Polo 1,0 97 ABS

20 Lut 2009, 20:11

Podczas jazdy zapoliła mi lampka ABS i dwukrotnie samoczynnie zadziałały hamulce mimo że ich nie dotykałem. W czym tkwi problem ?
jan1955
Nowicjusz

• 20 Lut 2009, 20:47

To,że kontrolka się zapaliła to jeszcze rozumiem nieraz tak się dzieje (a w OPLU szczególnie przy włączaniu wycieraczek) ale to,że hamulce zadziałały raczej nie możliwe -jak to wyczułeś ,że auto hamuje?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

21 Lut 2009, 17:34

Jechałem ze stałą prędkością 60 km/h w pewnym momencie zobaczyłem zapaloną na kilka sekund żółtą kontrolkę ABS i poczułem dwa uderzenia (takie jak przy zadziałaniu ABS ) jednocześnie prędkość spadła mi o 10 km. Trochę mnie to przeraziło, bo za mną jechało auto a ja hamowałem bez żadnej sygnalizacji o tym. Po tym zdarzeniu zrobiłem już 100 km i jak na razie nic. Znajomy mówi że może powodem tego był śnieg, woda i sól.
    jan1955
    Nowicjusz

21 Lut 2009, 19:08

Cos z ABS-em moze czujnik elektromagnetyczny przy kole.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
      Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...