Jestem posiadaczem Poloneza Atu 1.6 GLi, benzyna, mam następujący problem z autem:
(jazda na gazie)gaśnie po dłuższej jeździe po mieście na każdym skrzyżowaniu, lub gdy podczas jazdy wrzucę na luz, obroty spadają i gaśnie, czasem po wrzuceniu na luz zgaśnie tak szybko że nawet nie zdążę się ratować dodawaniem gazu. Na krótkich dystansach (ok.3-4 km) jest ok. Sytuacja jest jeszcze gorsza gdy mam włączone światła lub jakikolwiek inny odbiornik prądu np. światła i wycieraczki albo ogrzewanie tylnej szyby, wtedy gaśnie już za każdym razem a podczas jazdy, im więcej odbiorników prądu mam włączone tym obroty są niższe. Przykład: prawidłowo 1000obr/min włączam ogrzewanie tylnej szyby -100obr/min. Przy takiej konfiguracji jazda jest już niemożliwa, auto się dławi podczas przyśpieszania i gaśnie kiedy się zatrzymam. Wydaje mi się też jakby auto było słabsze i więcej paliło, może jestem już przewrażliwiony ale zdaje mi się że przyśpieszało lepiej. Auto było u mechanika który wymienił świece, przewody i silnik krokowy, troszkę jakby to pomogło ale wyżej opisane problemy nie zniknęły, pojechałem więc jeszcze raz i stwierdzili że to wina akumulatora, podłączyli do niego tester który wykazał że aku jest do wymiany, przetestowali też alternator i wyszło że jest sprawny 100% Kupiłem więc nowiutki aku Bosch 55Ah 420A i nic nadal to samo... proszę o POMOC!!!
![Confused :?]()