Polo 6n2 1.4 16v AUA - ciągle powracające EPC + CHECK

30 Paź 2019, 08:49

Cześć.

Od dłuższego czasu borykam się z błędem nr 17566/P1158 - Manifold Pressure Sensor (G71): Implausible Signal.

Wiadomo, coś nie tak z czujnikiem ciśnienia w kolektorze dolotowym. Próbowałem czyszczenia, nie pomogło. Wymieniłem na nowy zamiennik, ale problem powraca w losowych chwilach podczas jazdy. Objawy przy wyskoczeniu tego błędu są typowe: chwilowe duszenie się silnika i falowanie obrotów w okolicach 1500 tys rpm. Ktoś miał podobny problem i udało się z nim uporać?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
Klisu
Nowicjusz

Auto: Polo 6n2
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna

24 Lis 2019, 13:05

Klisu napisał(a):Wiadomo, coś nie tak z czujnikiem ciśnienia w kolektorze dolotowym
Sprawdź czy układ dolotowy i rurki podciśnienia są szczelne.

Ja bym jeszcze sprawdził zawór EGR. Czy nie jest czasem mocno brudny i działa poprawnie w całym zakresie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak (NIE) wjechać w dziurę? - porady
    W okresie przedwiośnia topniejący śnieg odsłania ubytki w nawierzchni. Dziury najlepiej omijać, ale nie zawsze można zrobić to w bezpieczny sposób. Kierowca ma jednak szansę zmniejszyć ryzyko uszkodzenia samochodu ...