No własnie jest tak jak piszesz tzn. jeden kabel idzie od samochodu jest koloru czerwonego, dochodzi do jednej wielkiej kostki, do której dochodzą wszystkie kable z radia (czyli 8 ma głośniki + i -, masa i jeden czerwony kabel zasialjący, nie ma żółtego i antena oddzielnie), w tej kostce, z miejsca gdzie jest podłączone zasialnie czerwone, czyli stałe wychodzi mały kabelek który jest podłączony do innego miejsca w tej kostce (dokładnie poniżej tego czerwonego), to jest ten moment gdzie zasialnie się rozdwaja, bo jak podłączę kostkę z drugiej strony czyli ta co idzie od radia to ten właśnie mały kabelek z drugiej strony jest żółty, zaś czerwony jest dalej czerwony (i reszta kabli zmienia się na kolory isoskie, czyli zielony, fioletowy, szary, jest nawet niebieski który od strony samochodu jest ślepy itd). Chodzi mi własnie o to, że ten jeden zasilający kabel daje napięcie w dwa miejsca, czyli z lewej strony w kostke wchodzi czerwony a z drugiej ten kabel jest podzielony na dwa, czerwony i żółty. I teraz czytałem na elektrodzie, że taki sposób podłączenia (czyli radyjko gra cały czas, bez kluczyka), powoduje że w stanie czuwania pobiera więcej prądu (bo zamiast tylko podtrzymania pamięci, pompuje prąd drugim kablem, czyli radio "myśli", że chodzi silnik i jest cały czas gotowe na włączenia np. pilotem itd.). I oto mi tylko chodzi. A instalacja nie była nigdy przerabiana bo samochód jest od nowości w rodzinie. Radio było kupione firmowe i z nim była właśnie ta kostka, ja ją wziąłem i uciąłem kable przy radiu i skręciłem z tymi od nowego radia (kolory się zgadzały, bo radio mimo, że Deawoo to jednak było zrobione ze standardem iso).
I własnie z tego powodu zastanawiam się czy nie zrobić radia na kluczyk, bo jako student mało jeżdzę, czasami auto stoi tydzień a nie chciałbym zniszczyć aku. Ale prawdopodobnie rozwiąże to niedługo kupując miernik i zmierze jaki jest pobór samochodu gdy jest zgaszony. I moje pytanie skąd można wziąść zasilanie na żółty, wszak kostka z bezpiecznikami niedaleko, ale boje się, żeby czegoś nie spartolić, pasowało by mi aby po przekręceniu kluczyka na raz było radio (dwa zapalają się
kontrolki od ładowania i wszystkiego, trzy rozrusznik, tak jak w nowych samochodach).