Polo czy Ibiza?

11 Lis 2008, 20:50

Witam.

Mam dylemat który z tych samochodów kupić. Wymienię różnice:

Ibiza: TDI 1.9 90 KM, ma klimatyzację, el. lusterka i jest o rok młodsza (1999), brak radia, posiada jakiś komputer (nie wiem co on może przy tym roczniku i czy w ogóle istnieje bo na desce nic nie ma), w komisie, lakier metalic
Polo: 1.9 D 64KM,ma opony zimowe (1998) i radio CD + głośniki, ok 10 tys. km mniej na liczniku, ponad 50 km dłuższa droga :), blokada skrzyni biegów i zapłonu

Cena jest taka sama. Wszystko co wiem o tych samochodach to z ogłoszenia i od sprzedawcy gdyż mieszkam za daleko by jechać i samemu zobaczyć.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
tomek_900
Nowicjusz

12 Lis 2008, 18:54

Nie wiem czy Ci to pomoże ale słyszałem, że silniki w fabryce VW-Audi któte są wydajne w 95-100% montuje się w Audi,85-94% wydajności montuje się w VW,75-84% wydajności montuje się w skodzie, a te poniżej 75% wydajności to w seacie.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

12 Lis 2008, 19:49

Tez sie zastanawialem nad dwoma tymi autkami, wybralem polo tylko troche nowszy model (2000) i wcale nie zaluje ...
Seaty sa bardzo awaryjne, niewiem czy to co napisal moj przedmowca jest prawda ale zgadzam sie z tym ;) z tego co wiem seaty sa awaryjne a ibizy w szczegolnosci lubia sie psuc ;]
Jesli szukasz samochodu bezawaryjnego to zdecydowanie VW, ale wybor nalezy do Ciebie;] Pozdrawiam
K.I.T.T.
kitt87
Nowicjusz

Miejscowość: STB

12 Lis 2008, 21:08

Bez gadania wybrałbym Ibizę. Zdecydowanie mocniejszy silnik, bo z turbiną, a ten VW to zwykły zamulacz. Lepsze wyposażenie, a nie płacisz za znaczek na masce VW.

Awaryjność podoba, bo to bliźniacze auta
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2008, 20:24

pierwszy raz w zyciu widze kogos kto chwali ibize i pisze ze awaryjnosc rowna sie z polo ;] ja pisze o benzyniakach niewiem jak jest z dieslami... bez urazy :P pozdrawiam
K.I.T.T.
kitt87
Nowicjusz

Miejscowość: STB

13 Lis 2008, 21:18

kitt87 napisał(a):pierwszy raz w zyciu widze kogos kto chwali ibize i pisze ze awaryjnosc rowna sie z polo ;] ja pisze o benzyniakach niewiem jak jest z dieslami... bez urazy :P pozdrawiam

Kolega wyżej przedstawił Ibizę z legendarnym już silnikiem 1.9 TDI 90 KM o którym krążą legendy, że jeździ nawet na oleju z Biedronki.

Ja bym wybrał turbodiesla o legendarnej wytrzymałości oraz dobrej dynamice, niż klekota, któremu wciskasz gaz a on stoi w miejscu.

Generalnie jestem zdania, że zdecydowanie lepiej kupić Seata niż VW pod względem cenowym. VW skąpi i skąpił na wyposażeniu uznając, że masz całować opony VW bo to wspaniałe auto i jeździj nim, a nie pytaj o klimę, centralny zamek i radio.
Na rynku wtórnym wcale nie jest takie oczywiste, że kupując Polo kupujesz spokój i bezawaryjność.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...