Polonez Caro+ - tykanie rozrusznika

21 Sie 2012, 20:09

Witam,
Od wczoraj mam pewien problem z rozrusznikiem mojego "trapezika" :-) mianowicie,
przy próbie odpalenia słychać tykanie w rozruszniku,po parunastu próbach odpalenia zaskakiwał a dzisiaj już i to nie pomogło :-( Proszę o pomoc co może być przyczyną.
Akumulator sprawny.
Tak na marginesie to poprzedni właściciel na złączce przewodu który idzie na zacisk 50 rozrusznika ( koło akumulatora) zrobił sobie odcięcie zapłonu,i już wtedy też tak się działo sporadycznie,wywaliłem ten "wynalazek" i do dnia dzisiejszego wszystko było ok.
Czy połączenie tego kabla może mieć jakiś wpływ na to?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
rafik1
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Sie 2012, 22:26

rafik1 napisał(a):przy próbie odpalenia słychać tykanie w rozruszniku

Przy takich objawach połączonych z przygasaniem kontrolek na desce zazwyczaj winę ponosi akumulator.
rafik1 napisał(a):Akumulator sprawny

Dla rozwiania wątpliwości należało by podstawić inny lub zmierzyć napięcie na nim podczas rozruchu. Uszkodzenie akumulatora uwidacznia się podczas poboru z niego bardzo dużego prądu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2012, 00:13

jeśli akumulator dobry, klemy czyste to podobny efekt daje umierający automat rozrusznika
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna