Problem kontrolki/akumulator; nie można odpalić-corolla2000

22 Sie 2012, 15:02

szanowni forumowicze, poradźcie, pomozcie!

od jakiegos czasu podczas jazdy raz na jakiś czas lub bez przerwy paliła się kontrolka baterii, kilka razy do tego też ABS i hamulca
w warsztacie powiedzieli ze bateria jest w swietnym stanie i byl jakiś błąd komputera ale go skasowali, w razie gdyby znów powtórzył sie problem odesłali do toyoty
problem się powtarzał - pewnego dnia po krótkim postoju, wcale nie mogłam uruchomić silnika; udało się na pych - samochód przejechał kawałek, nagle zaczął tracić moc - przez jakąś minutę nie mogłam wyciągnąć więcej niż jakieś 20km/h, nagle przeszło jak rękę odjął, kontrolki pogasły
podjechałam do toyoty; spradzili akumulator i alternator- wszystko ok, komputer nie pokazał żadnego błedu. ale prawie nie było oleju, dolali, powiedzieli że to mogło byc przyczyną a jak nie to coś z silnikiem (dodam że kontrolka oleju ani silnika się nigdy nie zapaliła!czy to może być zatarcie silnika?, nigdy nie było problemu z temperaturą!); podczas jazdy powrotnej wszystko było ok - ale następnego dnia znów paliła się kontrolka akumulatora, zdarzył się znowu abs i hamulec. przez kilka dni to samo. dziś nie chciał odpalić tzn. odpalił z rana, dojechałam na parking wyłączyłam silnik, ale nie chciał po chwili wogóle pononie uruchomić.
jak powiedziałam w warsztacie stwierdzili że akmlator jest w świetnym stanie; raz kilka miesięcy temu tez nie mogłam uruchomić (poszło na pych; wtedy jeszcze było wszytko ok zontrolkami)
co to może być? z góry wielkie dzięki
magdale7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 11 2001
Auto: TOYOTA COROLLA 2000

22 Sie 2012, 15:22

Mimo tego że akumulator jest w świetnym stanie , to jeśli świeci kontrolka ładowania to i tak daleko się nie pojedzie . Po prostu alternator nie domaga . Najczęściej w takich przypadkach są zużyte szczotki. Czy ktoś zaglądał do alternatora ? Czy ktoś sprawdzał napięcie ładowania ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2012, 15:28

dzieki za odpowiedz. w toyocie od razu powiedzieli ze to pewnie alternator; sprawdzili i stwierdzili ze alternator ok; sprawdzal jakies napiecie i mowil ze wszystko ok...
magdale7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 11 2001
Auto: TOYOTA COROLLA 2000

22 Sie 2012, 15:37

Dobrze by było sprawdzić napięcie ładowania wtedy gdy świeci kontrolka akumulatora. Da to jednoznaczną odpowiedż . Jeśli jednak na warsztacie wszystko jest w normie , nic się nie świeci , a Tobie się to zdarza w drodze , to jednak bym wymontował alternator i dokładnie sprawdził na stole .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2012, 16:10

aha, wielkie dzieki!