w błąd. Zadzwoniłem do gościa ,nie chciał ze mną gadać odkładając słuchawkę. Wysłałem do niego pismo z wezwaniem do zapłaty z terminem 7dni nie odezwał się, mam potwierdzenie odbioru. Co dalej sąd ,federacja konsumentów czy gra nie warta niczego i po prostu z pokorą i nauczką sam na swój koszt to naprawić.
klase
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

10 Kwi 2012, 11:09

Najlepiej sprawę skonsultuj z radcą prawnym, ale wydaje mi się że odpuszczanie w takim przypadku byłoby głupotą. Niech mechanik spiszę ci ekspertyzę odnośnie zawieszenia.

Wykryłeś wadę na drugi dzień po zakupie i od razu poinformowałeś sprzedającego, więc zdecydowanie masz szansę na naprawę na koszt sprzedającego. nie rezygnuj, naucz oszusta.

Może to ci trochę pomoże:
[link do Onet wygasł]
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

10 Kwi 2012, 22:17

Sąd. Masz szansę, kupiłeś auto od fachowca. Prawo rozróżnia dwa typy sprzedających. Laików i fachowców. Laik to zwykły Kowalski, który prywatnie sprzedaje auto. Może nie wiedzieć nawet o dużych usterkach. Fachowiec zakłada się, że wiedzę motoryzacyjną posiada i na tej podstawie oszukał Cię przy sprzedaży.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika