Polonez Atu ISNTALACJA LPG

23 Mar 2007, 18:47

Jestem posiadaczem Poloneza Atu 1.6 GLi, benzyna, mam następujący problem z autem:

(jazda na gazie)gaśnie po dłuższej jeździe po mieście na każdym skrzyżowaniu, lub gdy podczas jazdy wrzucę na luz, obroty spadają i gaśnie, czasem po wrzuceniu na luz zgaśnie tak szybko że nawet nie zdążę się ratować dodawaniem gazu. Na krótkich dystansach (ok.3-4 km) jest ok. Sytuacja jest jeszcze gorsza gdy mam włączone światła lub jakikolwiek inny odbiornik prądu np. światła i wycieraczki albo ogrzewanie tylnej szyby, wtedy gaśnie już za każdym razem a podczas jazdy, im więcej odbiorników prądu mam włączone tym obroty są niższe. Przykład: prawidłowo 1000obr/min włączam ogrzewanie tylnej szyby -100obr/min. Przy takiej konfiguracji jazda jest już niemożliwa, auto się dławi podczas przyśpieszania i gaśnie kiedy się zatrzymam. Wydaje mi się też jakby auto było słabsze i więcej paliło, może jestem już przewrażliwiony ale zdaje mi się że przyśpieszało lepiej. Auto było u mechanika który wymienił świece, przewody i silnik krokowy, troszkę jakby to pomogło ale wyżej opisane problemy nie zniknęły, pojechałem więc jeszcze raz i stwierdzili że to wina akumulatora, podłączyli do niego tester który wykazał że aku jest do wymiany, przetestowali też alternator i wyszło że jest sprawny 100% Kupiłem więc nowiutki aku Bosch 55Ah 420A i nic nadal to samo... proszę o POMOC!!! :?
peszuś
Nowicjusz

• 13 Kwi 2007, 17:43

cześć!
    Nie wiem u jakiego mechanika byles, ale wybralbym serwis z gazem.
    Podepnie do komputera i powinno sie wyjasnic. Z tym aku.... to troche przesadzili
    Szerokiej drogi
    Janusz
    janek4087
    Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

23 Kwi 2007, 13:27

może być potrzebna regulacja ilości gazu śrubka na parowniku i trochę większa na gumowym przewodzie oczywiście po wymianie filterka i filtra powietrza
    stany
    Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

23 Kwi 2007, 13:36

pisałem wcześniej ale nie dotarło więc jeszcze raz gaz jako paliwo zawiera sporo zanieczyszczeń i należy okresowo wymienić lub wyczyścić filtr gazu
    jego zapychanie powoduje to co obserwujesz
    radzę częściej niż przy paliwie wymieniać filtr powietrza odpowiada on za skład mieszanki
    dodatkowo o ile masz instalacje kilka lat może być zużycie membrany w parowniku bez wiyzty u gazowników raczej się nie obejdzie
    stany
    Nowicjusz

23 Kwi 2007, 13:47

oczywiście to dotyczy części twoich objawów
    proponuje sprawdzić jeszcze poprawność działania regulatora napięcia
    reasumując
    gaśnie na światłach przy wolnych obrotach filtr gazu
    gaśnie po włączeniu odbiorników regulator napięcia
    stany
    Nowicjusz