Polo 6n2 benzyna auto delikatnie szarpie

06 Sty 2014, 18:08

Ostatnio miałem problem z czujnikiem wału korbowego (szarpanie, gaśnięcie, brak mocy). Po wymianie auto jeździ normalnie.
Ale wciąż jest problem z szarpaniem na niskich obrotach na drugim biegu. Może to normalne? Staram się zmieniać biegi z 1 na 2 na raczej wyższych obrotach, żeby właśnie nie było szarpania. Ale gdy np. zwalniam przed progiem zwalniającym i chcę przyśpieszyć z drugiego biegu z obrotów 700-800 to auto delikatnie szarpie. Rozumiem, że gdybym deptał pedał gazu do oporu to samochód miałby prawo szarpać. Chyba że faktycznie źle jeżdżę i powinienem na takich niskich obrotach zwiększyć obroty z biegu pierwszego?
Czujnik wału wymieniony, staram się tankować dobrej jakości paliwo. Filtr paliwa wymieniany rok temu, świece rok temu, klemy akumulatora wyczyszczone, przewody zapłonowe nowe (2 miesiące temu wymienione, NGK).
To normalne że tak delikatnie mi szarpie przy przyśpieszaniu z niskich obrotów?
Przed wymianą filtra paliwa i świec rok temu, miałem troche podobny problem, bo w czasie jazdy potrafił mi zgasnąć lub szarpnąć, po wymianie filtra paliwa i świec problem ustąpił.
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Sty 2014, 22:35

Skoro po wymianie filtra paliwa i świec problem ustąpił, to zacznij może nie od wymiany, ale do wyczyszczenia świec. Jak to nie pomoże to wymień filtr paliwa. To, że zrobiłes to rok temu, nie oznacza, że może być zapchany ponownie albo że świece domagają się wyczyszczenia. Zalezy ile tym autem zrobiłes w ciągu tego roku km i jak się z nim obchodzisz. ważne jest tez paliwo, ale piszesz, że tankujesz paliwo dobrej jakości, więc rozumiem, że tankujesz na markowych stacjach typu Orlen, BP czy Schell?
Warto tez przyjżeć sie układowi zapłonowemu, czy nie ma na nim przebicia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zimno, ciemno, niebezpiecznie - trudne warunki drogowe
    Jesienią i zimą dni są krótkie i wcześniej zapada zmrok. To także oznacza, że częściej zdarza nam się jeździć samochodem, gdy jest ciemno. Złe warunki atmosferyczne w połączeniu ze zmierzchem mogą być bardzo niebezpieczne. ...