Polonez ATU Plus- zapach benzyny w środku samochodu

15 Lip 2008, 19:57

Witam wszystkich. Mam problem z zapachem benzyny w moim polonezie, sprawdzałem całą instalację paliwową i nie ma żadnych wycieków, a mimo to po przełączeniu na gaz w całym samochodzie czuć benzyne. Zeby było ciekawiej to zapach ten (już drażniący) pojawia się tylko przy otwartych szybach. Może ktoś przerabiał ten temat, był bym bardzo wdzięczny za jakąś radę. Pozdrawiam .
jakubek1999
Nowicjusz

• 15 Lip 2008, 20:50

Zobacz w bagażniku po lewej stronie masz wlew paliwa i takie plastikowe elementy między wlewem a zbiornikiem.Najczęściej one są przyczyną tego zapachu.Ciekawe kto to wymyślił?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

15 Lip 2008, 22:08

Wymyślił to pewnie jakiś nawiedzony konstruktor . Te wszystkie plastiki są do bani - pękają i rozklejają się połączenia . Poza tym to ustrojstwo jest osłąnięte tylko miękką tapicerką i przemiesczenie się jakiekoś bagażu może powodować uszkodzenie tych pierdół .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

16 Lip 2008, 18:03

W Polonezach ten zapach benzyny po otwarciu okien to normalka.Spradz co piszą koledzy - bardzo często się te plastikowe elementy rozłączają.W środku tego czegoś jest plastikowa hatmonijkowa rurka,którą leci paliwo do baku.Sprawdz dokładnie,czy nie jest ona gdzieś pęknięta.Wszystkie elementy tego urządzenia,pozamykaj na silikonie.Dodatkowo nad przednim lewym nadkolu(musisz zdjąć koło i nadkole) jest taki jakby zbiorniczek(pochłaniacz par paliwa).Zdemontuj go i sprawdz dokładnie czy nie jest pęknięty i czy ma wszystkie połączenia szczelne.
    Ale powiem ci też od razu,że zazwyczaj nic nie pomaga.Chyba,że ci się uda.Ja kiedyś jak miałem Plusa Atu,to zdemontowałem to ustrojstwo i wywaliłem,zastępując ten plastikowy harmonijkowy wąż normalnym wężem gumowym.Tak samo z tym pochłaniaczem par paliwa.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

19 Lip 2008, 10:28

Wielkie dzięki za wszystkie rady, zabieram się do przeglądania tych wszystkich plastików i wężyków. Pozdrawiam :D
    jakubek1999
    Nowicjusz

07 Mar 2009, 08:50

Miałem to samo:
    Wymiana wlewu paliwa i będzie ok.
    DILMon
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - oszałamiający design
      "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...

19 Kwi 2009, 12:20

wlew paliwa to pierwszy krok, trzeba też sprawdzić zawór w pochłaniaczu pari wąż gumowy podający paliwo do listwy paliwowej.
    neig666
    Nowicjusz

16 Lis 2009, 21:42

jakubek1999 napisał(a):Witam wszystkich. Mam problem z zapachem benzyny w moim polonezie, sprawdzałem całą instalację paliwową i nie ma żadnych wycieków, a mimo to po przełączeniu na gaz w całym samochodzie czuć benzyne. Zeby było ciekawiej to zapach ten (już drażniący) pojawia się tylko przy otwartych szybach. Może ktoś przerabiał ten temat, był bym bardzo wdzięczny za jakąś radę. Pozdrawiam .

Witam Wszystkich.

Zalogowałem się na tutejsze forum, ponieważ kilka tygodni temu zamieniłem (tak jak stryjek...) siekierkę na kijek. Jeździłem od trzech lat Polonezem Caro'95 (Fso) a teraz mi się przyśnił Atu'98 (Daewoo). Pomijam już fakt, że silnikowo ten samochód nie ma co robić przy moim dotychczasowym Poldku. Wszystko jest OK, parametry i stan techniczny w porządku. Po prostu młodszy wiekiem model opcjonalnie ma gorsze osiągi. Jest mułowaty i słabo sie zbiera. Jednak ja nie o tym... Mechanik zabrał sie za usuwanie usterek związanych z tematem zapachu benzyny w aucie i przy tej okazji trafił na uszkodzony, umieszczony bezpośrednio w baku tzw. zawór odpowietrzający. Rzecz jest pęknięta i poprzedni właściciel coś kombinował. Widać tam próby sklejenia plastikowego korpusu i były to próby nieudane. Niestety nigdzie nie mogę dostać omawianej części i dlatego pomyślałem, że może tutaj na forum i w związku z pokrewnym tematem - ktoś zechce mi pomóc np. przez wskazanie możliwości nabycia takiego zaworu. W linku załączam fotkę jak to wygląda. Uprzejmie proszę o pomoc i ewentualne wskazówki. Dodam, że na samochodach znam się niespecjalnie, stąd osobiście niczego nie jestem w stanie wykonać. Mam zaufanego mechanika i od niego wyniknął temat który tutaj poruszam...

Link do fotki: http://c2.ac-images.myspacecdn.com/imag ... 1a50b1.jpg
    Kriss74
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków