Polonez Caro Plus zmiana rozstawu śrub 4x98 na 5x120

21 Cze 2016, 13:28

Witam. Mam problem i myślę że mi pomożecie. Chciałby mzałożyć felgi o rozstawie śrub 5x120 ale nie wiem co zrobić bo w polonezie mam 4x98 (robię projekt) Dystanse sa bardzo drogie cena od 700żł w górę i mało osób chce się podjąć. Dacier mi inny sposób jak je zamontowac czekam na jakieś pomysły. Z góry dziękuje.

Jeżeli wybrałem złą kategorie to proszę o zmienienie jej bo jestem tu nowy
Tusiek04
Obserwowany

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

22 Cze 2016, 09:12

Tusiek04 napisał(a):Dystanse sa bardzo drogie cena od 700zł w górę i mało osób chce się podjąć
Ponieważ problem jest w tym że piasta poloneza jest mniejsza i zmiana śrub na 5x120 jest dosyć trudna do wykonania, nawet z samymi dystansami jest problem.
Można przerabiać całe piasty tak żeby dostosować do takiego rozmiaru śrub, ale to jest jeszcze większy koszt niż dystanse.
Wiem że niektórzy zmieniali ilość i rozstaw śrub nawiercając oryginalną piastę, ale tego nie polecam (najpierw otwory zaspawane i później odpowiednio nawiercane nowe, pod śruby z rozstawem max 5x98).

Czy nie możesz zastosować dystansów do innego rozmiaru śrub? Przecież w felgach jest naprawdę duży wybór w praktycznie każdym rozmiarze. Do tego musisz pamiętać że jak zastosujesz dystanse to zmienia się ET które trzeba uwzględnić przy kupnie i montażu felg.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...