jakubek1999 napisał(a):Witam wszystkich. Mam problem z zapachem benzyny w moim polonezie, sprawdzałem całą instalację paliwową i nie ma żadnych wycieków, a mimo to po przełączeniu na gaz w całym samochodzie czuć benzyne. Zeby było ciekawiej to zapach ten (już drażniący) pojawia się tylko przy otwartych szybach. Może ktoś przerabiał ten temat, był bym bardzo wdzięczny za jakąś radę. Pozdrawiam .
Witam Wszystkich.
Zalogowałem się na tutejsze forum, ponieważ kilka tygodni temu zamieniłem (tak jak stryjek...) siekierkę na kijek. Jeździłem od trzech lat Polonezem Caro'95 (Fso) a teraz mi się przyśnił Atu'98 (Daewoo). Pomijam już fakt, że silnikowo ten samochód nie ma co robić przy moim dotychczasowym Poldku. Wszystko jest OK, parametry i stan techniczny w porządku. Po prostu młodszy wiekiem model opcjonalnie ma gorsze osiągi. Jest mułowaty i słabo sie zbiera. Jednak ja nie o tym... Mechanik zabrał sie za usuwanie usterek związanych z tematem zapachu benzyny w aucie i przy tej okazji trafił na uszkodzony, umieszczony bezpośrednio w baku tzw. zawór odpowietrzający. Rzecz jest pęknięta i poprzedni właściciel coś kombinował. Widać tam próby sklejenia plastikowego korpusu i były to próby nieudane. Niestety nigdzie nie mogę dostać omawianej części i dlatego pomyślałem, że może tutaj na forum i w związku z pokrewnym tematem - ktoś zechce mi pomóc np. przez wskazanie możliwości nabycia takiego zaworu. W linku załączam fotkę jak to wygląda. Uprzejmie proszę o pomoc i ewentualne wskazówki. Dodam, że na samochodach znam się niespecjalnie, stąd osobiście niczego nie jestem w stanie wykonać. Mam zaufanego mechanika i od niego wyniknął temat który tutaj poruszam...
Link do fotki:
http://c2.ac-images.myspacecdn.com/imag ... 1a50b1.jpg