REKLAMA
Witajcie
W moim POLO 1.9 SDI 2000r. nie działają przednie szyby elektryczne i centralny zamek z pilota i przycisków w drzwiach kierowcy.
Jeśli chodzi o szyby to w przypadku szyby po stronie kierowcy nie reaguje ona wcale. Przy próbie otwarcia szyby pasażera słychać "pyknięcie". Takie jakby była próba otwarcia szyby.
Co do centralnego zamka to wygląda to tak. Przy otwieraniu/zamykaniu auta od strony pasażera wszystkie drzwi zostają otwarte/zamknięte. Przy otwieraniu/zamykaniu od strony kierowcy centralny nie działa, a otwarte/zamknięte zostają tylko drzwi kierowcy. Działanie pilota się pomieszało tzn. dotychczasowy przycisk od zamykania nie działa, a przycisk od otwierania zamyka wszystkie drzwi. Ponowne przyciśnięcie przycisku otwierania otwiera i błyskawicznie zamyka drzwi. Trzeci przycisk pilota nie działa w ogóle. Podobnie działają przyciski przy drzwiach kierowcy. Przycisk zamykający nie działa, a otwierający zamyka drzwi.
Zdjęcie pilota:
Jakie są przyczyny tych usterek? Przeczytałem kilka postów i wiem, że sterownik z pompką jest w bagażniku po prawej stronie. Jest to sterownik seryjny. Żadnych rozwiązań nie udało mi się dopasować.
Nadmienię jeszcze, że otwierając drzwi kierowcy w celu nasmarowania zamka w drzwiach znalazłem taką część:
Czy przez nią zamek centralny od strony kierowcy nie reaguje?