Polo 1.0 kontrolka elektryki silnika

23 Mar 2009, 18:19

Zapaliła mi się kontrolka elektryki silnika, samochód ciągnie normalnie wszystko raczej ok ale jakoś mnie ona przeraża, kupiłem samochód 2 dni temu, jest to 2000 rok, przejechane ma 100 tyś, full service. Co może być tego przyczyną? Miał już ktoś kiedyś coś podobnego?
mati332
Nowicjusz

• 24 Mar 2009, 20:44

najlepiej jakbys pojechal na komputer czyli diagnostyke nie musi to byc cos zlego ale moze sie cos dziac z pompa :)
    tom1988
    tom1988
    Nowicjusz

Miejscowość: slask

24 Mar 2009, 23:29

To oznacza,że coś uległo uszkodzeniu w sterowaniu silnika i w sterowniku pojawił się błąd i zależy jaki to bład się pojawił - jeżeli jest mało znaczący(np. sonda lambda została uszkodzona),to praktycznie w pracy silnika tego nie zuważa się - silnik przechodzi w tryb awaryjny i sonda sterownik ustala,że lambda =1.Jedyną oznaką,że coś jest nie tak,to właśnie świecąca się kontrolka oraz podwyższone zużycie paliwa.Czasami mogą też być podwyższone obroty - przy awarii np. czujnika temp.
    Ale jak koledzy radzą - jedz na komputer jak najszybciej i odczytaj błędy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

24 Mar 2009, 23:59

hehe, dzień przed kupnem został wymieniony olej i za dużo wlali, olej chyba dostał się do katalizatora no i błąd wyskoczył, dziś jechałem na diagnostykę a tu po drodze zgasła kontrolka, widocznie olej się przepalił i katalizator wyczyścił. Wszystko jest ok, jutro sprawdzę świece w razie w.
    mati332
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zbudować profesjonalny samochód driftingowy?
      Przedprodukcyjna Toyota GR Supra z silnikiem 2JZ, kompaktowa Corolla Hatchback czy bulwarowy roadster Opel GT - liberalne regulaminy techniczne w świecie driftu sprawiają, że inżynierowie mogą stworzyć naprawdę niesamowite ...